Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η ανθρωπότητα, έχοντας πληγεί από τον ιό COVID-19, προσπαθεί όχι μόνο να κτίσει το απαραίτητο τείχος ανοσίας με το εμβόλιο, που η επιστήμη με ταχείς ρυθμούς προσέφερε στον άνθρωπο, αλλά και να ανακάμψει από τις οικονομικές και κοινωνικές αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Του Βασίλη Υψηλάντη *
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι, ακόμα και αν οι αριθμοί των κρουσμάτων βαίνουν μειούμενοι, όπως επίσης και ο αριθμός των θυμάτων της φονικής πανδημίας, ακόμα ο δρόμος είναι δύσβατος μέχρι το τέλος. Μέχρι τη χαραμάδα εκείνη που μας οδηγεί στο φως και στην κανονικότητα. Στην επόμενη ημέρα.
Η διαδρομή, μέχρι τότε, είναι αρκετά μεγάλη και με επικίνδυνα σημεία. Ποια είναι αυτά, που πρέπει να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή και ποια τελικά είναι εκείνα που προσδοκούμε για την επόμενη μέρα.
Πρώτο σημαντικό στοιχείο το να κρατηθούν τα μέτρα πρόληψης και ατομικής υγιεινής μέχρι, το σημείο εκείνο, που τα δεδομένα και οι αριθμοί δεν θα δημιουργούν πλέον ύποπτες καταστάσεις για νέα κύματα πανδημίας.
Στην οικονομία ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού ελλοχεύει. Εκτίμηση βέβαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η άνοδος του πληθωρισμού λόγω καυσίμων θα απαλειφθεί τους μήνες που έπονται ενώ ο δομικός πληθωρισμός κινείται εντός της ΕΕ σε χαμηλά επίπεδα και μάλιστα κάτω του 1%. Επίσης εκτιμάται ότι η «αναβαλλόμενη κατανάλωση» δεν θα έχει μεγάλη επίδραση στον πληθωρισμό δεδομένου ότι για την ΕΕ δεν εντοπίζεται αύξηση σε καμία κλίμακα εισοδήματος. Τέλος, υπάρχει η βάσιμη προσδοκία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη συνεδρίαση της στις 10 Ιουνίου, θα διατηρήσει τις ιδιαίτερα ευνοϊκές νομισματικές συνθήκες, που υιοθέτησε την περίοδο της πανδημίας.
Παρόλα αυτά δημιουργείται σε όλους τους τομείς βάσιμη προσδοκία ο πολίτης να επιστρέψει το συντομότερο στην κανονικότητα.
Σε κοινωνικό επίπεδο οι ανθρώπινες σχέσεις μπήκαν σ’ ένα άλλο πλαίσιο. Οι προφυλάξεις επέφεραν την αναγκαστική απόσταση, την αλλαγή του τρόπου εκδήλωσης των συναισθημάτων, ακόμα και των τυπικών χαιρετισμών και τούτο προκειμένου να προφυλάξουμε την οικογένειά μας, τους φίλους μας και τους συμπολίτες μας. Πρωταρχικό ζητούμενο συνεπώς η επιστροφή σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Μαζί και οι υψηλότερες εκφράσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως οι τέχνες και ο αθλητισμός.
Σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει η Ενωσιακή αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και οι σχεδιασμοί από κάθε Κράτος-Μέλος. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγκάστηκε με επιτυχία να λάβει, σε μικρό χρονικό διάστημα, σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις και προχώρησε σε ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήταν αναγκαίες και φαίνεται να εδραιώνονται. Αρχικά προχώρησε και ολοκληρώθηκε σε μεγάλο ποσοστό το «ψηφιακό κράτος». Πλέον ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετείται άμεσα από το σπίτι. Προφανώς το ίδιο συνέβη και στον ιδιωτικό τομέα.
Στις επιμέρους πολιτικές, στον τομέα της υγείας, με τις ενέργειες της Κυβέρνησης, θωρακίστηκε το Εθνικό σύστημα Υγείας. Τα περισσότερα νοσοκομεία, τόσο των αστικών κέντρων όσο και της περιφέρειας, λειτουργούν στο όριο των δυνατοτήτων τους. Με το πέρας της πανδημίας θα διαθέτουν μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού, θα είναι επαρκώς εξοπλισμένα και κυρίως θα μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους συμπολίτες μας, που το έχουν ανάγκη.
Ως προς την οικονομία, τα πράγματα φαίνονται αισιόδοξα. Σταδιακά οι επιχειρήσεις θα επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση, ήδη από τους πρώτους μήνες, είχε λάβει μέτρα για την στήριξή τους, καθώς πολλές από αυτές κινδύνευαν με οριστικό «λουκέτο». Ο τουρισμός, η κύρια πηγή εισροής «ζεστού χρήματος» στη χώρα, θα ανακάμψει. Με τον μαζικό εμβολιασμό παγκοσμίως, τα νούμερα επισκεπτών δείχνουν να αυξάνονται, με όλο και περισσότερες χώρες να ανοίγουν τα σύνορά τους. Επίσης, η δημιουργία ψηφιακών καταστημάτων και η ανάγκη νέων θέσεων εργασίας, θα δώσει νέα ώθηση στην κάλυψη τους από νέο καταρτισμένο προσωπικό. Τέλος η προσδοκώμενη σωστή εκμετάλλευση των Πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ δημιουργούν ένα εκρηκτικό επενδυτικό μείγμα με προοπτικές και με τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Η πανδημία σίγουρα αποτέλεσε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Αλλά, όπως συνέβη και με το κουτί της Πανδώρας που ανάμεσα σε όλα τα δεινά υπήρχε η ελπίδα, έτσι και στην περίπτωση της πανδημίας, οφείλουμε να δούμε τα θετικά που αποκομίσαμε και να δημιουργήσουμε πάνω στα νέα θεμέλια.
* Ο κ. Βασίλης Α. Υψηλάντης είναι Κοσμήτορα της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής – Βουλευτής Δωδεκανήσου με τη Νέα Δημοκρατία.