Ο Γιώργος Καμίνης, αρμόδιος στη ΚΟ του ΚΙΝΑΛ για τα θέματα της Προστασίας του Πολίτη και ο γραμματέας του Τομέα, Μ. Σκανδάμης, παρουσίασαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου τις διαπιστώσεις και προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την αύξηση της εγκληματικότητας. Τόνισαν μεταξύ άλλων, ότι «η μεταστροφή των χαρακτηριστικών του εγκληματικού φαινομένου, που παρουσιάζεται σκληρότερο τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως μέσω του οργανωμένου εγκλήματος που επεκτείνεται ανεξέλεγκτα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον υπάρχοντα σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», ασκώντας έτσι, εμμέσως, κριτική στις προφανείς αδυναμίες του κυβερνητικού έργου στον τομέα αυτό.
Σύμφωνα με τους κ. Καμίνη και Σκανδάμη, αυτές αφορούν:
– Στην μονομερή και εμμονική επικέντρωση προς την επικοινωνιακή παραγωγή μιας εικόνας τάξης, που δεν συνοδεύεται όμως από κανένα ουσιαστικό μέτρο παραγωγής αισθήματος ασφάλειας για τον πολίτη. Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ υποστήριξαν ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ εξαντλεί την αποφασιστικότητά της, κυρίως στο να ρυθμίζει ή καταστέλλει πολιτικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, αποσπώντας την Αστυνομία από τα καθήκοντα πρόληψης και καταστολής του οργανωμένου εγκλήματος ή του κοινού βίαιου εγκλήματος
– Καταλόγισαν εμμονική επιλογή του κατακερματισμού του έργου των αστυνομικών δυνάμεων, όπως ανέφεραν, κι έτσι «δεν μπορεί να υπαχθεί, λόγω της πολυδιάσπασής του σε συνολικό εποπτικό έλεγχο και καθετοποιημένη επιχειρησιακή λειτουργία κεντρικά ή ανά περιοχή αστυνόμευσης».
– Μίλησαν για τραγική υπολειτουργία και αποδυνάμωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφαλείας της χώρας, που αφενός αποψιλώνονται από προσωπικό που αποσπάται στη φύλαξη προσώπων ή αλλού, αφετέρου απασχολούνται σε σειρά δευτερευόντων καθηκόντων (επίδοση κλήσεων, γνήσια υπογραφών, έλεγχος αντικαπνιστικής νομοθεσίας και τώρα μέτρων προστασίας από την πανδημία κλπ).
– Ειδικά για το λεκανοπέδιο, τα αρμόδια στελέχη του ΚΙΝΑΛ, επεσήμαναν ότι «είναι ζήτημα αν στο δρόμο βρίσκεται το 1/3 των αστυνομικών την ημέρα και πρέπει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να απαντήσει με σαφή στοιχεία πόσοι είναι οι αστυνομικοί που βρίσκονται καθημερινά στον δρόμο στην δίωξη του εγκλήματος, ανά διεύθυνση και τμήμα και αντιστοίχως επί ποιου ακριβώς συνόλου αστυνομικών».
Ακόμη, πρόσθεσαν ότι γίνεται κατασπατάληση δυνάμεων της ΟΠΚΕ ή της ‘Αμεσης Δράσης σε φύλαξη σταθερών στόχων, ενώ οι εποχούμενες περιπολίες είναι πια είδος προς εξαφάνιση, ειδικά τις νυκτερινές ώρες.
Επίσης, σημείωσαν την ανάγκη για πρόσληψη ειδικών φρουρών και στην εγκατάλειψη της επάνδρωσης των Α/Τ και Τ/Α.
Σύμφωνα με τους Γ. Καμίνη και Μ. Σκανδάμη, κύριες περιοχές με αυξημένη και βαριά εγκληματικότητα είναι:
1. Κέντρο Αθήνας, Χαλκοκονδύλη, Βάθη, Μάρνη, Ιουλιανού, Μουσείο, Γερανίου, Σωκράτους, Ξούθου κλπ. (ναρκωτικά, πορνεία, διαρρήξεις, ληστείες, συγκρούσεις αλλοδαπών).
2. Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, Μιχαήλ Βόδα, Αχαρνών, Κολιάτσου κλπ (ληστείες, κλοπές, δολοφονίες, κυρίως αλλοδαπών, προπηλακισμοί).
3. Εξοχικές περιοχές και κατοικίες σε Βορειοανατολική και Νοτιανατολική Αττική, Κορωπί, Νέα Μάκρη, Ανθούσα, Γλυκά Νερά, Παλλήνη, Πικέρμι, Ραφήνα, Διόνυσος κλπ (ληστείες, ληστείες μετά φόνου, διαρρήξεις κλπ).
4. Νότια προάστια, Γλυφάδα, Βάρη, Βουλιαγμένη, Βούλα κλπ (δολοφονίες οργανωμένου εγκλήματος, δολοφονίες – ξεκαθάρισμα λογαριασμών, εκβιάσεις κλπ).
5. Δυτική Αττική, Ασπρόπυργος, Μενίδι, Καματερό, Λιόσια, Ελευσίνα, Μαγούλα, Μάνδρα, Φυλή κλπ (ναρκωτικά, ληστείες, κλοπές κλπ).
6. Γενικά έξαρση οργανωμένου εγκλήματος νέας γενιάς.
7. Τέλος, ειδικό θέμα υψηλού ενδιαφέροντος για το Κίνημα Αλλαγής αποτελούν οι εξαφανίσεις-φυγές ανηλίκων, αναφέροντας ότι είδαμε μάλιστα τις τελευταίες ημέρες τις εξαφανίσεις τριών ανηλίκων κοριτσιών.
Για την αντιμετώπιση της διαμορφούμενης κατάστασης το Κίνημα Αλλαγής προτείνει επιγραμματικά τα εξής μέτρα:
1. Αναπροσδιορισμός και ενίσχυση του ρόλου των αστυνομικών τμημάτων ως βασικού πόλου αστυνόμευσης.
2. Προσλήψεις ικανού αριθμού αστυνομικών από πανελλήνιες εξετάσεις και αποκλειστική διάθεση στα αστυνομικά τμήματα.
3. Αποδέσμευση περιπολικών και ομάδας Ζ, καθώς και ομάδων ΟΠΚΕ από τη φύλαξη σταθερών σημείων.
4. Επέκταση μεγαλύτερων δυνάμεων περιπολιών κατά τις νυκτερινές ώρες.
5. Νέος ευέλικτος σχεδιασμός αστυνόμευσης σε περιοχές που εμπλέκεται αστικός και μη αστικός οικισμός.
6. Αποδέσμευση δυνάμεων από υδροκέφαλες κεντρικές υπηρεσίες προς όφελος της αστυνόμευσης.
7. Στοχευμένες δράσεις αστυνόμευσης.
8. Ενίσχυση περιπολιών υπηρεσιών ασφαλείας.
9. Αποδέσμευση αστυνομικών από πάρεργα (επιδόσεις, αντικαπνιστική νομοθεσία, επικύρωση γνησίων υπογραφών κλπ).
10. Αναβάθμιση της εκπαίδευσης των εξωτερικών φρουρών.