Στα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει η χώρα και στους τρόπους με τους οποίους αυτά θα αξιοποιηθούν αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με το δημοσιογράφο Νίκο Ρογκάκο στο πλαίσιο του 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου Ανάπτυξης (Regional Growth Conference) που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Όπως είπε, βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο, καθώς «πολλά χρόνια τώρα ζήσαμε μια μεγάλη περίοδο χρηματοοικονομικής και χρηματοδοτικής στενότητας, που επηρέασε και τις επενδύσεις σε υποδομές και αυτό ήταν ένα γενικότερο πρόβλημα που συνδέθηκε με την πτώχευση της χώρας και την ανάγκη να κάνουμε όλες αυτές τις προσαρμογές. Υπάρχουν σημαντικά ποσά που συνδέονται με τρεις μεγάλες χρηματοδοτικές πηγές ενώ ειδικά για το υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει και μια τέταρτη. Αυτές είναι: Τα πολύ σημαντικά ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης, η καινούργια προγραμματική περίοδος για το στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς, για το ΕΣΠΑ, τα χρήματα τα οποία υπάρχουν ειδικά στη Δυτική Μακεδονία για την μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή και το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” που διαθέτει συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών για τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης ύψους 2,5 δισ. ευρώ».
Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «θα υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις προκειμένου να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα, επειδή πολλά από αυτά τα ποσά έχουν χρονικές δεσμεύσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν αλλιώς χάνονται». «Εδώ θα πρέπει να φτιαχτούν μηχανισμοί οι οποίοι θα μπορέσουν να επιταχύνουν την αποτελεσματική απορρόφηση αυτών των χρημάτων», πρόσθεσε. Δύο βασικά ζητήματα που επεσήμανε ο υπουργός είναι το πού θα κατευθυνθούν αυτά τα ποσά και ότι οι ενέργειες που θα γίνουν θα πρέπει να γίνουν με μεγάλη διαφάνεια αλλά και ταχύτητα ώστε τηρώντας τις νομικές απαιτήσεις οι οποίες απαιτούνται, να υλοποιηθεί γρήγορα η αξιοποίησή τους.
Ο υπουργός τόνισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης όλο το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθεί στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τη χώρα, ώστε αυτά τα ποσά να μη δαπανηθούν ασκόπως αλλά να δαπανηθούν συγκεκριμένα, συγκεντρωμένα και με διαφάνεια και να αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Όπως είπε, «είμαστε η χώρα που έχει κινηθεί γρηγορότερα από όλες τις άλλες χώρες σχετικά με την υποβολή του προγράμματος» και επεσήμανε ότι η γενική κατεύθυνση και στους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι το ζήτημα της απορρόφησης.
Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε επίσης και στο μπόνους παραγωγικότητας, ως μια πρακτική του ιδιωτικού τομέα που εισάγεται και στο δημόσιο ως εργαλείο διοίκησης.
Είπε ακόμη ότι όχι μόνο δεν έγιναν απολύσεις τα τελευταία δύο χρόνια αλλά ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε προσλήψεις, οι οποίες ωστόσο θα είναι στοχευμένες.
Σχετικά με το μπόνους παραγωγικότητας για το οποίο θα αξιοποιηθούν χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ.Βορίδης επεσήμανε ότι δεν θα υπάρχει εμπλοκή πολιτικού στελέχους αλλά θα αποτελεί προνόμιο του διευθυντή προκείμενου να μπορεί να ασκεί αποτελεσματική διοίκηση και ότι το μπόνους θα συνδέεται με τη στοχοθεσία της συγκεκριμένης οργανικής μονάδας. Πρόκειται, όπως είπε, για μια πολύ σημαντική διαρθρωτική μεταβολή στο εσωτερικό του Δημοσίου και «χτυπάει μια κουλτούρα εξισωτισμού που επικράτησε για πολλά χρόνια στο Δημόσιο και συνδέει στόχους και επιβράβευση, αποκαθιστά την ιεραρχία ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποιούμε τα χρήματα του Δημοσίου για να κάνουμε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση».
Ο κ. Βορίδης είπε ακόμη, ερωτηθείς για το θέμα της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο, ότι η λύση σε αυτό είναι η ψηφιοποίηση, όπου έχει προχωρήσει πολύ η κυβέρνηση. Μάλιστα τόνισε ότι δρομολογείται «η σύνδεση όλων των υπηρεσιών των δήμων σε ένα κεντρικό σύστημα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών και η ενοποίηση των λογιστηρίων, που θα μας δώσει μια καλύτερη εικόνα των οικονομικών των δήμων».
Ερωτηθείς για το αν θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο ο κ. Βορίδης απάντησε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε σε εκλογές και δεν θα πάμε».
Αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα της τηλεργασίας για το οποίο εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση από τους υπαλλήλους και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταστρατηγεί το ωράριο, αντιθέτως θα δίνει την ευελιξία στον εργαζόμενο να δουλεύει σε έναν οικείο περιβάλλον και να κερδίζει τον χρόνο που θα δαπανούσε για τη μετακίνησή του στο χώρο εργασίας. Τόνισε επίσης ότι η τηλεργασία θα είναι προαιρετική και ότι δεν θα έχει καμία μισθολογική επίπτωση. Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις περί κατάργησης του 8ωρου, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι πρόκειται για «τερατολογίες» της αντιπολίτευσης και ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 8ωρου ενώ οι όποιες τροποποιήσεις στο ωράριο εργασίας ουσιαστικά θα αφορούν ρυθμίσεις που γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη εργοδότη και εργαζομένου.