today-is-a-good-day
13.2 C
Athens

Bραζιλία: Εισαγγελική έρευνα για κακοδιαχείριση από τον Μπολσονάρου

Οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκινούν προκαταρκτική έρευνα με αφορμή της καταγγελίες σε βάρος του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος φέρεται ότι παρέλειψε να αναφέρει μια απόπειρα διαφθοράς στους κόλπους της κυβέρνησής του, στο πλαίσιο της αγοράς εμβολίων για την Covid-19.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα «ενημέρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο για την έναρξη προκαταρκτικής» μετά τις καταγγελίες τριών γερουσιαστών που κατηγορούν τον Μπολσονάρου για «κακοδιοίκηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ένας από αυτούς τους γερουσιαστές, ο Ραντόλφε Ροντρίγκες, αντιπρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής της Γερουσίας (CPI) για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση, θεωρεί ότι ο αρχηγός του κράτους «δεν έλαβε κανένα μέτρο αφού ενημερώθηκε για ένα γιγαντιαίο δίκτυο διαφθοράς εντός του υπουργείου Υγείας».

«Η κακοδιοίκηση είναι αδίκημα που προβλέπεται από τον ποινικό κώδικα», υπενθύμισε.

Την περασμένη εβδομάδα ένα στέλεχος του υπουργείου Υγείας, ο Λουίς Ρικάρντο Μιράντα, που ήταν υπεύθυνος για τις εισαγωγές ιατρικού υλικού, είπε στην Επιτροπή ότι δέχτηκε έμμεσες πιέσεις να εγκρίνει την αγορά δόσεων του ινδικού εμβολίου Covaxin. Εκείνος θεωρούσε ότι το σκεύασμα αυτό ήταν υπερτιμημένο.

Ο Μιράντα και ο αδελφός του, ο βουλευτής Λούις Μιράντα, αποκάλυψαν ότι εξέφρασαν τις υποψίες τους στον Ζαΐχ Μπολσονάρου, όμως ο πρόεδρος δεν έλαβε κανένα μέτρο.

Ο αντεισαγγελέας Ουμπέρτο Ζακ ντε Μεντέιρος ζήτησε από τη δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ρόζα Βέμπερ να εγκρίνει τη συλλογή στοιχείων για την υπόθεση και τυχόν αποδείξεων που έχουν συγκεντρώσει άλλα δικαστικά και νομοθετικά όργανα. Αν οι αποδείξεις αποδειχθούν επαρκείς, η εισαγγελία μπορεί να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να ασκήσει δίωξη στον πρόεδρο. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να ζητήσει την έγκριση των δύο τρίτων του Κοινοβουλίου και ο Μπολσονάρου θα καθαιρείτο από τα καθήκοντά του για έξι μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.

Το σενάριο αυτό δεν φαίνεται πιθανό, δεδομένου ότι ο ακροδεξιός πρόεδρος διαθέτει πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή.

«Η έναρξη έρευνας είναι ήττα για τον πρόεδρο αλλά δεν βλέπω κανένα στοιχείο που να εγγυάται τη δίωξη», εξήγησε ο πολιτικός αναλυτής Κρεομάρ ντε Σόουζα.

Παράλληλα με το CPI και την έρευνα των εισαγγελικών αρχών, η αντιπολίτευση ασκεί πιέσεις ώστε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου να δεχτεί να ξεκινήσει τη διαδικασία καθαίρεσης του Μπολσονάρου. Νέες διαδηλώσεις πρόκειται να γίνουν αύριο Σάββατο στο Ρίο με αίτημα την καθαίρεση του προέδρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ