today-is-a-good-day
11.6 C
Athens

Μ.Βαρβιτσιώτης από EU Med7: Κοινή η ανησυχία για τη στάση της Τουρκίας

Ανησυχία για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στις προκλήσεις ασφάλειας στην περιοχή, εκφράστηκε από όλους τους υπουργούς και αξιωματούχους που συμμετείχαν στην υπουργική σύνοδο των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε κοινές δηλώσεις, ενώ πρόσθεσε πως όλοι εξέφρασαν την άμεση συμπαράσταση απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα για τις προκλήσεις ασφάλειας και χαιρέτησαν το γεγονός ότι και το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την Τουρκία.

«Ενώ χαιρετίστηκε η αποκλιμάκωση στο πεδίο, από την άλλη επισημάνθηκε το γεγονός ότι δεν έχει αλλάξει η ρητορεία από πλευράς της ‘Αγκυρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Μπορεί να έχει μειωθεί η ένταση με την οποία εκτοξεύονται τα ίδια επιχειρήματα που μας οδήγησαν σε υψηλούς τόνους την περασμένη χρονιά, όμως έχει σημασία κάποια στιγμή να αλλάξει και η ρητορεία και να δούμε την Τουρκία να έρχεται πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε πως οι Med7 είναι χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών, γεγονός που δημιουργεί ένα επιπλέον βάρος το οποίο αναλαμβάνουμε με το βάρος της ευθύνης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στις χώρες πρώτης υποδοχής θα πρέπει να είναι έμπρακτη», ανέφερε. «Οι μηχανισμοί για τον δίκαιο επιμερισμό του βάρους πρέπει να είναι σε ισχύ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί οι χώρες πρώτης υποδοχής να αφεθούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ροές και την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών, όπως είδαμε να συμβαίνει πρόσφατα, είτε στην περίπτωση της Ελλάδας, είτε στην περίπτωση της Ισπανίας. Κάτι τέτοιο θα μας καταστήσει εξαιρετικά ευάλωτους και πολιτικά ανίσχυρους».

«Μέσα στα πλαίσια του νέου Συμφώνου για το άσυλο και τη μετανάστευση, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ο επί ίσοις όροις επιμερισμός των βαρών και η εξωτερική διάσταση της πολιτικής της ΕΕ για τη μετανάστευση, πριν μπουν σε λειτουργία οι καινούριοι μηχανισμοί για την υποδοχή και την παροχή ασύλου», επεσήμανε.

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε πως στα πλαίσια της συνεργασίας των Med7, αναζητούνται «από κοινού λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος της Μεσογείου, που για εμάς αποτελεί σημείο αναφοράς και πεδίο ζωτικού ενδιαφέροντος για όλους μας».

Ανέφερε πως τα θέματα του θαλασσίου περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα, «αφού αλλεπάλληλες εκθέσεις διεθνών οργανισμών έχουν αναδείξει τη σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση της Μεσογείου, της κοινής μας θάλασσας, από όπου περιμένουμε όχι μόνο οικονομικά οφέλη, αλλά να κληρονομήσουμε στις επόμενες γενιές ένα περιβάλλον αντίστοιχο με αυτό που παραλάβαμε».

Γι’ αυτό και στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης, υπάρχει ειδική θεματική ενότητα για το θαλάσσιο περιβάλλον, με συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Ελληνικού τμήματος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης WWF.

Κυρίαρχο ζήτημα της υπουργικής συνόδου υπήρξε η πανδημία και η κινητικότητα, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Με την υιοθέτηση του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τα εκατομμύρια των τουριστών που επιλέγουν τη θάλασσα της Μεσογείου για τις διακοπές τους», ανέφερε.

«Παράλληλα, έχουμε διαπιστώσει και πήραμε πολύ σοβαρά μαθήματα για την οργάνωσή μας απέναντι σε τέτοιου είδους καταστάσεις, όπως η πανδημία» και υπογράμμισε το ρόλο που έπαιξε ο δημόσιος τομέας, την ανάγκη να προσεχθεί και να αναβαθμιστεί, αλλά και το πώς θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη γενναία χρηματοδότηση από το Next Generation EU.

«Ελπίζουμε μέσα στον Ιούλιο να υπάρχουν ήδη οι πρώτες εκταμιεύσεις», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφερόμενος στηνν Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, σημείωσε: «Προσκαλούμε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν δημιουργικά στον διάλογο που ξεκίνησε από τις 9 Μαΐου για το μέλλον της Ευρώπης και αποτελεί το βήμα μέσα από το οποίο θα ακουστεί η αυθεντική φωνή των Ευρωπαίων πολιτών για την Ευρώπη του αύριο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ