today-is-a-good-day
9.3 C
Athens

Β.Κικίλιας: Κανείς πολίτης δεν θα μείνει πίσω όσον αφορά και την ψυχική υγεία

«Οι συνθήκες της ζωής μου άλλαξαν. Βέβαια δεν σταμάτησα να δουλεύω αλλά η κοινωνική απομόνωση πυροδότησε τα συναισθήματα και τα βιώματα που είχα στο παρελθόν». Με αυτά τα λόγια η Κατερίνα Μεσημέρη, λήπτρια υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που εργάζεται στον κοινωνικό συνεταιρισμό της Κέρκυρας, περιέγραψε πώς η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητα και τη ζωή της.

Μιλώντας στο συνέδριο για την ψυχική υγεία το οποίο οργάνωσε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα, τόνισε ότι σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό της αναγκάστηκε να τροποποιήσει τη φαρμακευτική της αγωγή, ότι σταμάτησε να επισκέπτεται τον πατέρα της -για λόγους ασφαλείας -και ότι μιλά πλέον με τους φίλους της, μόνο διαδικτυακά.

Στο ηχηρό μήνυμά της τόνισε ότι η συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική ακόμα και την περίοδο της πανδημίας και κατέληξε συγκινημένη λέγοντας ότι «αν συνεισφέρετε στη ζωή των ασθενών και οι ασθενείς θα συνεισφέρουν στη δική σας ζωή», κάνοντας αναφορά στην καταπολέμηση του στίγματος.

   Μ. Σχοινάς: Η πανδημία δημιούργησε μία σιωπηρή κρίση ψυχικής υγείας

Την πεποίθηση ότι υπάρχει σιωπηρή κρίση στην ψυχική υγεία, η οποία διαρκεί για αρκετούς μήνες και χρονολογείται από την έναρξη της πανδημίας, εξέφρασε στην ομιλία του, στο ίδιο συνέδριο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως είπε, πολλές ομάδες πολιτών βίωσαν τις οικονομικές δυσκολίες από την πανδημία και έζησαν μέσα στην ανησυχία, τον φόβο και απομονώθηκαν. Ο κ. Σχοινάς έκανε λόγο για πολλές επιβλαβείς συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική υγεία, μιλώντας ακόμα και για διατάραξη των συστημάτων παροχής φροντίδας στους ψυχικά πάσχοντες.

Όπως σημείωσε, η πανδημία αποτελεί, εκτός απ’ όλα τα άλλα, και μία κοινωνική κρίση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Στόχος μας είναι ο συντονισμός όλων των προσπαθειών ώστε να αμβλύνουμε τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία, τόνισε και κάλεσε τους συνέδρους να συμβάλουν στην ανταλλαγή πρακτικών και γνώσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία, όπως είπε, τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε.

Ο ίδιος μίλησε για νέα προγράμματα ώστε να εφαρμοστούν όλες οι ορθές πρακτικές που συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των πολιτών της Ευρώπης και επεσήμανε ότι θα δοθεί έμφαση στην ψυχική υγεία των επαγγελματιών που εργάστηκαν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Να κρατήσουμε τον άνθρωπο στο κέντρο της ανάκαμψης από την πανδημία, να μιλάμε ανοιχτά ελεύθερα και να απομονώνουμε το στίγμα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και καθυστερήσεις. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε μία στέρεη συμμαχία για την ψυχική υγεία», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς. Στην Ελλάδα, ο λαός μας και η κυβέρνησή μας, από κοινού, έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες στον αγώνα κατά της πανδημίας Covid-19, κατέληξε.

 Β. Κικίλιας: Κανείς πολίτης δεν θα μείνει πίσω όσον αφορά και την ψυχική υγεία

Από το πρώτο κύμα της πανδημίας πήραμε αποφασιστικά μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, καθώς και της κοινωνίας μας από την απειλή της Covid-19, όπως τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος πρόσθεσε: «Ενωμένοι, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στο πρώτο κύμα με τρόπο που έκανε την Ελλάδα ένα λαμπρό παράδειγμα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Μια χώρα που επέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα απέναντι στις αντιξοότητες, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας και διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Και αυτό το διεθνές συνέδριο σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί: Να μη μείνει κανείς πίσω».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, επίσης, στον αγώνα κατά της Covid-19, που δίνουν εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, λέγοντας πως «αναδείχθηκαν ως ήρωες, επιστρατεύοντας όλες τους τις δυνάμεις, την αφοσίωση και την υπομονή τους, συχνά με μεγάλο προσωπικό κόστος, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το κοινό καλό. Για αυτήν την προσπάθειά τους, παραμένουμε υπόχρεοι σε αυτούς».

Ο υπουργός Υγείας μίλησε και για τη μεγάλη πρόκληση των ημερών, την επίτευξη ενός τείχους ανοσίας μέσω της δίκαιης και καθολικής διανομής εμβολίων.

«Στην Ελλάδα έχουμε ήδη καταφέρει να χορηγήσουμε 9.950.000 δόσεις εμβολίου και σήμερα θα ξεπερνάμε τους 10.000.000 εμβολιασμούς, καλύπτοντας το 53% του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση, ενώ πάνω από 4,7 εκατομμύρια συμπολιτών μας έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Δεν μας αρκεί αυτό. Θέτουμε διαρκώς υψηλότερους στόχους όσον αφορά την ψυχική υγεία και τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά», τόνισε.

Ο κ. Κικίλιας είπε πως είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά μετά από τη 17μηνη μάχη με την πανδημία, γι’ αυτό, όπως επεσήμανε, «παροτρύνω κάθε υγειονομικό και κάθε εκπαιδευτικό να εμβολιαστεί. Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν στα σχολεία, οι οδηγοί των σχολικών λεωφορείων, όσοι δουλεύουν στη φύλαξη των σχολείων πρέπει να εμβολιαστούν. Αυτή είναι για εμάς η πρώτη προτεραιότητα».

   Χ. Κλούγκε: Στόχος, η καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων στην ψυχική υγεία

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, υπογράμμισε ότι κάθε νόσος ξεκινά από την ψυχή και αυτή η προσέγγιση έχει υιοθετηθεί από τον ΠΟΥ.

Όπως ανέφερε, «η πανδημία κλόνισε όλους τους πολίτες της Ευρώπης, ψυχικά και σωματικά. Επλήγησαν οι σχέσεις μας και τώρα ο στόχος είναι να υποστηρίξουμε τον άνθρωπο, να αναστοχαστούμε τις υποστηρικτικές υπηρεσίες ψυχικής στήριξης, καθώς η ψυχική υγεία συντελεί στην καλύτερη ή χειρότερη, συνολική υγεία των πολιτών».

Ο κ. Κλούγκε σημείωσε ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ακούσουμε τους ειδικούς και οι συστάσεις τους θα αποτελέσουν έργο μας για την επόμενη μέρα, τονίζοντας ότι στόχος είναι «η καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων στην ψυχική υγεία και η σωστή αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων».

Η ψυχική υγεία πρέπει να θεωρείται ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα και από την επίτευξή της κερδίζουμε όλοι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για την υπογραφή της διακήρυξης της Αθήνας για την ψυχική υγεία, η οποία θα συμβάλει στη δημιουργία δομών υποστήριξης στον χώρο της ψυχικής υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ