today-is-a-good-day
15.5 C
Athens

Επίθεση Α.Τσίπρα στην κυβέρνηση: Θα αυξηθεί η ανεργία ως συνέπεια των «κακοπληρωμένων υπερωριών»

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ήταν «εποικοδομητική» όσον αφορά την πανδημία, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή και απαντώντας στη φράση του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έβαλε πλάτη για τη διαχείριση της πανδημίας.

«Αυτό θα μπορούσε να το πει μονάχα κάποιος που δεν έχει επίγνωση της πραγματικότητας ή που είναι αχάριστος», είπε ο Αλ. Τσίπρας και θέλησε να «υπενθυμίσει» τη στάση της ΝΔ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «κουνούσε το δάχτυλο» στονν ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην τότε κυβέρνηση για τους νεκρούς του ιού της γρίπης, που δεν ήταν καν αυξημένοι.

Υποστήριξε δε, ότι σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ισπανία, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση της «λαϊκιστικής δεξιάς» κέρδισε ως «αρνητής του ιού», στην Ελλάδα η αντιπολίτευση όχι μόνο στήριξε τα «πρωτοφανή» μέτρα περιορισμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του πολίτη, αλλά προσπάθησε και να πείσει για αυτά.

«Κυβερνάτε δύο χρόνια τώρα και η τακτική της αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση έχει ένα όριο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, εγκαλώντας την κυβέρνηση γιατί δεν ζήτησαν «συγγνώμη» στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στους κάτω των 39 ετών, στους οποίους έδωσαν για αποκλειστική χρήση το Astra Zeneca, ενώ γνώριζαν τις μελέτες που μιλούσαν για «θρομβώσεις» σε αυτές τις ηλικίες, ασκώντας «πιέσεις» στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για «εργαλειοποίηση» των επιστημόνων και της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «φλέρταρε με την υπουργοποίηση του επικεφαλής της Επιτροπής», «έταζε θέσεις στα μελλοντικά ψηφοδέλτια της ΝΔ» και «έκανε την επιστήμη και τους επιστήμονες κομματικούς ταγούς των μικροκομματικών τους σκοπιμοτήτων».

«Η μεγάλη ζημιά είναι ότι χάνει την εμπιστοσύνη της η ελληνική κοινωνία στην επιστήμη», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση απηύθυνε έκκληση για «κοινό σχεδιασμό» στην πανδημία.

Περνώντας στο ζήτημα του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι η κυβέρνηση «κρύβει» πίσω από άρθρα που αφορούν «διεθνείς συμβάσεις και μία ευρωπαϊκή οδηγία», την «ουσία του νομοσχεδίου».

«Είναι ο φερετζές για να κρύψει τη μεγάλη επιδίωξη και τον διακαή πόθο του ΣΕΒ και των εργοδοτικών οργανώσεων που δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν με τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις και την τρόικα», τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για τον «πυρήνα της αποδόμησης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι σε συνθήκες «υπερδιπλάσιας ανεργίας» και πολύ χαμηλού κατώτατου μισθού, η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου είναι «ανίσχυρη» και προειδοποίησε για αύξηση της ανεργίας, ως συνέπεια των «κακοπληρωμένων υπερωριών».

Υπεραμύνθηκε δε των νομοθετικών παρεμβάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι έγιναν «δύο βασικότατες παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων που δεν είχαμε δει από τη μεταπολίτευση»: ο «βάσιμος λόγος απόλυσης» και η «συνευθύνη εργολάβου και αναθέτοντος την εργολαβία». Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, τα ξήλωσε η ΝΔ «σε μία νύχτα», για να «εξυπηρετήσει» τον ΣΕΒ που έκανε «παραστάσεις έξω από το Μαξίμου για να μην περάσουν» επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Και τα περάσαμε όμως. Γιατί εμείς λογοδοτούμε απέναντι στον κόσμο της εργασίας, δεν λογοδοτούμε απέναντι στην επιχειρηματική ελίτ», τόνισε.

Σχολιάζοντας δε, το επιχείρημα του πρωθυπουργού περί «διαχωρισμού της απεργίας από την παρανομία», τον κατηγόρησε για «κοινωνικό αυτοματισμό» και πολιτική που παραπέμπει σε μία παλιά δεξιά, «το μαύρο αυτό σκοτάδι που συρρίκνωνε δικαιώματα και κατακτήσεις».

Ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν και μέσω της απλής αναλογικής δημιουργηθεί μια «προοδευτική κυβέρνηση» όχι μόνο θα «αποσύρει» αυτό το νομοσχέδιο, αλλά θα περάσει
«ρυθμίσεις για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας».

Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερασπίστηκε την εγκυρότητα των στοιχείων που κατέθεσε και υπογράμμισε ότι μόλις εφαρμοστεί ο νόμος θα φανούν οι επιπτώσεις στην μείωση των εισοδημάτων και στις «κακοπληρώμενες υπερωρίες» κάποιων εργαζόμενων.

Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο «λογοπαίγνιο», όπως είπε, του πρωθυπουργού, ότι δεν θα έχτιζε πολυκατοικία με εκείνον πολιτικό μηχανικό και απάντησε ότι «δεν ξέρει κανέναν εργολάβο που να έδινε διαμέρισμα στον μεγαλύτερο μπαταχτσή της ελληνικής πολιτικής ζωής», ενώ επανέφερε το θέμα των χρεών της ΝΔ και των ευθυνών του προέδρου της για την αύξησή τους κάθε χρόνο κατά 30 εκατ. ευρώ και τον κάλεσε να συζητήσουν την πρόταση νόμου ώστε να πληρώσει «επιτέλους».

«Είναι ζήτημα ισονομίας και δημοκρατίας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ