Κατευθυντήριες γραμμές για να υπάρξει μια ασφαλής επανεκκίνηση δραστηριοτήτων στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ παρουσίασε η Κομισιόν, την ώρα που τα κράτη μέλη προχωρούν σε σταδιακό άνοιγμα του τομέα του πολιτισμού.
Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι «ο πολιτισμός είναι στο DNA της Ευρώπης» και ανέφερε ότι «βοήθησε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των lockdown και της κοινωνικής απόστασης».
Οι οδηγίες της Επιτροπής στοχεύουν στην παροχή μιας συντονισμένης προσέγγισης σύμφωνα με τις συγκεκριμένες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές συνθήκες. Αναμένεται να καθοδηγήσουν το σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων και πρωτοκόλλων στις χώρες της ΕΕ για να καλύψουν τόσο το ασφαλές άνοιγμα όσο και τη βιώσιμη ανάκαμψη στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα.
«Είναι τώρα η σειρά μας να συνοδεύσουμε τους τομείς που βρίσκονται στο δρόμο για να ανοίξουν ξανά. Χρειαζόμαστε συντονισμένες και εξατομικευμένες προσπάθειες σε ολόκληρη την ΕΕ για να επιτρέψουμε στον κόσμο του πολιτισμού να συνεχίσει με ασφάλεια και σταδιακά τις δραστηριότητές του και να είναι πιο προετοιμασμένοι για μελλοντικές κρίσεις» προσέθεσε o Mαργαρίτης Σχοινάς.
Τόνισε επίσης ότι «οι πολιτιστικοί και δημιουργικοί τομείς αποτελούν ισχυρά ευρωπαϊκά πλεονεκτήματα και είναι σημαντικοί για τη βιώσιμη ανάκαμψη της Ευρώπης, την αυξημένη ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής κοινωνίας και γενικότερα τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας ».
Η Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία Μαρίγια Γκάμπριελ επισήμανε ότι «οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες και τομείς έχουν πληρώσει σημαντικά από την αρχή του κορονοϊού. Ταυτόχρονα, η κρίση τόνισε τη σημασία τους για την κοινωνία μας και οικονομία».
«Με την αυξημένη πρόσληψη εμβολίων, πραγματοποιείται σταδιακή άρση των περιορισμών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του πολιτισμού. Ο στόχος αυτών των κατευθυντήριων γραμμών είναι να διευκολύνουν τον συντονισμό των μέτρων των κρατών μελών σε επίπεδο ΕΕ» επισήμανε.
Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ βασίζονται στην εμπειρογνωμοσύνη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και σε ανταλλαγές με την Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας. Λαμβάνουν παράλληλα υπόψη τις διάφορες επιδημιολογικές καταστάσεις στα κράτη μέλη και την εξέλιξή τους. Παρέχουν τους δείκτες και τα κριτήρια (όπως η ιογενής κυκλοφορία, η κάλυψη εμβολιασμού, η χρήση προστατευτικών μέτρων, η χρήση δοκιμών και η ανίχνευση επαφών), που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον προγραμματισμό της επανέναρξης ορισμένων δραστηριοτήτων.
Πιο συγκεκριμένα, οι οδηγίες προτείνουν τα ακόλουθα μέτρα και πρωτόκολλα:
*Η άρση όλων των περιορισμών πρέπει να είναι στρατηγική και σταδιακή, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων στην αρχή για να αξιολογείται η επιδημιολογική κατάσταση.
* Τα πολιτιστικά ιδρύματα πρέπει να διαθέτουν σχέδιο ετοιμότητας που να περιγράφει πρωτόκολλα δράσεων όταν εντοπίζονται περιπτώσεις COVID-19.
*Στοχευμένες πληροφορίες ή / και ad-hoc εκπαίδευση θα πρέπει να διατίθενται σε όλο το προσωπικό σε πολιτιστικά ιδρύματα για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων μόλυνσης.
*Ο εμβολιασμός ατόμων που εργάζονται σε πολιτιστικά περιβάλλοντα θα πρέπει να προωθηθεί για να διασφαλιστεί η προστασία τους και του κοινού ·
*Μπορούν να ζητηθούν από τους συμμετέχοντες αποδεικτικά στοιχεία για αρνητικό τεστ COVID-19 ή / και εμβολιασμό ή / και διάγνωση COVID-19 προκειμένου να γίνουν δεκτοί στο χώρο. Ανάλογα με την τοπική κυκλοφορία παραλλαγών, αυτή η απαίτηση μπορεί να επεκταθεί σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα.
* Τα ιδρύματα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα στοιχεία επικοινωνίας του κοινού είναι διαθέσιμα σε περίπτωση που είναι απαραίτητα για τον εντοπισμό επαφών.
*Η εγκατάσταση πρέπει να εφαρμόσει στοχοθετημένα προστατευτικά μέτρα: διατήρηση της κοινωνικής απόστασης όποτε είναι δυνατόν, καθαρές και προσβάσιμες εγκαταστάσεις πλυσίματος χεριών, κατάλληλο αερισμό και συχνό καθαρισμό επιφανειών. Η χρήση μασκών από τους συμμετέχοντες είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό μέτρο.
Μια σειρά δράσεων για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάκαμψης ολόκληρου του τομέα θα πρέπει να συνοδεύει το άνοιγμα των πολιτιστικών χώρων. Οι δράσεις σε επίπεδο ΕΕ συμπληρώνουν αυτές που αναλαμβάνουν τα κράτη μέλη και οι τομείς.
Τα κράτη μέλη καλούνται να επωφεληθούν πλήρως από τη δυνατότητα αποκατάστασης και ανθεκτικότητας για να επενδύσουν ευρέως στους τομείς και να αυξήσουν την ικανότητά τους να προσαρμόζονται στις νέες τάσεις και να αναδύονται από την κρίση.
Η Επιτροπή αύξησε σημαντικά τη χρηματοδοτική της στήριξη στους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς, με σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τη Creative Europe, και σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Horizon Europe αφιερωμένο σε πολιτιστικά, δημιουργικά και χωρίς αποκλεισμούς έργα από το 2021 έως το 2027.
Το φθινόπωρο του 2021, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει έναν ηλεκτρονικό οδηγό για τη χρηματοδότηση της ΕΕ για τον πολιτισμό, καλύπτοντας όλα τα υπάρχοντα κονδύλια της ΕΕ που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κράτη μέλη και ο τομέας.