today-is-a-good-day
24.6 C
Athens

Γερμανία: Πάνω από 24 εκατ. ευρώ κόστισε η αυτοδιαφήμιση 8 υπουργείων

Οκτώ ομοσπονδιακά υπουργεία ξόδεψαν αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο περίπου 24,4 εκατομμύρια ευρώ για την προβολη νόμων τους μέσω διαφημίσεων. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε σχετικό ερώτημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP), όπως γράφει στο αυριανό της φύλλο η εφημερίδα «Die Welt».

Ωστόσο, ο κατάλογος που δόθηκε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) αναφέρει μόνο τις δαπάνες οκτώ από τα 14 υπουργεία. Έξι υπουργεία δεν έδωσαν στοιχεία.

«Φαίνεται ότι το ερώτημά μας συνέλαβε εξαπίνης την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Απαντά με μυστικοπάθεια, μερικές φορές με κρυψίνοια και ελλιπώς. Ωστόσο, ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να μάθει πόσο του κοστίζει η αυτοδιαφήμιση του νομοθετικού έργου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», δήλωσε η βουλευτής του FDP Σάντρα Βέεζερ, η οποία κατέθεσε και το ερώτημα εκ μέρους του κόμματός της.

Ανάμεσα στα υπουργεία που έδωσαν στοιχεία, ξεχωρίζει ιδιάιτερα το υπουργείο Παιδείας, με επικεφαλής την Άνια Κάρλιτσεκ του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), το οποίο δαπάνησε για να διαφημίσει μόνο για τέσσερις νόμους περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ έδωσε 6,7 εκατομμύρια ευρώ αλλά για εννέα νόμους, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (CDU) 3,2 εκατομμύρια ευρώ για δώδεκα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος της Σβένια Σούλτσε (SPD) έδωσε μόνο για τρεις νόμους 1,9 εκατομμύρια ευρώ και το υπουργείο Οικογένειας της πρώην υπουργού Φραντσίσκα Γκίφαϊ (SPD) για τη διαφημιστική προβολή δύο νόμων 1, 3 εκατομμύρια ευρώ.

«Τα υπουργεία ξόδεψαν χρήματα των φορολογουμένων για την προβολή των κύριων πολιτικών τους νόμων με ακριβές διαφημίσεις. Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη η περίπτωση της υπουργού Παιδείας Κάρλιτσεκ, επειδή στον τομέα της εκπαίδευσης ειδικότερα, βλέπουμε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις εξοπλισμού σε πολλούς τομείς», τόνισε η πολιτικός του FDP

Η Βέεζερ δήλωσε τέλος «εξοργισμένη διότι πολλοί νόμοι διαφημίστηκαν προτού ψηφιστούν καν από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag). Τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξιακής βοήθειας διαφήμιζαν ήδη σχέδιο νόμου, το οποίο μάλστα μετά τροποποιήθηκε από την κυβέρνηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ