Για τις επενδύσεις στον χώρο της υγείας και τον πρωτογενή τομέα, αλλά και την αλλαγή φιλοσοφίας στη σχέση πολίτη και κράτους, και όλα αυτά σε συσχέτιση με τις νέες τεχνολογίες, μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θοδωρής Λιβάνιος, στο 4ο InvestGR Forum 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση του υφυπουργού «χτίσθηκε» επί τόπου, καθώς ήταν σε απάντηση όσων είχαν πει νωρίτερα, στο ίδιο τραπέζι, εκπρόσωποι των εταιρειών ROCHE Hellas που δραστηριοποιείται στο χώρο του φαρμάκου, JTI (από το χώρο των καπνικών προϊόντων), AVRAMAR (υδατοκαλλιέργειες) και OTIS (ανελκυστήρες).
«Ο τομέας της υγείας είναι τομέας μεγάλων προκλήσεων -και η πανδημία αυτό ακριβώς απέδειξε. Ένα σύστημα υγείας, το οποίο θα συνδυάζει ισχυρό δημόσιο χαρακτήρα αλλά και σύμπραξη των ιδιωτών είναι απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ στις ημέρες μας», επισήμανε από την αρχή ο Θ. Λιβάνιος, θυμίζοντας ότι δέκα χρόνια πριν οι συνταγές των γιατρών ήταν σε τριπλότυπα καρμπονιζέ χαρτιά και σήμερα φθάσαμε στην άυλη συνταγογράφηση. Ακόμη υπογράμμισε το πείραμα διακίνησης των self test αλλά και τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει λόγω διαφορετικών συστημάτων, καθώς και τη διαδικασία εμβολιασμού που είναι, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «από τα πιο άρτια πράγματα που έχουν γίνει στην ελληνική δημόσια διοίκηση».
Μια ακόμη παρατήρηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αφορούσε την αλλαγή φιλοσοφίας της σχέσης κράτους και πολίτη: «πρώτη φορά το κράτος πήγε στον πολίτη», δήλωσε αναφερόμενος στην εμβολιαστική εκστρατεία και θύμισε το πρωτοφανές, να έρχεται γραπτό μήνυμα υπενθύμισης στο κινητό όσων επρόκειτο να εμβολιασθούν.
Παράλληλα, ο Θ. Λιβάνιος αναγνώρισε ότι τα συστήματα υγείας δεν λειτουργούν μεταξύ τους, ούτε καν μέσα στο ίδιο νοσοκομείο. «Γίνονται όμως σημαντικά βήματα», αντέτεινε και εστίασε στα μεγάλα δεδομένα, που, όπως είπε, είναι «η λύση για καλύτερες θεραπείες, με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα από συνταγογραφήσεις, εξετάσεις, για να πάμε στο επόμενο βήμα», πάντα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του πολίτη.
Ταυτοχρόνως, σε έναν άλλον τομέα, οι νέες τεχνολογίες έχουν βοηθήσει και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπου «η δημιουργία ψηφιακών υποδομών θα κάνει πιο εύκολα και τα επόμενα βήματα». Άλλωστε, συνέχισε, το Υπουργείο Οικονομικών έχει πάρει «πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες», τα τελευταία δύο χρόνια.
Ειδική αναφορά έγινε στην εκπαίδευση: «Πρέπει να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από την εποχή μας. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα, να δημιουργηθούν οι υποδομές παιδείας και η κατεύθυνση έτσι ώστε να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις, τις οποίες θα αντιμετωπίσουν τα σημερινά παιδιά ως ενήλικοι πολίτες στο μέλλον. Να έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια», ανέφερε με έμφαση ο υφυπουργός.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και δη τις ιχθυοκαλλιέργειες, «η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει άφθονη θάλασσα και ελεύθερους χώρους να δημιουργηθούν ιχθυοκαλλιέργειες», παρατήρησε για να συμπληρώσει ότι εγκρίθηκαν Προεδρικά Διατάγματα για τις ιχθυοκαλλιέργειες τον προηγούμενο χρόνο, πάντα σε διαβούλευση με τους Δήμους των περιοχών, που θα είναι και οι άμεσα ωφελούμενοι από τις επενδύσεις.
«Θέλουμε τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να είμαστε πάντα μια χώρα που βασίζεται αποκλειστικά στις υπηρεσίες. Βαριά βιομηχανία στα επίπεδα άλλων χωρών δεν θα αποκτήσουμε, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αξιοποιήσουμε τη γεωργία, την κτηνοτροφία και, προφανώς, την αλιεία», ήταν το «δια ταύτα» για τον πρωτογενή τομέα.
Για τις διευκολύνσεις των ΑμεΑ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ παρατήρησε πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πρώτη κυβέρνηση που συγκρότησε ομάδα εργασίας, και μάλιστα στην Προεδρία της Κυβέρνησης, και η οποία ασχολείται με τα δικαιώματα των ΑμεΑ.
Τελευταίο, γενικό σχόλιο; «Πρέπει να έχουμε προσιτούς φορολογικούς συντελεστές, να διευκολύνουμε τον επιχειρηματία, τον επενδυτή στη χώρα μας και προφανώς να άρουμε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια με δύο άξονες: τη νομιμότητα -διότι η γραφειοκρατία δημιουργεί διαφθορά- και, βεβαίως, την προστασία του περιβάλλοντος», επισήμανε κλείνοντας ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.