today-is-a-good-day
10.2 C
Athens

Ελλάδα 2021-Έκθεση: Απηχήσεις της Επανάστασης του 1821 στην τέχνη του σήμερα

Eγκαινιάστηκε η έκθεση «Απηχήσεις της Επανάστασης του 1821 στην τέχνη του σήμερα», που εντάσσεται στις δράσεις της επιτροπής «Ελλάδα 2021» και απαρτίζεται από έργα φοιτητών και φοιτητριών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), μετά από σχετικό εικαστικό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε σε συνεργασία του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ) και του ΑΠΘ. Τα εγκαίνια της έκθεσης έκαναν ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ) Νικόλαος Κ. Μαργαρόπουλος.

Στον εικαστικό διαγωνισμό που «έτρεξε» από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι το Μάιο του 2021, μπορούσαν να πάρουν μέρος φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά και απόφοιτοι/ες των τελευταίων ετών από όλες τις σχολές του ΑΠΘ και όχι μόνο της Σχολής Καλών Τεχνών, στο πλαίσιο της σταθερής εδώ και τρία χρόνια συνεργασίας του Μουσείου με το ΑΠΘ.

Αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν η σύνθεση εικαστικού έργου εμπνευσμένου από την Επανάσταση του 1821, ενταγμένο στους εξής κύκλους: έργα που συνέδεσαν το παρελθόν με το παρόν, έργα που αφορούσαν «Σκηνές του Αγώνα», έργα με θέμα τον «Θνήσκοντα ήρωα», αλλά και έργα που αναπαριστούσαν τα δεινά του πολέμου και κυρίως τα δεινά των αμάχων.

Στον χαιρετισμό του ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου επισήμανε ότι «οι συνθέσεις των σχεδόν πενήντα συμμετεχόντων στην έκθεση αποτελούν την πιο πιστή μαρτυρία των ζυμώσεων που λαμβάνουν χώρα στο πανεπιστήμιο όλο αυτό το δύσκολο διάστημα και που τώρα πια καθίσταται εφικτό να εκφραστούν στον φυσικό τους χώρο με τον προσήκοντα τρόπο». Παράλληλα τόνισε ότι η έκθεση προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να δει τον τρόπο με τον οποίο η νεότερη γενιά συλλογίζεται τους προγονικούς αγώνες της πατρίδας. «Όπως εύγλωττα τονίζει ο τίτλος της έκθεσης, τα όσα θα δούμε “απηχούν” τον Αγώνα του ‘21. Είναι εδώ όπου η “άυλη” μνήμη ανακλάται ως απτή αποτύπωση. Και συνάμα η συλλογική μας μνήμη και η εθνική μας ταυτότητα συναντώνται φαντασιακά με τη σημαντικότερη τομή της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαργαρόπουλος τόνισε ότι «ο προφανής σκοπός του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας είναι ακριβώς αυτός που περιγράφει ο τίτλος του» και πρόσθεσε ότι έργο του είναι η διατήρηση και η διάδοση της μνήμης των αγώνων του ελληνισμού για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αποδίδοντας φόρο τιμής σε όσους συνέβαλαν στην ευόδωση των προσπαθειών εκείνων. «Παράλληλα εργαζόμαστε για τη ενίσχυση του ενδιαφέροντος των νέων γενιών για την ιστορία της Μακεδονίας», πρόσθεσε.

Στην έκθεση αναφέρθηκαν η διευθύντρια του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης ιστορίας της Μακεδονίας, Ιστορικός Τέχνης, Φανή Τσατσάια και η διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, ΠΑ.ΜΑΚ., Σταυρούλα Μαυρογένη. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απονομή των τριών βραβείων και των δύο επαίνων του εικαστικού διαγωνισμού.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Αυγούστου του 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ