Το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη έδωσε ο δήμος Ιλίου στο Πολυδύναμο Κέντρο Πολιτιστικών, Αθλητικών και Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη συνεδρίαση του οποίου, μάλιστα, παρακολούθησε διαδικτυακά, ιδιαίτερα συγκινημένος ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης. Είναι ένα έργο υψηλής πολιτιστικής αξίας, που αποτελεί και μια ένδειξη τιμής του δήμου προς το έργο, την ιστορία και την προσφορά του, ταυτόχρονα όμως αποκτά και συμβολική σημασία, καθώς το Πολυδύναμο Κέντρο στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο της ΒΙΟΦΙΑΛ.
Παράλληλα, και σύμφωνα με την επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, ο δήμος Ιλίου θα δημιουργήσει στον χώρο κι ένα ψηφιακό μουσείο για τον μεγάλο μουσουργό, το οποίο θα αποτελέσει παράρτημα του μουσείου που υπάρχει στη Ζάτουνα της Γορτυνίας, δηλαδή στο μέρος όπου ο κορυφαίος καλλιτέχνης διέμενε το 1968 και το 1969, εκτοπισμένος από το καθεστώς της δικτατορίας. Σύμφωνα με το καταστατικό του μουσείου της Ζάτουνας, προβλέπεται παράρτημα στην Αττική κι αυτό θα δημιουργηθεί στο Ίλιον από τη δημοτική Αρχή.
Τέλος, με απόφαση του μουσικοσυνθέτη, στο Ίλιον θα μεταφερθεί και η έδρα της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», αναδεικνύοντας πλέον το Πολυδύναμο Κέντρο σε μια πολιτιστική κυψέλη για ολόκληρη την περιοχή των δυτικών συνοικιών.
«Η πρωτοβουλία του δήμου Ιλίου να δοθεί η ονομασία του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη στο Πολυδύναμο Κέντρο Πολιτιστικών, Αθλητικών και Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, όπου στεγαζόταν ένα εμβληματικό κτίριο της περιοχής, το παλαιό εργοστάσιο της ΒΙΟΦΙΑΛ, δεν ήταν τυχαία, ούτε τυπική», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Νίκος Ζενέτος και εξηγεί: «Στην πολύχρονη και πολυκύμαντη καριέρα του, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει χιλιάδες τραγούδια, πολλά συμφωνικά έργα, ύμνους, καντάτες και ορατόρια, μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα και τραγωδίες, όπερες και μουσική για τον κινηματογράφο. Η απόφαση, λοιπόν, να δοθεί το όνομά του σ’ έναν ζωντανό χώρο Τέχνης και Πολιτισμού, όπου θα μεταλαμπαδεύονται οι αρχές και οι αξίες του, ήταν απόφαση ουσίας και στάση ζωής.
Ταυτόχρονα, αποτέλεσε επιθυμία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, η δημιουργία στο Ίλιον παραρτήματος του φυσικού και ψηφιακού μουσείου ”Μίκης Θεοδωράκης” της Ζάτουνας, καθώς επίσης και η μεταφορά της έδρας της Λαϊκής Ορχήστρας ”Μίκης Θεοδωράκης”, ως συνεισφορά προς την κοινωνία της δυτικής Αθήνας και στην προσπάθεια του δήμου για την πολιτιστική της ανάπτυξη. Μια επιθυμία που μας γεμίζει υπέρμετρη χαρά και για τον σκοπό της υλοποίησής της έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση στο πρόγραμμα ”Αντώνης Τρίτσης” του υπουργείου Εσωτερικών για την επιχορήγηση υλικοτεχνικής υποδομής».
Ο κ. Ζενέτος προσθέτει: «Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η δημιουργία παραρτήματος του μουσείου ”Μίκης Θεοδωράκης” στην πόλη μας θα συμβάλλει στην πολιτιστική ενδυνάμωσή της, αφού τα μουσεία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους ενός τόπου, ενισχύουν τη γνώση και την κοινωνική δραστηριότητα, προβάλλουν τη χωρική ταυτότητα και αναδεικνύουν το πολιτιστικό απόθεμα μιας περιοχής».
Και ο δήμαρχος Ιλίου καταλήγει λέγοντας: «Είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως η ζωή και το πνεύμα του σπουδαίου αυτού Έλληνα, που ύμνησε με το έργο του τη χώρα του φωτός και της ομορφιάς και αποτέλεσε σύμβολο για τους αγωνιστές ενάντια σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, θα βρουν στο Ίλιον ένα ζεστό και φιλόξενο σπίτι».
Το Μουσείο της Ζάτουνας δημιουργήθηκε το 2006 και αποτέλεσε ένα όραμα ετών για τους κατοίκους της περιοχής. Ο πρόεδρος του μουσείου «Μίκης Θεοδωράκης» Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το καταστατικό μας προβλέπει παράρτημα στην Αττική, ώστε να δίνεται η ευκαιρία να το επισκέπτονται και όσοι δεν μπορούν να έρθουν στη Γορτυνία. Το συζητήσαμε με τον δήμαρχο του Ιλίου και με τον Μίκη και ο ίδιος το θέλησε πραγματικά να γίνει το παράρτημα στο Ίλιον και γιατί θα συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη σε όλες τις δυτικές συνοικίες, αλλά και γιατί είναι το παλιό εργοστάσιο, οπότε αποκτά και μεγάλη συμβολική σημασία».
Ως προς τα εκθέματα του μουσείου στο Ίλιον, ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρει: «Στην αίθουσα θα υπάρχουν και φυσικά εκθέματα, αλλά κι ένας ψηφιακός πλούτος, καθώς πέρα από την ψηφιοποίηση του υλικού, φωτογραφίες, αρχεία, γραπτά, παρτιτούρες, θα υπάρχουν και βιντεογουόλ και τρισδιάστατα ολογράμματα, με τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη».
Τέλος, για τη μεταφορά της έδρας της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» στο Πολυδύναμο Κέντρο του Ιλίου, ο κ. Παρασκευόπουλος τονίζει: «Και αυτό έγινε με επιθυμία του ίδιου του μουσικοσυνθέτη μας και δεν είναι τυπικό. Εκεί θα γίνονται πρόβες, θα δίνονται παραστάσεις, θα γίνει δηλαδή το επίκεντρο μιας πολιτιστικής ανάπτυξης που θα αφορά ολόκληρη τη δυτική πλευρά της πόλης».
Καταλήγοντας ο κ. Παρασκευόπουλος λέει: «Άρα έχουμε ένα Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο, συν το ψηφιακό μουσείο, συν την Λαϊκή Ορχήστρα, οπότε μιλάμε για μια κυψέλη πολιτισμού. Θα δημιουργηθεί ένας πυλώνας πολιτισμού που θα συμβάλλει στο δίκαιο πολιτιστικό ισοζύγιο της Αττικής».