today-is-a-good-day
10.3 C
Athens

H καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στο εργασιακό περιβάλλον. Γράφει η Μίκα Ιατρίδη

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πρωτοπόρες χώρες που προχωρά στην κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, μέσα από την οποία θεσπίζεται η δημιουργία ενός τοίχους προστασίας του φύλου και καταπολέμησης της βίας και της παρενόχλησης στο εργασιακό περιβάλλον.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στις αρχές και τις αξίες του σεβασμού της ισότητας και του ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία μας, με τις ρυθμίσεις που εισάγονται στο νέο νομοσχέδιο για την εργασία, διευρύνει την υφιστάμενη προστασία που αντιμετωπίζει την παρενόχληση ως μορφή διάκρισης και προσθέτει τη βία στις συμπεριφορές που τιμωρούνται. Η λεκτική και ψυχολογική βία είναι μη αποδεκτή και οφείλει να τιμωρείται καθώς η κατάρρευση της προσωπικής αυτοεκτίμησης του ατόμου μέσα από αυτή τη διαδικασία, είναι άκρως καταστροφική.

*Tης κ. Μίκας Ιατρίδη

Μέσα από το νέο νομοσχέδιο, αναφέρουμε ως προστατευόμενα πρόσωπα ακόμα και τους αιτούντες εργασία και εθελοντές, καλύπτοντας, πλέον, όλες τις έννομες σχέσεις απασχόλησης. Θεσμοθετούμε την υποχρέωση του εργοδότη, και άρα μπορούμε να τον ελέγξουμε,  να προλαμβάνει, να σταματά και να αντιμετωπίζει περιστατικά βίας ή παρενόχλησης, να ενημερώνει τους εργαζομένους σχετικά με τους κινδύνους, τα μέτρα, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, να απευθύνεται στις δημόσιες αρχές για να εξετάσουν τις καταγγελίες και να επικρατήσει το φως σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως πλέον υποχρεώνουμε τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 άτομα να υιοθετήσουν εταιρική πολιτική για την καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης, ενισχύοντας τη νέα κουλτούρα που επιδιώκουμε πλέον να έρθει οριζόντια σε όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα, διασφαλίζοντας υγιείς εργασιακές συνθήκες και, ταυτόχρονα, τον σεβασμό όλων προς όλους. Αυτό από μόνο του διασφαλίζει την ομαλότερη λειτουργία και απόδοση των εργαζομένων, οι οποίοι όταν νιώθουν ασφαλείς αποδίδουν και περισσότερο, αφού είναι προσηλωμένοι αποκλειστικά στον στόχο τους.

Είναι σημαντικό πως σε περίπτωση που λάβει χώρα περιστατικό βίας ή παρενόχλησης, ο εργοδότης υποχρεούται πια να λάβει μέτρα στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, ώστε να το σταματήσει ακόμη και με καταγγελία σχέσης εργασίας. Εφόσον ο εργοδότης δεν λάβει μέτρα ή αυτά είναι ανεπαρκή, ο εργαζόμενος ή η εργαζόμενη που έχει θιγεί,  μπορεί να ενημερώσει τον εργοδότη και να αποχωρήσει από την εργασία για όσο διάστημα χρειαστεί για να μπορέσει να επανέλθει ουσιαστικά. Η απόλυση καθώς και οποιαδήποτε δυσμενής μεταχείριση του καταγγέλλοντος ή μάρτυρα απαγορεύεται ενώ ενισχύεται το Σήμα Ισότητας στις επιχειρήσεις, το οποίο επεκτείνεται και στις πολιτικές καταπολέμησης της βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

Μέσα από αυτή τη συνθήκη που δημιουργεί το νέο νομοσχέδιο, όλοι οι εργαζόμενοι, γυναίκες και άνδρες, νιώθουν πιο ασφαλείς, πιο δυνατοί και πιο θωρακισμένοι. Και η κοινωνία μας έχει ανάγκη να νιώσει πως το κράτος δικαίου είναι εκεί προληπτικά και όχι μόνο θεραπευτικά. Δημιουργούμε ένα πλαίσιο λειτουργίας που ενισχύει τη θέση της γυναίκας, που κατά κύριο λόγο είναι η θιγόμενη στο εργασιακό της περιβάλλον λόγω αναχρονιστικών αντιλήψεων και στερεοτύπων που έπρεπε να είχαν εξαλειφθεί χτες και δεν έχουν χώρο στην Ελλάδα του 2021. Είμαστε πρωτεργάτες και είμαι περήφανη σαν γυναίκα, σαν μητέρα και σαν εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου που είμαι κομμάτι της αλυσίδας που θεσμοθέτησε αυτή την αλλαγή που τόσοι άνθρωποι ονειρευόντουσαν και σήμερα γίνεται επιτέλους πράξη!

*Η κ. Μίκα Ιατρίδη είναι Βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ