today-is-a-good-day
16.6 C
Athens

K.Μπακογιάννης: Η Αθήνα συμμετέχει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για να προσελκύσει ταλέντο, επισκέπτες, επενδυτές

«Οι μεγάλες προκλήσεις για τις πόλεις στην μετά covid εποχή», ήταν το θέμα του τραπεζιού με το οποίο έκλεισαν οι εργασίες του Συμποσίου της Σύμης, ένα τραπέζι στο οποίο συμμετείχαν προσωπικότητες από το εξωτερικό, ως επί το πλείστον από τα Βαλκάνια, μαζί όμως και ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Μπακογιάννης.

Για το δήμαρχο Αθηναίων, η ώρα της Αθήνας έχει φθάσει, με προσέλκυση επισκεπτών και επενδυτών, αλλά και με την ταυτόχρονη επισήμανση από μέρους του ότι η λύση των παγκόσμιων προκλήσεων βρίσκεται έξω, στους δρόμους και τις γειτονιές.

«Απόψε, θέλω με χαρά και υπερηφάνεια να σας πω ότι αυτή είναι η στιγμή της Αθήνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Όπως αντίστοιχα ήταν πριν από 10 χρόνια η στιγμή της Λισσαβόνας, πριν από 20 χρόνια η στιγμή του Βερολίνου, πριν από 30 χρόνια η στιγμή της Βαρκελώνης. Η Αθήνα συμμετέχει πλέον σε αυτό τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για να προσελκύσει ταλέντο, επισκέπτες, επενδυτές. Και επιταχύνουμε ώστε να αναπληρώσουμε τον χρόνο που χάθηκε την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης», επεσήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Συγχρόνως δε, ο Κ. Μπακογιάννης πιστεύει ακράδαντα, όπως είπε, ότι «τα διεθνή ζητήματα και οι παγκόσμιες προκλήσεις μπορεί να συζητιούνται σε μεγάλα τραπέζια συσκέψεων, πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά η λύση τους βρίσκεται στους δρόμους και στις γειτονιές, στον διάλογο με τους πολίτες. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς», σημείωσε με έμφαση.

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, και ιδρυτής του Συμποσίου της Σύμης, έκανε το κλείσιμο των εργασιών, λέγοντας πως το Συμπόσιο αντιμετώπισε θέματα όπως:

*η εξέλιξη της πανδημίας και η ανάγκη να υιοθετηθούν ολιστικές πολιτικές όπως η προσέγγιση One Health,

*το μέλλον της εργασίας σε μια ψηφιακή εποχή και πώς εγγυόμαστε την ανθρώπινη ευημερία έναντι των μηχανών που αποφέρουν κέρδη για τους λίγους,

*η εγγύηση για μια πράσινη μετάβαση που είναι τόσο δίκαιη όσο και δημοκρατική, όπου οι πολίτες είναι οι παράγοντες της αλλαγής και όχι οι πολιτικές που επιβάλλονται από πάνω προς τα κάτω,

*η εμφάνιση καινοτόμων μοντέλων δημοκρατικών πρακτικών και θεσμών που βασίζονται συχνά σε αρχές και ιδέες που επιστρέφουν στην αρχαία Αθήνα αλλά έχουν προσαρμοστεί και ενισχυθεί από την ψηφιακή τεχνολογία,

*η δημιουργία ενός παγκόσμιου πλαισίου κανόνων και κανονισμών που εγγυώνται την ανθρώπινη ασφάλεια καθώς οι νέες τεχνολογίες και οι πόλεμοι στον κυβερνοχώρο που μπορούν να πολλαπλασιάσουν τις απειλές για τις κοινωνίες μας,

*η συμβίωση και η ανάγκη σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην πράξη, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται σε τομείς, όπως ένας νέος ηθικός χάρτης για επιχειρηματικές πρακτικές, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ