Στον ιστορικό χώρο της Β’ Εθνοσυνέλευσης, στο Άστρος, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, άνοιξε με την ομιλία της την εκδήλωση «Τα Συντάγματα της Επαναστατικής περιόδου (1822, 1823, 1827)».
Η εκδήλωση, που ήταν υπό την αιγίδα της Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 25 Ιουνίου, και οργανώθηκε από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και τον Πρόεδρό της Δημήτρη Βερβεσό, με κύριους ομιλητές τους Μιχάλη Σταθόπουλο και Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στην ομιλία της η κυρία Αγγελοπούλου τόνισε ότι «η εφετινή συμβολική επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση, δίνει την αναγκαία ώθηση να κοιτάξουμε κατάματα την Ιστορία μας. Να αφήσουμε στην άκρη τους μύθους και τις κάθε λογής αγκυλώσεις, και να συναποφασίσουμε πως θέλουμε να διαμορφώσουμε το κοινό μας μέλλον».
Οι Επαναστατημένοι Έλληνες, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», οργάνωναν θεσμικά ένα κράτος που ακόμα δεν υπήρχε, απέρριψαν στο μυαλό τους το ενδεχόμενο της ήττας, και στράφηκαν σε ό,τι πιο προχωρημένο υπήρχε στην Ευρώπη και στην Αμερική. «Ο κοινός στόχος ήταν η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους, το οποίο κόβει τους δεσμούς με την αυτοκρατορία της Ανατολής που το δυνάστευε και συνδέεται με τη Δύση».
«Η παρακαταθήκη των τριών Συνταγμάτων της Επανάστασης», πρόσθεσε, «δεν είναι μικρή. Συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην υπενθύμιση, που πρέπει να είναι διαρκής, ότι η κοινοβουλευτική Δημοκρατία δεν είναι ένα αυτονόητο κεκτημένο. Ιδίως στις μέρες μας, που απειλείται σε όλον τον κόσμο, άλλοτε από ακραίες δυνάμεις, άλλοτε από αυταρχικούς ηγέτες, άλλοτε από την κακόβουλη χρήση της τεχνολογίας. Συνηθίζουμε να τιμούμε τις ένδοξες στιγμές στα πεδία των μαχών αλλά δεν τιμούμε εξίσου τις μάχες που δόθηκαν υπέρ του διαλόγου, της σύνθεσης απόψεων, του κράτους δικαίου. Υπέρ μιας ευνομούμενης Πολιτείας».
Βασική μέριμνα της Επιτροπής, σημείωσε η κυρία Αγγελοπούλου, «είναι μέσα από την επέτειο και την πληρέστερη προσέγγιση της Ιστορίας μας, να διατηρηθεί ζωντανό και ισχυρό το ρεύμα της αναζήτησης του καλύτερου, της σύνδεσης με την πρωτοπορία του σήμερα. Όχι με μιμητισμό αλλά με δημιουργικό πνεύμα. Όπως ακριβώς έκαναν οι πρόγονοί μας 200 χρόνια πριν από εμάς».
Νωρίτερα, αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» συναντήθηκε στο παράλιο Άστρος, με τους Δημάρχους των τριών πόλεων των Εθνοσυνελεύσεων: της Βόρειας Κυνουρίας Γιώργο Καμπύλη, της Επιδαύρου Αναστάσιο Χρόνη, της Τροιζηνίας-Μεθάνων Σπύρο Πολλάλη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου και παραγωγοί τοπικών προϊόντων.
Η συζήτηση, που έγινε σε ένα παραδοσιακό καφενείο στο λιμάνι, ήταν χαλαρή, ανοιχτή, χωρίς τυπικότητες.
Η κυρία Αγγελοπούλου μίλησε στους παριστάμενους για την προσπάθεια της Επιτροπής, να στηρίξει τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες, ιδίως όσες έχουν αναπτυξιακή διάσταση. «Για να μπούμε με το δεξί στη νέα εκατονταετηρίδα», όπως είπε, «πρέπει να ανοίξουμε το διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση που είναι η βάση της κοινωνίας. Να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, η λογική “ ο καθένας μόνος του” έχει τελειώσει. Μόνο με συνέργειες Δήμων, επιχειρηματιών, φορέων, παραγωγών, θα προσεγγίσουμε μεγάλες αγορές, θα παρουσιάσουμε πολλές και ελκυστικές επιλογές και θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Εσείς που πονάτε τον τόπο σας, ξέρετε πως θα τον αναπτύξετε καλύτερα».
Οι Δήμαρχοι μίλησαν για τις προτάσεις που έχουν καταθέσει στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μέσω της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», και για άλλες προτάσεις που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν, όπως μια κοινή εικαστική έκθεση αφιερωμένη στις τρεις Εθνοσυνελεύσεις. Η Βίβιαν Μανωλέσου, Πρόεδρος της Ένωσης τουριστικών καταλυμάτων Ανατολικής Αρκαδίας, ενημέρωσε την Πρόεδρο της Επιτροπής για τα 25 πακέτα εναλλακτικού τουρισμού που έχουν ετοιμάσει. Και οι παραγωγοί χονδροελιάς, λαδιού, μελιού, κάστανου, εξήγησαν τις προσπάθειες που κάνουν να τυποποιήσουν τα προϊόντα τους, ώστε να ενισχύσουν την εξαγωγική τους δυνατότητα. «Προσπαθούμε να πείσουμε και τους άλλους παραγωγούς να μπουν σε αυτή τη λογική», είπαν.
«Χαίρομαι που τα ακούω όλα αυτά», τους είπε η κυρία Αγγελοπούλου «να έχετε στο μυαλό σας, όμως, ότι όταν νομίζεις ότι έφτασες σε ένα σημείο ανάπτυξης, ανακαλύπτεις ότι χρειάζεται να κάνεις και κάτι ακόμα για να τη διατηρήσεις. Χρειάζονται τολμηρά βήματα». Η Πρόεδρος της Επιτροπής επίσης τόνισε ότι οι προτάσεις των Δήμων, παρά την ιστορική παρακαταθήκη της περιοχής, έχουν σύγχρονη και αναπτυξιακή διάσταση «και ανάπτυξη σημαίνει θέσεις εργασίας», επισήμανε.
«Μέχρι πότε θα υφίσταται η Επιτροπή; Θα αφήσει παρακαταθήκη;», ρώτησε η ομήγυρης την κυρία Αγγελοπούλου. «Γι’ αυτό δουλεύουμε τώρα. Για το πως θα διατηρηθεί η υλική και άυλη κληρονομιά της επετειακής χρονιάς», τους απάντησε.
Στις δηλώσεις που έκαναν στη συνέχεια οι τρεις Δήμαρχοι, μίλησαν για την ανάγκη να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη αλλά και να σχεδιαστεί με τη συνεργασία όλων το μέλλον της χώρας. «Συμφωνώ απόλυτα», τόνισε η κυρία Αγγελοπούλου. «Βλέπετε ότι οι όροι συνέργεια και συνεργασία δεν είναι κούφια λόγια. Είπαν όλα αυτά που θα ήθελα να πω. Δείχνουν την υπερηφάνεια για τον τόπο τους, οι δράσεις τους υποστηρίζουν ένα νέο τρόπο επισκεψιμότητας συνδυάζοντας το ιστορικό, το πολιτιστικό, το εκκλησιαστικό, το γαστρονομικό, το φυσιολατρικό κομμάτι. Η αγωνία για τον τόπο τους είναι πραγματική και έχει ως αποτέλεσμα να συνεργάζονται η Περιφέρεια, οι Δήμοι, οι φορείς, οι σύλλογοι, οι επιχειρηματίες, οι παραγωγοί. Σκοπός μας είναι αυτή η χρονιά να γίνει απαρχή νέων συνεργασιών που θα κάνουν καλό στην κοινωνία».
Με την ανάγκη να διατηρηθεί η υλική και αύλη κληρονομία του 2201 συμφώνησε και ο κ.Λαμπρόπουλος.
Οι προτάσεις των τριών δήμων για ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι οι ακόλουθες:
*Ο Δήμος Επιδαύρου σχεδιάζει να αναπλάσει και να αναδείξει το χώρο της Α’ Εθνοσυνέλευσης, δημιουργώντας παράλληλα ένα ψηφιακό αρχείο για το ιστορικό και πολιτιστικό υλικό αυτού του σημαντικού ιστορικού γεγονότος.
*Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, θέλει να δημιουργήσει ψηφιακό μουσείο, το οποίο θα φιλοξενεί φυσικά και ψηφιακά εκθέματα, με τίτλο «Των Ηρώων Αποτυπώματα» για την περίοδο από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Έμφαση θα δοθεί στα γεγονότα της Β’ Εθνοσυνέλευσης.
*Ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων προτείνει την ίδρυση ενός «Ψηφιακού Μουσείου Συνταγματικής Ιστορίας» με έμφαση στη Γ’ Εθνοσυνέλευση και την ανάδειξη της συμβολής της περιοχής στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ψηφιακός οδηγός με διαδραστικό χάρτη παρουσίασης των σημείων ενδιαφέροντος του Δήμου αποσκοπώντας στην περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, στη συνολική πρόοδό της.
Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» συμμετέχουν και οι πέντε Δήμοι του Νομού Αρκαδίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ υπάρχουν ακόμα 13 αυτοχρηματοδοτούμενες προτάσεις από Δήμους και 10 φορείς της περιοχής.