today-is-a-good-day
13.6 C
Athens

Μ.Βορίδης: Προετοιμάζουμε ένα συνθετικό νομοθετικό έργο για τη μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης

Στον σχεδιασμό του νομοθετικού έργου με στόχο την υλοποίηση του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης τής Δημόσιας Διοίκησης που προετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρθηκε ο υπουργός Μάκης Βορίδης στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Κατά την ολοκλήρωση στην Επιτροπή της επεξεργασίας του νομοσχεδίου «Θεσμικό πλαίσιο της τηλεργασίας στο Δημόσιο, ρυθμίσεις ανθρώπινου δυναμικού και άλλες διατάξεις» ο υπουργός μίλησε για το νομοθετικό έργο και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει το Υπουργείο Εσωτερικών για το επόμενο διάστημα.

Χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Επίσης μπροστά μας , είπε, υπάρχει η νομοθέτηση σχετικά με τις δραστηριότητες άσκησης επιρροής (λόμπι) που είναι κάτι που το ζητούν ο ΟΟΣΑ, η Ομάδα Κρατών για την Αντιμετώπιση της Διαφθοράς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς είμαστε από τις λίγες χώρες που δεν το έχουμε ρυθμίσει και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Ακόμη, θα νομοθετηθεί η «πολιτική δώρου» για όλους: τους βουλευτές, τους υπουργούς, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου ο καθένας να ξέρει τα όρια και να εισάγουμε μια κουλτούρα ακεραιότητας. Επίσης, φέρνουμε την αλλαγή του ΠΔ50 του 2001 με τις αλλαγές στις κατηγορίες των εργαζομένων στο Δημόσιο και ένα πλαίσιο για το πώς θα αποφασίζονται ο καθορισμός των ειδικοτήτων και με ποια τα κριτήρια.

Παράλληλα, ανέφερε ο Μάκης Βορίδης, θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση διαχρονικών φαινομένων διαφθοράς τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο απόδοσης ιθαγένειας, καθώς σήμερα έχουμε υποθέσεις που εκκρεμούν στον Εισαγγελέα και θα πρέπει να εμπεδωθεί μία κουλτούρα ακεραιότητας στα ζητήματα αυτά. Το επόμενο διάστημα θα εφαρμοστούν τα ψηφιακά οργανογράμματα των υπηρεσιών. Θα νομοθετηθεί το κοινό πλαίσιο αξιολόγησης ώστε να εφαρμόζεται από όλους τους φορείς, προκειμένου να είναι ένας εσωτερικός μηχανισμός για την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών και των οργανικών μονάδων. Επίσης θα ανασχεδιαστεί και ο μηχανισμός Στοχοθεσίας αλλά και ο μηχανισμός για την επιλογή των διευθυντικών στελεχών. Θα υπάρξει μια νέα νομοθεσία για τον Συνήγορο του Πολίτη, η οποία όμως έχει περισσότερη επεξεργασία και ίσως αυτή να είναι έτοιμη στις αρχές του 2022.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως «όλα αυτά μπορεί κανείς να λέει ότι δεν είναι η ριζική αλλαγή που θα ήθελε κανείς, αλλά όταν αυτά τα βάζεις το ένα δίπλα στο άλλο και αρχίζουν και κουμπώνουν αλλάζουν το τοπίο…» καθώς «είναι μία σειρά από παρεμβάσεις που όταν θα τις δείτε να υλοποιούνται -και βλέπετε ότι υπάρχει αυτή η πυκνότητα της νομοθεσίας- δημιουργείται μια συνολική αναμόρφωση του δημόσιου τομέα». «Καθώς δεν υπάρχει αυτό που πολλοί αναζητούν το “μαγικό ραβδί” με το οποίο τα αλλάζεις όλα σε μία μέρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μάκης Βορίδης, προσέθεσε πως «οι αλλαγές γίνονται με μεθοδικές, συστηματικές και συνεχείς παρεμβάσεις, αρκεί να στοχεύουν και να έχουν μία κεντρική στρατηγική».

Στα ήδη σημαντικά επιτεύγματα του κυβερνητικού έργου στον τομέα του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι ψηφίστηκε και θα εφαρμοστεί ότι ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις θα είναι ετήσιος. Ότι ψηφίσθηκε ένα ολοκληρωμένο σύστημα εσωτερικού ελέγχου και ήδη η Σχολή Δημόσιας Διοίκησης έχει αρχίσει να τρέχει την εκπαίδευση και το περιεχόμενο της κατάρτισης του Συμβούλου Ακεραιότητας ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε αυτά τα στελέχη. Επίσης, ότι αλλάξαμε το εκλογικό σύστημα στην αυτοδιοίκηση που δεν είναι μικρό πράγμα, είναι σημαντικό πράγμα, για τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Ότι τοποθετήθηκε ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης με καταξιωμένους καθηγητές, και ότι εντείνουμε τη συνεργασία μας με την ΕΝΑΑ και αξιοποιούμε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, την τεχνογνωσία αυτή.

Σχετικά με το νομοσχέδιο που έχει διατάξεις που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου, ο υπουργός ανέφερε πως η Δημόσια Διοίκηση είναι ένας μεγάλος εργοδότης στον οποίο απασχολούνται 640.000 στελέχη με τελείως διαφοροποιημένες υπηρεσίες γι αυτό απαιτείται ευελιξία καθώς έχουμε ένα σύνθετο πλέγμα υπηρεσιών με ιδιαιτερότητες για την κάθε μια.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε πως οι παρεμβάσεις που γίνονται στην αναμόρφωση της κινητικότητας είναι αναγκαίες, καθώς μέσα στο έτος θα έχουμε τον δεύτερο Κύκλο Κινητικότητας για να καλύψουμε τα κενά της λειτουργίας του Δημόσιου που θα γίνει με έναν πλήρη μηχανισμό. Και αυτό, όπως υπογράμμισε, «μπορεί να το λέτε ότι είναι διαχειριστικό αλλά είναι διαχειριστικό το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Όπως διαχειριστικό είναι ότι λύθηκε μέσα από ένα σαφές σχέδιο και τα χρόνια προβλήματα στη λειτουργία του Ειδικού Ληξιαρχείου και της ψηφιοποίησής του, αλλά ήταν κάτι το αναγκαίο».

Για την τηλεργασία και τις αλλαγές στον διαγωνισμό της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σχετικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι πολλά θέματα που αφορούν την εφαρμογής της τηλεργασίας θα γίνει με εξουσιοδοτικές διατάξεις ανέφερε ότι αυτό που ζητείται είναι εξουσιοδοτήσεις προκειμένου να εκδοθεί ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα ρυθμίζει τα ζητήματα της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Χαρακτήρισε εφικτό και χωρίς λογική το να υπήρχε μέσα στο νόμο ένας τέτοιος κανονισμός. Οι υπόλοιπες είπε εξουσιοδοτικές διατάξεις είναι δυνητικές δηλαδή προαιρετικές εάν κριθεί ότι θα πρέπει να εξειδικευτούν κάποια πράγματα στο μέλλον περαιτέρω ή ζητάμε εξουσιοδότηση για να ορισθούν τα ζητήματα με τους έχοντες μόνιμα ή πρόσκαιρα προβλήματα υγείας καθώς ακούμε τις απόψεις που έχει καταθέσει και η ΕΣΑμεΑ. Συνεπώς είπε ο υπουργός όλα αυτά «νομίζω ότι είναι σωστά μετρημένα και σταθμισμένα».

Αναφορικά με την τροπολογία που θα κατατεθεί και στην οποία θα υπάρχουν διατάξεις σχετικά με τις αλλαγές στον διαγωνισμό της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ο υπουργός ανέφερε πως επαναφέρεται η γραπτή δοκιμασία στην ξένη γλώσσα και δεν θα αρκεί να προσκομιστεί ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας καθώς έχει φανεί ότι πολλές φορές, έχουν μεσολαβήσει πολλά χρόνια από την απόκτηση του πιστοποιητικού και επομένως, προφανώς χρειάζεται μια εκ νέου βεβαίωση της γλωσσομάθειας του υποψηφίου. Επίσης, αυτό το οποίο αλλάζει είναι ότι η εξέταση, βάζοντας πλέον τέσσερις θεματικές ενότητες που είναι οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις, η πληροφορική και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η κοινωνική πολιτική, η περιφερειακή πολιτική και ανάπτυξη.

Σχετικά με το αίτημα της αντιπολίτευσης, οι αλλαγές στις εξετάσεις να εφαρμοστούν άμεσα, ο υπουργός είπε ότι οι εξετάσεις θα γίνουν τέλη Σεπτεμβρίου και το σύστημα το αλλάζουμε τώρα που είμαστε στις αρχές Ιουνίου. Στην πραγματικότητα προστίθενται δύο μαθήματα. Υπάρχουν και μεσολαβούν τέσσερις μήνες. Θεωρώ ότι είναι υπερεπαρκής ο χρόνος προετοιμασίας. Δεν αιφνιδιάζεται κανείς. Οι εξετάσεις αυτές ούτως ή άλλως έχουν διαγωνιστικό χαρακτήρα. Δεν είναι εξετάσεις που περνάς ή δεν περνάς το μάθημα. Είναι διαγωνισμός. Υπάρχει κατάταξη. Όλοι συμμετέχουν με τους ίδιους όρους. Επομένως, νομίζω ότι δεν υπάρχει χρόνος προετοιμασίας των υποψηφίων και δεν θέλουμε αυτή η αναβάθμιση της Σχολής να καθυστερήσει για ένα χρόνο καθώς η δημόσια διοίκηση και οι πολίτες έχουν ανάγκη από τέτοια αναβαθμισμένα στελέχη.

Η αντιπολίτευση

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, επιφυλάχθηκε το κόμμα του να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Υποστήριξε πως η κυβέρνηση και ο υπουργός έχουν αναγάγει την ψηφιοποίηση του Δημοσίου σε κορυφαία πολιτική πράξη παρόλο που στην πραγματικότητα είναι ένα διαδικαστικό εργαλείο που ανταποκρίνεται στην τεχνολογική εξέλιξη και πρόοδο. Το ζήτημα είπε, είναι η κατεύθυνση των πολιτικών και το ποιοι ωφελούνται. Για την τηλεργασία, επέμεινε ότι θα πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα, κυρίως, ως προς τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και αυτό δεν γίνεται, τουλάχιστον απολύτως, με το υπό κρίση νομοσχέδιο. Η εφαρμογή της αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης και της διοίκησης. Δεν εξειδικεύονται διατάξεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Επίσης, σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται η κακή νομοθέτηση μέσω τροπολογιών. Σχετικά με τις αλλαγές στον διαγωνισμό εισαγωγής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε ο νέος τρόπος εξέτασης και οι αλλαγές να εφαρμοστούν από τον μεθεπόμενο διαγωνισμό, όπως απαιτούν οι αρχές της χρηστής διοίκησης. Και ρώτησε εάν οι κάτοχοι πτυχίων κολεγίων μπορούν και αυτοί να συμμετέχουν σε αυτές τις εξετάσεις.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης υπερψήφισε επί της Αρχής το νομοσχέδιο παρά τις επιφυλάξεις που υπάρχουν για κάποιες επιμέρους διατάξεις, «καθώς ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα». Σχετικά με την υπουργική τροπολογία ανέφερε θα την αξιολογήσουμε καθώς αναμένουμε να δούμε ποιες είναι οι αλλαγές στις εισαγωγικές εξετάσεις στη Δημόσια Διοίκηση και ζήτησε οι αλλαγές αυτές μην γίνουν στις επερχόμενες εξετάσεις για να υπάρξει ένα είδος αιφνιδιασμού των υποψηφίων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επέμεινε στην καταψήφιση του σχεδίου νόμου λέγοντας πως στην ουσία πρόκειται για ένα συμπληρωματικό νομοσχέδιο, για «τον προπομπό του μεγάλου αντεργατικού οδοστρωτήρα, και ως γνωστόν βασικό γρανάζι αυτού του οδοστρωτήρα αποτελεί εκτός των άλλων και η τηλεργασία». Και μάλιστα, τόνισε, επιλέχθηκε η παράλληλη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και όχι η κοινή νομοθέτηση της. Η τηλεργασία, ανέφερε, «αυξάνει την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων μέσω του ευέλικτου, μα κυρίως μέσω του απλήρωτου χρόνου εργασίας. Επιφέρει σημαντικότατες αρνητικές συνέπειες για τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς οδηγεί στην κατάργηση οποιασδήποτε διάκρισης ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο. Οδηγεί στην αύξηση της επέκτασης του ωραρίου με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να βρίσκεται ακόμα πιο εκτεθειμένος σε σύγχρονα προβλήματα υγείας, μυοσκελετικά, νοητική και οπτική κόπωση, τα οποία μάλιστα ούτε καν που αναγνωρίζονται ως σύγχρονες επαγγελματικές ασθένειες. Οδηγεί στην απομόνωση του εργαζομένου από τον χώρο εργασίας». «Ο μόνος και μόνιμος κερδισμένος», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα μειώνουν τα λειτουργικά τους κόστη καθώς οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώνουν ξανά και ξανά για όλες τις ανάγκες της εργασίας τους από τον τεχνικό εξοπλισμό, το ίντερνετ, τον φωτισμό, την ανατομική καρέκλα, τη θέρμανση και τόσα άλλα απαραίτητα».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί το κόμμα του στη συζήτηση στην Ολομέλεια, εξέφρασε αμφιβολίες όμως εάν το Δημόσιο είναι σε θέση να υποστηρίξει τον θεσμό της τηλεργασίας αλλά και εάν θα είναι επ΄ ωφελεία των πολιτών. Το ότι το Δημόσιο πρέπει να μετασχηματιστεί για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες προκλήσεις του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος δεν το αμφισβητεί κανείς, είπε ο βουλευτής αλλά προσέθεσε ότι το ζητούμενο είναι με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό. Σήμερα, ανέφερε, δεν ξέρουμε πού αρχίζει και πού τελειώνει το Δημόσιο και εσείς πάτε να θεσπίσετε την τηλεργασία. Αντιτάχθηκε μεταξύ άλλων και στο εύρος των εξουσιοδοτήσεων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι είναι τόσο μεγάλο που δίνουν τη δυνατότητα ενός νέου νόμου μέσω Υπουργικών Αποφάσεων. Επίσης παρατήρησε πως υπάρχουν και μεγάλα ανοικτά προβλήματα κυβερνοασφάλειας.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί το κόμμα της στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Αναρωτήθηκε γιατί να αφήνεται η δυνατότητα στην υπηρεσία να έχει «εφόσον το επιθυμεί σταθμό τηλεργασίας», λέγοντας ότι έτσι ο εργαζόμενος θα πρέπει να διαθέτει υπολογιστή ή αλλιώς θα είναι αδύνατον να τηλεργαστεί. Δεν είναι, είπε η βουλευτής, δυνατό να επιμένουμε ότι μπορεί να κάνει χρήση του προσωπικού του εξοπλισμού ο υπάλληλος για να ασκήσει τα υπηρεσιακά του καθήκοντα. «Και τι υπολογιστής θα είναι αυτός; Θα είναι μικτής χρήσης; Θα δουλεύει σ’ αυτόν ο υπάλληλος και στη συνέχεια θα το παίρνει κάποιος συγγενής του για να δει π.χ. μία ταινία; Πώς επίσης θα διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων και του υπηρεσιακού απορρήτου και της εχεμύθειας;». Θυμίζετε -είπε- τις αγγελίες για τους διανομείς στα fast food, που ζητούν ντελιβεράδες με δικό τους όχημα. «Επίσης, ο φορέας πώς ακριβώς θα μεριμνά για τη συντήρηση και την αναβάθμιση του σταθμού τηλεργασίας όταν αυτός θα αποτελείται από τις προσωπικές συσκευές του υπαλλήλου; Θα πηγαίνει ο υπάλληλος το laptop του στην υπηρεσία και θα λέει “χρειάζομαι άλλα 8 GB μνήμης” ή “ο σκληρός δίσκος γέμισε βάλτε μου έναν μεγαλύτερο”;».

Το νομοσχέδιο «Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών», ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία και στη δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή. Υπέρ τάχθηκαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, επιφύλαξη για την Ολομέλεια κράτησαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί την Πέμπτη για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ