today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα και η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Πίσω από την πρόσφατη «επική» κόντρα Κεραμέως -Τσακαλώτου στη Βουλή για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, κρύβεται η διαχρονική  σύγκρουση Μεταρρυθμιστών-Αντιμεταρρυθμιστών, που στη χώρα μας εκφράζεται από το δίπολο ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ.

Η προαναφερθείσα ρύθμιση, όμως,  είναι μόνο η κορυφή του «παγόβουνου» καθώς από τη νέα χρονιά έρχονται το πολλαπλό βιβλίο, η αξιολόγηση  και οι ομαδικές εργασίες, που συγκροτούν  το «Νέο Σχολείο», σύμφωνα με το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Του Κώστα Πασίση

Μια κορυφαία μεταρρύθμιση στο χώρο της εκπαίδευσης, που για την Κουμουνδούρου και τις λοιπές «προοδευτικές» δυνάμεις είναι αιτία πολέμου με την Κυβέρνηση.

Μια πρόγευση αυτού του «πολέμου» πήρε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από τη σκληρή επίθεση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος παρεμπιπτόντως διαθέτει, μεταπτυχιακό στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο της  Οξφόρδης όπου η αξιολόγηση φοιτητών και καθηγητών είναι …ψωμοτύρι εδώ και πολλά χρόνια.

Εν ολίγοις η κατάσταση στο Κοινοβούλιο ξέφυγε μόλις η Νίκη Κεραμέως είπε τα πράγματα με το όνομα τους, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε επί της ουσίας φοιτητές χωρίς εξετάσεις, προσβλέποντας να είναι  αρεστός για μικροπολιτικούς λόγους, τα γνωστά σε όλους ψηφαλάκια…

Η υπουργός Παιδείας πάντως έδειξε να κερδίζει τη μονομαχία όταν αναρωτήθηκε «αν στην Αγγλία που σπούδασε ο ίδιος μπορεί κανείς να εισαχθεί σε πανεπιστήμιο γράφοντας 3».

Έγινε «κόκκινο πανί» για την Κουμουνδούρου επειδή πήρε πρωτοβουλίες και «κατεδάφισε» την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για την Ανώτατη Εκπαίδευση που θεμελιώνεται στο «μότο»: Στήνουμε  πανεπιστημιακά τμήματα, ΑΕΙ ή ΤΕΙ σε κάθε νομό  της χώρας.

Η κυρία Κεραμέως βρήκε το …μπελά της επειδή θέλησε να αντικαταστήσει το παλαιοκομματικό και παλαιομοδίτικο εκπαιδευτικό μοντέλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ένα σύγχρονο, μοντέρνο και καινοτόμο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας.

Αλλαγές που φαίνεται ότι έχουν τη στήριξη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με τη έρευνα της Marc για το Πρώτο Θέμα,  το 70% των ερωτηθέντων  συμφωνεί με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και το 71,5% στην υιοθέτηση ενός χρονικού ορίου φοίτησης στα Πανεπιστήμια.

Σημειώνεται ότι βάσει των στοιχείων του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ που δημοσιεύθηκαν προ ημερών. Το 40% των φοιτητών δεν αποφοιτά ποτέ – ποσοστό μάλιστα που αυξήθηκε από το 30% που ίσχυε προηγουμένως.

Στην κατανομή μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, ως προς το συγκεκριμένο δείκτη, η Ελλάδα (58,9%) κατέχει την 5η χαμηλότερη θέση, υπολειπόμενη σημαντικά (κατά 17,3 ποσ. μονάδες) της αντίστοιχης τιμής του δείκτη στην ΕΕ (76,3%).

Στο Μαξίμου περιμένουν σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τους συνδικαλιστές οι οποίοι δεν επιθυμούν καμία αλλαγή στο χώρο της Παιδείας.

Ο  Πρωθυπουργός γνωρίζοντας το σκηνικό σύγκρουσης  που προετοιμάζεται επιμελώς έχει ζητήσει απ όλους να βάλουν πλάτη και να στηρίξουν τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση που συνάμα είναι και κορυφαία προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ