Σε «βαρόμετρο» για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών έχει μετατραπεί ο αριθμός των ανεμβολίαστων πολιτών που σήμερα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς αλλά και στην κυβέρνηση, λόγω της επέλασης της μετάλλαξης «Δέλτα».
Ο «αλγόριθμος» των ειδικών έχει βγάλει προειδοποιητικό σήμα ότι με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν επιτυγχάνεται το απαραίτητο τείχος ανοσίας, που απαιτείται για να αποτραπεί το τέταρτο κύμα covid 19.
Του Κώστα Πασίση
Η συμμετοχή των πολιτών, κυρίως των νέων, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα θα μπορούσε να κυμαινόταν σε καλύτερα επίπεδα.
Υπολογίζεται σήμερα γύρω στο 40% στο σύνολο του πληθυσμού και μέχρι τέλος του καλοκαιριού θα έχει καλυφθεί λίγο περισσότερο από το 50%.
Την ίδια στιγμή οι λοιμωξιολόγοι θέτουν ως όριο ασφαλείας το 75% και 80%, που είναι αμφίβολο αν μπορεί να εξασφαλιστεί, χωρίς να ληφθούν δραστικότερες λύσεις.
Οι τελευταίες ανακοινώσεις για τις μετακινήσεις προς τα νησιά για τους ανεμβολίαστους που θα γίνονται μόνο με αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ και τους κανόνες προσέλευσης στους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, είναι προάγγελος ότι μετα την επιχείρηση «πειθώ» θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της υποχρεωτικότητας.
Ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα είναι ευαίσθητο πολιτικά και αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεση του το Μαξίμου, παρότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είναι υπερ της θέσπισης της.
Η σχετική συζήτηση όμως γίνεται όλο και πιο έντονη ακόμη και σε νομικό επίπεδο. Επι παραδείγματι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλεί η διαταγή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού του Σώματος.
Όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της απόφασης η προσφυγή απορρίφθηκε για «επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος».
Με το ίδιο επιχείρημα, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης για υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Το Συμβούλιο αποφάσισε ότι το δημόσιο συμφέρον υπαγορεύει την ανάγκη για διενέργεια υποχρεωτικών self test στα σχολεία.
Ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία έχει και η πρόσφατη σχετική αναφορά της Προέδρου Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπουλου μετα τη συνάντηση της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κυρία Σακελλαροπουλου έκανε λόγο για «εσφαλμένη αντιμετώπιση περι αντισυνταγματικότητας» του υποχρεωτικό εμβολιασμού.
Υπο το πρίσμα αυτό, το αμιγώς νομικό, η κυβέρνηση φαίνεται να «ξεκλειδώνει» τον «κωδικό» της υποχρεωτικότητας.
Σε πολιτικό επίπεδο, όμως, γίνεται άλλης τάξεως ζήτημα που χρήζει προσοχής, γιατί ως γνωστόν τέτοιου τύπου προβλήματα δεν λύνονται με «φιρμάνια», αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δε βάζει πάνω από την ασφάλεια της δημόσιας υγείας το κομματικό κόστος.
Ήδη, έχει προαναγγείλει πως το φθινόπωρο θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς και στους εργαζόμενους στα γηροκομεία. Μια «λίστα», όμως που μπορεί να διευρυνθεί…
Σε αυτή τη φάση πάντως η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η εκστρατεία πειθούς των ανεμβολίαστων και παράλληλα θα διευκολύνεται περαιτέρω η καθημερινότητα όσων έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.