Πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος της Ελλάδος και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, μετά τις τελευταίες δυναμικές πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες του, ενώ χαρακτηριστικά έντονης εξωστρέφειας έχει αποκτήσει και η εξωτερική πολιτική της χώρας.
Η κρατική αεροπειρατεία από τη Λευκορωσία οδήγησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε ένα ξέσπασμα που προκάλεσε εντυπώσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Του Κώστα Πασίση
«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροπλάνου, προκειμένου να τεθεί κράτηση ένας δημοσιογράφος, είναι μία άνευ προηγουμένου σοκαριστική ενέργεια. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στην ανάγκη να κλιμακωθεί η πίεση στη Λευκορωσία. Αρκετά ως εδώ”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Αυτή ήταν η πρώτη άμεση και δυναμική αντίδραση από την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή αυτού του πολιτικού-κατασκοπικού «θρίλερ» ήταν σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και από κοινού συμφώνησαν να τεθεί θέμα Λευκορωσίας στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και να γίνει η συζήτηση για συνέπειες και πιθανές κυρώσεις.
Όπως και έγινε με την πρόταση για κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ευρώπης για την Λευκορωσία, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων.
Στο ίδιο μήκος ήταν και οι δηλώσεις του στους «Financial Times», όπου χαρακτήρισε απαράδεκτη και καταδικαστέα της ενέργεια της Λευκορωσίας.
Με αφορμή, όμως τη συγκεκριμένη απίστευτη «συνομωσία» ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε και ένα βήμα παρακάτω, τονίζοντας ότι το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα δεν πρέπει να επαναληφθεί στην περίπτωση της «απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας».
Να θυμίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα υπερωκεάνιο καράβι, που αργεί να στρίψει…
Οι «μετοχές» του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ευρώπη είναι ανεβασμένες στα ύψη αυτή την περίοδο και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι σχεδόν …επέβαλε στην Ε.Ε και την πρωτοβουλία του για το ευρωπαϊκό Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό για τον κορονοϊό που αρχικά είχε αντιμετωπιστεί με καχυποψία.
Στα «σκαριά» επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ρωσία
Η «καταδρομική» σύλληψη του δημοσιογράφου Roman Protasevich από μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας του αμφιλεγόμενου ηγέτη Λουκασένκο, συνέπεσε με τη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στο Σότσι με τον Ρώσσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, γεγονός που προσδίδει προστιθέμενη αξία στην επίσκεψη.
Σημειώνεται ότι ο κ. Λουκασένκο υποστηρίζεται «θερμά» από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΕΞ, «σκοπός της συνάντησης είναι να συζητηθούν οδοί περαιτέρω ανάπτυξης του πολιτικού διαλόγου, η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν» κατά τη συνάντησή τους στην Ελλάδα στις 24 Μαρτίου και την τηλεφωνική τους επικοινωνία στις 5 Μαΐου».
Ήταν μια συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα ακόμη και για τα «δύσκολα» ζητήματα όπως αυτό των σχέσεων Ε.Ε-Ρωσίας. Με τον κ. Δένδια να τονίζει ότι «επιθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η σχέση αυτή να επανέλθει στο επίπεδο που βρισκόταν και όχι να διολισθήσει σε περαιτέρω επιδείνωση».
Ο ‘Ελληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της». Ωστόσο προανήγγειλε συνέχιση του διαλόγου με το Κρεμλίνο λέγοντας ότι ενδεχομένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επισκεφτεί ακόμα και εντός του 2021 τη Ρωσία.
Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ένα προσεκτικό άνοιγμα της Ελλάδας προς την Ρωσία, στη βάση ότι οι δυο χώρες μοιράζονται κοινούς στόχους και εντάσσεται στην εξωστρεφή στρατηγική της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Το νέο αποτύπωμα της χώρας φάνηκε από την πρόσφατη επίσκεψη Δένδια στη Μέση Ανατολή και τη σημαντική συμβολή της Ελλάδας στην επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, γεγονός που χαιρετίστηκε από τους πρέσβεις των δυο χωρών.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ήταν ο πρώτος ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που περπάτησε στα Ισραηλινά και Παλαιστινιακά εδάφη, με στόχο την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξίων στην αιματοβαμμένη περιοχή.