«Πες, πες, κάτι θα μείνει». Η εν λόγω Γκαιμπελίστικη τακτική, που δείχνει να έχει υιοθετηθεί πλήρως, ως η επιθετική στρατηγική της Κουμουνδούρου, έναντι της κυβέρνησης, έχει μετατραπεί σε «μπούμερανγκ», τουλάχιστον σε τέσσερις κραυγαλέες υποθέσεις οι οποίες διαλευκάνθηκαν, αφήνοντας εκθέτη την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κρίσιμη περίοδο.
Του Κώστα Πασίση
Το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για τον στενό συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρο ο οποίος «σταυρώθηκε» από το ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλη περίοδο, ήλθε ως απόλυτη προσωπική δικαίωση του.
Ταυτόχρονα, όμως, η αθωωτική απόφαση λειτουργεί και ως ένα οδυνηρό πλήγμα για τα «χαλκεία» της Κουμουνδούρου που έστησαν τη δυσώδη υπόθεση.
Η ΝΔ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τον κ. Παπασταύρο, και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε με νέα επίθεση για να καλύψει το φιάσκο.
Σημειώνεται ότι το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου ήταν ένα από εκείνα που ενεπλάκησαν στη λίστα Λαγκάρντ, καθώς σύμφωνα μ’ αυτήν, φερόταν να είναι συνδιαχειριστής ενός λογαριασμού ύψους 550 εκατ. δολαρίων.
Η δεύτερη μεγάλη υπόθεση που ο ΣΥΡΙΖΑ διασύρθηκε πολιτικά, αφού προηγουμένως πέταξε τόνους λάσπης εναντίον δέκα πολιτικών προσώπων και αντιπάλων του (Αντώνη Σαμαρά, Παν. Πικραμμένο, Γ. Στουρνάρα, Ευάγ. Βενιζέλο, Ανδ. Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, και Γ. Κουτρουμάνη Δημ. Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδο), ήταν η Novartis.
Η δικογραφία για τα προαναφερθέντα πολιτικά πρόσωπα αρχειοθετήθηκε στις αρχές του 2020, αφού δε βρέθηκε κανένα επιβαρυντικό στοιχεία σε βάρος τους.
Το μόνο που έμεινε ήταν η πολιτική μπόχα, που σκέπασε το πολιτικό σκηνικό για μια μεγάλη περίοδο.
Η υπόθεση εξελίχθηκε σε «Βατερλό» για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς οι κατήγοροι μετατράπηκαν σε κατηγορούμενους.
Τον Ιούλιο του 2020 η Ολομέλεια της Βουλής άσκησε ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για οκτώ αδικήματα.
Το υποτιθέμενο πολιτικό σκάνδαλο ήταν επί της ουσίας το βασικό αντιπολιτευτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει τις εκλογές, το οποίο όμως κατέρρευσε με παταγώδη τρόπο.
Έκθετος έμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και στην πρόσφατη καταγγελία του για το διαγωνισμό με τα self test όπου η Κουμουνδούρου υπαινίχθηκε ότι τον κέρδισε η Siemens. Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ο θησαυρός ήταν …άνθρακες καθώς η πολυεθνική εταιρεία δεν μετείχε καν στη διαδικασία.
Αυτή ήταν η τρίτη απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας…
Στην προκειμένη περίπτωση η προπαγάνδα, μέσω fake news είχε ως στόχευση τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά εξελίχθηκε σε …αστοχία όπως παραδέχθηκε ο Κώστας Ζαχαριάδης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Εκτός όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη, πολλάκις ο ΣΥΡΙΖΑ «στοχοποίησε» και τη Μαρέβα, σύζυγο του Πρωθυπουργού.
Σχεδόν εργολαβικά η κυρία Γκραμπόφσκι δέχθηκε χυδαίες επιθέσεις από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης.
Το όνομα της συνδέθηκε και με τον κ. Παπασταύρου επειδή -υποτίθεται – έκανε δουλειές μαζί του.
Ενώ πολλές φορές έγιναν δήθεν «συνταρακτικές» αποκαλύψεις για τα σπίτια της στο Παρίσι, το πόθεν έσχες της και λοιπές κωμικοτραγικές ιστορίες.
Τίποτε, όμως, δεν τεκμηριώθηκε σε βάρος της.
Σε πολιτικό επίπεδο πάντως το προαναφερθέν «σκανδαλοθηρικό» συνολικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα δε βγήκε…
Δυο χρόνια μετά τις εκλογές η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με μια τεράστια διαφορά, της τάξεως των δεκαπέντε μονάδων.