Με τη συζήτηση για τα θέματα εξωτερικών υποθέσεων έκλεισε η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας και χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ καλούν τη Ρωσία να σταματήσει τις ενέργειες τόσο κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της όσο και κατά τρίτων χωρών. Ειδικότερα, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από τη ρωσική ηγεσία να επιδείξει μια πιο εποικοδομητική δέσμευση και πολιτική δέσμευση και να σταματήσει τις ενέργειες κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της, καθώς και εναντίον τρίτων χωρών» αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων.
«Όσον αφορά την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη για μια σταθερή και συντονισμένη αντίδραση από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της σε οποιαδήποτε άλλη κακοήθη, παράνομη και ενοχλητική δραστηριότητα από τη Ρωσία» προσθέτουν οι 27, καλώντας παράλληλα την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο να υποβάλουν επιλογές για πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων.
Αναφορικά με τη Λιβύη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί την απόσυρση «χωρίς καθυστέρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων». Παράλληλα, στο θέμα της Λευκορωσίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναλαμβάνουν το αίτημα «για άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και αυτών που κρατούνται αυθαίρετα, συμπεριλαμβανομένων των Ρομάν Προτασέβιτς και Σοφία Σαπέγκα, και για τον τερματισμό της καταστολής της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης», ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επαναλαμβάνει το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να εκλέξει τον πρόεδρό του μέσω νέων, ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.
Νωρίτερα, ύστερα από συζήτηση μίας ώρας είχαν υιοθετηθεί τα συμπεράσματα για την Τουρκία με το Συμβούλιο «να χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πρέπει να διατηρηθεί σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021» και καλεί «την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση επίσημες προτάσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και σε άλλα μέρη της περιοχής, σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2021 και στο πλαίσιο της συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ».
Σχετικά με το Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για την ολοκληρωμένη διευθέτηση του στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Τέλος, οι ηγέτες τονίζουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν βασικό μέλημα επισημαίνουν ότι «η στόχευση πολιτικών κομμάτων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης δείχνει μεγάλη οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιβαίνει στις υποχρεώσεις της Τουρκίας να σέβεται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των γυναικών. Ο διάλογος για τέτοια θέματα παραμένει αναπόσπαστο μέρος της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας».
ήμερα, δεύτερη ημέρα της Συνόδου, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τις οικονομικές προκλήσεις για τη ζώνη του ευρώ στον απόηχο της κρίσης της COVID-19. Θα εξετάσουν, επίσης, την πρόοδο όσον αφορά την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.