«Ακόμα, και μια μαθήτρια λυκείου και ένας μαθητής λυκείου, γνωρίζει ότι δεν δύναται κράτος της Ε.Ε. να καταργήσει το οκτάωρο. Η δική μας παράταξη, είναι η παράταξη που έβαλε τη χώρα στην Ε.Ε.. Ποτέ δεν θα έκανε κάτι το οποίο θα δημιουργούσε πρόβλημα στη χώρα», σημείωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα κατά τη β΄ανάγνωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στις επιτροπές της Βουλής.
Η κ. Συρεγγέλα αναφέρθηκε κυρίως στις αλλαγές που επιφέρει η ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ισορροπία επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής των γονέων και των φροντιστών.
«Πραγματικά, αναρωτιέμαι, έχουμε διαβάσει όλες και όλοι το ίδιο νομοσχέδιο, έχουμε όλες και όλοι διαβάσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία; Διαβάζουμε την ίδια Ευρωπαϊκή Οδηγία; Ακούσαμε ότι, «σε καμία περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν λέει για ατομικές συμβάσεις». Μα τόσο στο προοίμιο της Οδηγίας, όσο και στα αντίστοιχα άρθρα της, αναφέρεται ρητά ότι «προκειμένου οι γονείς να ενθαρρύνονται για να παραμένουν στο εργατικό δυναμικό και μετά την απόκτηση των τέκνων τους και να μπορούν εν τοις πράγμασι να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν την εργασία τους στις προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες τους, θα πρέπει να τους δίδεται το δικαίωμα να ζητούν τις άδειες και τις διευκολύνσεις για ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, με αίτησή τους από τον εργοδότη, με σκοπό να εναρμονίσουν την εργασία τους με τις κατ’ ιδίαν ανάγκες του καθενός και της καθεμιάς». Δεν θα αποφασίσει κανένας, είτε σε αυτή την αίθουσα, είτε εκτός αιθούσης, για το πώς θα προσαρμόζει η κάθε οικογένεια, ο κάθε γονέας, ο κάθε άντρας εργαζόμενος, η κάθε γυναίκα εργαζόμενη, τις πραγματικές του ανάγκες», ανέφερε η υπουργός Εργασίας.
Σε σχέση με τη γονική άδεια, η υφυπουργός Εργασίας είπε ότι «για πρώτη φορά οι δύο από τους τέσσερις μήνες θα επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ προκειμένου να δοθούν κίνητρα, ιδίως στους άντρες, να αναλάβουν μερίδιο από τις οικογενειακές ευθύνες». Πρόνοιες, όπως εξάλλου ανέφερε, εισάγονται για οικογένειες που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, όπως περιπτώσεις μεγάλων οικογενειών και ειδικών κατηγοριών μονογονέων, ενώ δίδεται δυνατότητα και προτεραιότητα στις αιτήσεις γονέων παιδιών, λόγω νοσηλείας ή ασθένειας του παιδιού, ή λόγω αναπηρίας, ή σοβαρής ασθένειας συζύγου, συντρόφου, συμβίωσης γονέων, έπειτα από πρόωρο τοκετό.
«Ο εργαζόμενος και η εργαζόμενη, μπορεί να αιτηθεί να λάβει την άδεια και με ευέλικτο τρόπο, χωρίς να χάνει τα δικαιώματά του σε επιδότηση από τον ΟΑΕΔ», σημείωσε η υφυπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Ομοίως, και το δικαίωμα του εργαζόμενου και της εργαζόμενης, για ευέλικτες μορφές εργασίας, που θεσπίζεται με το άρθρο 9 της Οδηγίας, το οποίο ενσωματώνεται στο άρθρο 31 του νομοσχεδίου. Πάλι με ατομική συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου, ο εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει ευέλικτες ρυθμίσεις, όπως είναι τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση για περιορισμένο χρονικό διάστημα και να επανέρχεται στην ίδια θέση και μορφή εργασίας με τη λήξη της περιόδου αυτής».
Η υφυπουργός Εργασίας σχολίασε και την κριτική, για το άρθρο του νομοσχεδίου που αναφέρεται στο δικαίωμα των εργαζομένων, οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε απεργία, να προσέρχονται στην εργασία τους, χωρίς να υφίστανται άσκηση ψυχολογικής βίας
«Επειδή αναφέραμε για τους συνδικαλιστές και για το πώς θα αποδεικνύουν το θέμα της ψυχολογικής βίας. Θα το αποδεικνύουν όπως όλες και όλοι, εργοδότες και εργοδότριες, εργαζόμενες και εργαζόμενοι. Και η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την πρόληψη της βίας και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, αναφέρει και την ψυχολογική βία ως μία μορφή βίας που είναι καταδικαστέα – και η Κύρωση τώρα, της σύμβασης 190 για τη βία και παρενόχληση στους χώρους εργασίας. Σε καμία περίπτωση, οι συνδικαλιστές ή οι συνδικαλίστριες δεν είναι πάνω από τον οποιονδήποτε», είπε η υφυπουργός.