today-is-a-good-day
13 C
Athens

Διπλωματικές πηγές: Την ενότητα της Συμμαχίας θα επαναβεβαιώσει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ

Την επαναβεβαίωση των βασικών αρχών του ΝΑΤΟ, περί συλλογικής άμυνας, ενότητας και αλληλεγγύης αναμένεται να τονίσει η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Όπως σχολίαζαν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, όλα όσα τέθηκαν υπό αμφισβήτηση από την αμερικάνικη ηγεσία τα προηγούμενα χρόνια, θα επαναβεβαιωθούν από το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που πραγματοποιείται αυτή η Σύνοδος Κορυφής. Ο Τζο Μπάιντεν έρχεται στις Βρυξέλλες για να επιβεβαιώσει τη συνοχή των διατλαντικών σχέσεων και την προσήλωση της Συμμαχίας στο ‘Αρθρο 5 και στις δημοκρατικές αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακά διήμερες νατοϊκές Συνόδους Κορυφής, αυτή τη φορά οι 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Συμμαχίας θα ολοκληρώσουν τις εργασίες τους μέσα σε μόλις τρεις ώρες. Αναμένεται να εγκρίνουν κείμενα με μακροπρόθεσμη διάσταση για τη Συμμαχία, όπως είναι η στρατηγική εκσυγχρονισμού του ΝΑΤΟ την επόμενη δεκαετία, ως το 2030. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατόπιν εντολής που έχει λάβει από προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, θα παρουσιάσει μια φιλόδοξη ατζέντα με την ονομασία «ΝΑΤΟ 2030» και έναν μακρύ κατάλογο προσαρμογών «σε έναν κόσμο που αλλάζει» και θέτει σε διαφορετική βάση τις σχέσεις της Συμμαχίας με τη Ρωσία, με την Κίνα και με άλλες χώρες.

Επιπλέον, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Σύμμαχοι αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την αναθεώρηση του «στρατηγικού δόγματος» του ΝΑΤΟ, μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει το 2022 στη Μαδρίτη. Η τελευταία έκδοση του στρατηγικού δόγματος, που χρονολογείται από το 2010, αναφέρεται στη Ρωσία ως «δυνητικό στρατηγικό εταίρο», ενώ δεν υπάρχει λέξη για την Κίνα. Το κείμενο που αναμένεται να υιοθετήσουν οι Σύμμαχοι τη Δευτέρα θα αναφέρεται στη Ρωσία ως «απειλή» και στην Κίνα ως «πρόκληση».

Εξάλλου σε ό,τι αφορά το Νατοϊκό προϋπολογισμό, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ θα καλέσει τους Συμμάχους να αυξήσουν «ουσιαστικά και σταδιακά» τα επόμενα δέκα χρόνια τις κοινές αμυντικές δαπάνες. Το θέμα αυτό βρίσκει αντίθετες τις περισσότερες χώρες, με πρώτη τη Γαλλία. Ως την ημέρα της Συνόδου πρέπει να αναζητηθεί η «σωστή φρασεολογία» και η αποσαφήνιση του θέματος θα παραπεμφθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Οι Σύμμαχοι θα αρκεστούν στο να παροτρύνουν ο ένας τον άλλον να συνεχίσουν την προσπάθεια για αύξηση των κοινών αμυντικών δαπανών, παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αποτελεί «σημαντικό βήμα» η προσθήκη μιας παραγράφου στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου που κάνει αναφορά για «μεγαλύτερη εμβάθυνση των διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όταν η ασφάλεια ή η σταθερότητα ενός Συμμάχου απειλείται ή όταν διακυβεύονται οι θεμελιώδεις αξίες και οι αρχές της Συμμαχίας».

Οι δημοκρατικές αξίες της Συμμαχίας και η ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα ζήτημα που αναμένεται να τεθεί, μεταξύ άλλων, από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ