Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να «αποσαφηνίσουν» πολυάριθμα επίμαχα γαλλο-τουρκικά ζητήματα των τελευταίων ετών, ανακοινώθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.
Το τετ-α-τετ, «πλούσιο και ουσιαστικό», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, διήρκεσε 45 λεπτά στην έδρα του ΝΑΤΟ πριν από την επίσημη έναρξη της συνόδου κορυφής της συμμαχίας.
«Οι δύο αρχηγοί κρατών είχαν τη βούληση να συζητήσουν όλα τα ζητήματα σε βάθος», διευκρινίσθηκε από το μέγαρο των Ηλυσίων, το οποίο πρόσθεσε πως οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «τη βούληση να προχωρήσουν μαζί στη Συρία και τη Λιβύη», δύο από τα ζητήματα στα οποία διαφωνούν.
Επίσης ο Εμανουέλ Μακρόν «υπενθύμισε τη βουλησή του για μια στρατηγική αποσαφήνιση μεταξύ συμμάχων σχετικά με τις αξίες, τις αρχές και τους κανόνες στους κόλπους του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Η Γαλλία και η Τουρκία έχουν προβάλει ανταγωνιστικές θέσεις σε αριθμό ζητημάτων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, τα οποία αποκρυσταλλώθηκαν ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο, όπου το Παρίσι υποστήριξε την Αθήνα απέναντι στις πετρελαϊκές φιλοδοξίες της Άγκυρας και όπου ένα επεισόδιο έφερε αντιμέτωπα τον Ιούνιο του 2020 τουρκικά και γαλλικά πολεμικά σκάφη.
«Όταν είμαστε μέλη του ίδιου οργανισμου, δεν μπορούμε να αποφασίζουμε να διεξάγουμε μονομερείς επιχειρήσεις που είναι αντίθετες στα συμφέροντα των συνασπισμών που έχουμε οικοδομήσει», είχε δηλώσει την Πέμπτη ο Μακρόν μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν επίσης επιδεινωθεί σοβαρά εξαιτίας διαφωνιών σχετικά με τη Συρία, τη Λιβύη και πιο πρόσφατα σχετικά με τη σύγκρουση ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Τον Οκτώβριο ο Ερντογάν είχε αμφισβητήσει την «ψυχική υγεία» του γάλλου ομολόγου του, κατηγορώντας τον ότι διεξάγει «εκστρατεία μίσους» εναντίον του ισλάμ επειδή είχε υπερασπιστεί το δικαίωμα των σκιτσογράφων να γελοιογραφούν τον προφήτη Μοχάμεντ, καθώς και για την ομιλία του κατά της ισλαμιστικής «αποσχιστικής δράσης» στη Γαλλία.
Στη διάρκεια της συνομιλίας «έγινε μια διευκρίνιση σχετικά με το ισλάμ», αναφέρθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.