Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, παρεμβαίνει με άρθρο του στο ThePresident προκειμένου να παρουσιάσει την πρόταση της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών. Παράλληλα αναλύει τις δράσεις εκσυγχρονισμού στις οποίες προχωρά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου δεσπόζει η ψηφιοποίηση της ποινικής δικαιοσύνης.
Ακολουθεί το άρθρο του Υπουργού Δικαιοσύνης στο ThePresident:
Τα συγκλονιστικά γεγονότα, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας και σόκαραν την κοινή γνώμη αναζωπύρωσαν ευλόγως τη συζήτηση που διεξάγεται στη δημόσια σφαίρα για την ανάγκη αναμόρφωσης συγκεκριμένων άρθρων του Ποινικού Κώδικα και την αυστηροποίηση των ποινών.
Του Κ.Τσιάρα*
Πράγματι, όταν ακόμη η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση εκφράστηκαν ρητά όλες μας οι επιφυλάξεις για το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εσπευσμένα, μια μέρα πριν οδηγηθούμε σε εκλογές, έφερε στη Βουλή και ψήφισε έναν Ποινικό Κώδικα που περιείχε αμφιλεγόμενες διατάξεις που γεννούσαν πολλά ερωτηματικά, τόσο ως προς τα αποτελέσματα που παράγουν, όσο και ως προς τη σκοπιμότητά τους.
Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση μας αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της θεράπευσε τις πλέον εξόφθαλμες αστοχίες του Ποινικού Κώδικα. Πλέον, η Διαρκής Επιτροπή Παρακολούθησης των αποτελεσμάτων του Ποινικού Κώδικα που συνεστήθη τον Μάρτιο του 2020 από Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι έτοιμη να υποβάλει μια ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για την περαιτέρω τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ώστε να κλείσουμε όλα τα παράθυρα των Κωδίκων που οδηγούν σε αδικαιολόγητες πρόωρες αποφυλακίσεις σκληρών κακοποιών αλλά και να ευθυγραμμιστούν οι προβλεπόμενες ποινές του Ποινικού Κώδικα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών αλλά και όσα ισχύουν στην Ευρώπη για ανάλογα αδικήματα.
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η πρόταση που πρόκειται να υποβληθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από την επιτροπή προσανατολίζεται στην αύξηση της πραγματικής έκτισης των ποινών ως και τα 4/5 της επιβαλλόμενης ποινής, προκειμένου το εθνικό νομικό πλαίσιο να διασφαλίζει στο σωφρονιστικό σύστημα επαρκές χρόνο πραγματικού σωφρονισμού των κρατουμένων πριν την επανένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο.
Όπως απέδειξε η διεθνής εμπειρία, ωστόσο, η αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών είναι απαραίτητη, άλλα όχι ικανή προϋπόθεση για την καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος που καταφέρνει διαχρονικά να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από την ποινική νομοθεσία και τις διωκτικές αρχές.
Η δράση του οργανωμένου εγκλήματος, το διεθνές trafficking, το εμπόριο ναρκωτικών, οι τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα. Ούτε έχουν όρια οι τεχνολογικές εφαρμογές που τίθενται στη διάθεσή τους.
Τούτο καθιστά ακόμα πιο αναγκαία, τόσο την εντατικοποίηση των δράσεων για την ψηφιοποίηση της Ποινικής Δικαιοσύνης, η οποία έχει άλλωστε προτεραιοποιηθεί, τόσο από το Συμβούλιο της ΕΕ όσο και από την Eurojust, όσο και την ενίσχυση της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας, η οποία καθίσταται ευχερέστερη μετά την ενσωμάτωση νέων διατάξεων στην εθνική έννομη τάξη για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τις διατάξεις για την λειτουργία του νεοσύστατου θεσμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη χώρα μας.
Δεν υπάρχει, όμως αμφιβολία, πως η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στη ρίζα του, απαιτεί την προσαρμογή στις νέες τάσεις της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας με τη δημιουργία νέων δομών, κάτι που ήδη «τρέχει» το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, με έμφαση στην αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση νέων απειλών και κινδύνων, αλλά και τη συντονισμένη διαχείριση κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας.
Διαμορφώνεται έτσι, από την ελληνική κυβέρνηση ένα πλήρες ποινικό πλαίσιο και οι κατάλληλες δομές των διωκτικών αρχών, ώστε να ανταποκριθούμε στο γενικότερο αίτημα της κοινωνίας για θωράκιση από τις διαρκώς μεταλλασσόμενες μεθόδους του οργανωμένου εγκλήματος και του φαινομένου της τρομοκρατίας.
*O Κώστας Τσιάρας είναι υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Καρδίτσας