«Η μονιμοποίηση του καθεστώτος νησιωτικού ΦΠΑ σε Λέρο, Λέσβου, Κω, Σάμου και Χίου που σήκωσαν και το μεγαλύτερο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης, ήταν μια δέσμευση της κυβέρνησης που γίνεται πραγματικότητα» ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης και τόνισε πως «με σχέδιο και συνέπεια, μειώσαμε σημαντικά τις ροές, τους διαμένοντες, αλλά και τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας. Επαναφέρουμε στα νησιά μας αυτό που τους στέρησε ο ΣΥΡΙΖΑ: την κανονικότητα!».
Ο κ. Μηταράκης, υποστηρίζοντας τη σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι «το νησιωτικό ΦΠΑ ήταν μια κατάκτηση δεκαετιών των νησιωτών μας, την οποία και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, προστάτεψαν τα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων, των δύσκολων δημοσιονομικών συμβιβασμών και αποφάσεων» αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «στις αρχές του καλοκαιριού το 2015 πριν το “ηρωικό” δημοψήφισμα όταν κατέθεσε τη δική του, “ήπια” πρόταση προς τους θεσμούς, στις αρχικές παραχωρήσεις που δέχθηκε, συμπεριέλαβε και το νησιωτικό ΦΠΑ, πριν τον σκληρό συμβιβασμό του 3ου μνημονίου, του Αυγούστου του 2015». Σήμερα, είπε, νιώθω ότι εκπληρώνω αυτή την υποχρέωση. Με μια νομοθετική ρύθμιση που έρχεται να διορθώσει οριστικά μια μεγάλη αδικία που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Μάλιστα, επισήμανε ότι με τους όρους της προηγούμενης συμφωνίας με τους εταίρους, που η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ ήταν σε εξάρτηση με τον αριθμό των φιλοξενούμενων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά αυτά, από την 1η Ιουλίου στη Λέρο και στη Κω θα εφαρμοζόταν ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ καθώς στη δομή της Λέρου σήμερα έχουμε 82 αιτούντες και στην Κω 80 (και 155 στο ΠΡΟΚΕΚΑ), καθώς και σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από την 1η Ιανουαρίου, αφού η δομή της Χίου σήμερα έχει 495 αιτούντες, στη Λέσβο έχουμε 4.995 από 21.000 που είχε η Μόρια και η Σάμος 1.562 φιλοξενούμενους.
Ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου ανέφερε πως έχουμε μειωμένες ροές αλλά συνεχίζεται και η αποσυμφόρηση στα 5 αυτά νησιά καθώς οι συνολικές ροές στα νησιά μας, το τελευταίο 12μηνο ήταν 2.500 αντί για 63.000 το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή έχει επιτευχθεί μια μείωση 96%. Σε όλη την Ελλάδα πλέον διαμένουν 49.000 αιτούντες άσυλο από 92.000 που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.