today-is-a-good-day
15.4 C
Athens

Οι ομολογιούχοι της Intralot, η μετεξέλιξη του ΟΤΕ και τα κεφάλαια που άντλησε η Flexcar

Φόρα φαίνεται πως έχει πάρει ο Σωκράτης Κόκκαλης. Έτσι λοιπόν μετά το deal με τους ομολογιούχους και την Intralot, ρίχνει το βάρος του στην Intrakat. Όπως πληροφορείται η στήλη έρχονται σημαντικές ειδήσεις για την εισηγμένη από το μέτωπο της πράσινης ενέργειας, με σημαντικές συμφωνίες να κυοφορούνται και να αναμένεται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα. Η συγχώνευση με την Άνεμος ΓΑΙΑ ήταν μόνο η αρχή και εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της εταιρείας για την πράσινη ενέργεια. Επίσης, μετά και την επιτυχημένη συμφωνία με τους ομολογιούχους η Intralot βάζει πλώρη για το δείκτη Nasdaq της Νέας Υόρκης. Αυτό είπε ξεκάθαρα ο Σωκράτης Κόκκαλης κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της εταιρείας. Η εισηγμένη στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της παρουσίας της στην Αμερική, με τη συμφωνία με τους ομολογιούχους να οδηγεί σε μείωση του δανεισμού του ομίλου από 110 έως 180 εκατ.ευρώ. Δεν το λες και άσχημα..

Ιδιαίτερη ικανοποίηση αισθάνονται στο Υπερταμείο με τον Γιώργο Στάσση και τη ΔΕΗ. Η εποπτεύουσα τη ΔΕΚΟ θεωρεί πως τα αποτελέσματα της ΔΕΗ είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά και λένε ότι είναι έτοιμη η εισηγμένη να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη ανάπτυξη και μετάβαση της χώρας. Μαθαίνουμε πως στο Υπερταμείο θεωρούν πως το πράσινο πρόγραμμα της ΔΕΗ με επέκταση σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανανέωσιμες, θα συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση από την εποχή του λιγνιτική στην…πράσινη ενέργεια, αυξάνοντας τα κέρδη για την εταιρεία και συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια για πράσινη αλλαγή. Πράσινα άλογα; Μάλλον όχι.

H στήλη σας είχε ενημερώσει πως η συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με την ΕΥΔΑΠ έχει στην ουσία κλείσει. Πλέον η σχετική τροπολογία κατατέθηκε και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Με αυτήν εξουσιοδοτείται το υπουργείο Υποδομών να εκδώσει ΚΥΑ για να προχωρήσει η συμφωνία για το αδιύλιστο νερό. Στο τέλος της διαδικασία η ΕΥΔΑΠ θα βρεθεί με διαθέσιμα 300 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις 1,1 δις.ευρώ που σχεδιάζει σε ορίζοντα δεκαετίας.

Στα σχέδια και στα reports για τα οφέλη της Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης που θα λειτουργήσει από τις αρχές του 2022 το έχει ρίξει ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα μελετών που θα συνοδεύουν το νομοσχέδιο μέσω του νέου συστήματος θα υπάρξει αύξηση εγχώριων επενδύσεων κατά 0,6%, ενίσχυση της απασχόλησης και αύξηση του ΑΕΠ έως 7% μέχρι το 2070. Όλα ωραία και καλά, την ευθύνη όμως για τη διαχείριση των χρημάτων που θα επιλέξουν οι πολίτες να βάλουν στο σύστημα, τις επενδύσεις πχ που θα γίνουν, ποιος αναλαμβάνει; Καλό το νομοσχέδιο, όμως η κοινωνία ζητά ασφαλιστικές δικλίδες. Ουσιαστικές και όχι γραφειοκρατικές

Ο ΟΤΕ προσπαθεί να μετεξελιχθεί από αμιγώς τηλεπικοινωνιακός όμιλος σε σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας. Έτσι λοιπόν «χτυπάει» έργα ψηφιακού μετασχηματισμού σε πολυεθνικές, δημόσιο και τράπεζες. Η Τράπεζα Χανίων τον επέλεξε για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της και να θωρακίσει τη λειτουργία της σύμφωνα με τις ανάγκες της, σε ό,τι αφορά στην ψηφιακή οργάνωσή της και την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της.

Σημαντικό ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές «τράβηξε» η Flexcar, καθώς σε αυτήν επενδύουν 50 εκατ. ευρώ διεθνή και ελληνικά Venture CapitalFunds και θεσμικοί επενδυτές. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2018 και ήδη έχει καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο χρήσης και απόκτησης αυτοκινήτου για Έλληνες και Κύπριους καταναλωτές, καθώς μέσω της πλατφόρμας οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν αυτοκίνητο έχοντας όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά στο κινητό τους και χωρίς…γραφειοκρατία. Ανάμεσα στους επενυτές θα δει κανείς της VentureFriends, την Uni.Fund και την ισπανική Seaya Ventures. Στόχος της εταιρείας με τα χρήματα αυτά να επεκταθεί εκτός Ελλάδας και Κύπρου…

Eίχε και τα «καρφιά» της η πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πετάει την μπάλα στον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο. Ο δεύτερος έκανε λόγο για «συμπεριληπτική ανάπτυξη», με τον πρωθυπουργό να σημειώνει πως «δεν είναι κατανοητός αυτός ο όρος. Καλύτερα οικονομική και κοινωνική πρόοδο για όλους». Ένα τσιμηματάκι το δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, με το αμέσως μετά χτύπημα να ήταν καίριο. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ μιλούσε για «έλλειψη δεξιοτήτων στη χώρα και για την ανάγκη να υπάρξει διασύνδεση μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς. Ο πρωθυπουργός το δέχτηκε αυτό, αλλά εν μέρει, επισημαίνοντας πως «αν ένας επιχειρηματίας δώσει παραπάνω χρήματα σε κάποιον για μια θέση, τότε θα βρει». Άδικο έχει;

Μαθαίνουμε πως Μέγαρο Μαξίμου και Τράπεζα της Ελλάδας βρίσκονται σε «αγαστή» συνεργασία με στόχο τις…τράπεζες. Ειδικότερα η κάθε πλευρά με τον τρόπο της «πιέζουν» να χορηγηθούν περισσότερα δάνεια στην αγορά, εντός πάντα των εποπτικών πλαισίων, καθώς η οικονομία έχει ανάγκη από στήριξη. Οι τράπεζες από την πλευρά τους επικαλούνται την εποπτεία και την αύξηση των κόκκινων δανείων. Βέβαια χωρίς χρηματοδότηση, ίσως να υπάρξουν και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς αυτές. Ίσως πάντα, λέμε τώρα.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το καθεστώς του διαδικτυακού στοιχήματος. Μέχρι σήμερα όπως μαθαίνει η στήλη έχουν εγκριθεί ήδη οι άδειες για 13 εταιρείες ενώ μέχρι αρχές Ιουλίου ίσως εγκριθούν άλλες 2. Συνολικά πάντως 20 εταιρείες έχουν υποβάλει αιτήσεις στην ΕΕΕΠ, με τις περισσότερες εταιρείες να ζητούν άδειες τύπου Α και Β. Πολλά γνωστά ονόματα φιγουράρουν στην short list, τα περισσότερα δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά από το 2012 και τις προσωρινές, τότε, άδειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ