today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα αναμένεται να στείλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα αναμένεται να στείλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του σχετικά με την έκθεση προόδου της Επιτροπής για την Τουρκία το 2019 και 2020.

 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια, η πλειονότητα των ευρωβουλευτών που έλαβαν το λόγο, εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την απομάκρυνση της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές αξίες και την επιδείνωση των σχέσεων με την ΕΕ. Το τελικό κείμενο για την Τουρκία θα ψηφιστεί αύριο. Στην πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνεται ότι αν η Τουρκία δεν αντιστρέψει την τρέχουσα αρνητική τάση, «η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της». Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό σημείο και έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που η ΕΕ πρέπει να τις επανεκτιμήσει σε βάθος. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, αυστηρό ήταν το μήνυμα του αντιπροέδρου του ΕΛΚ και ευρωβουλευτή της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος ζήτησε την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, λέγοντας ότι αν ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αλλάξει συμπεριφορά θα οδηγήσει την Ευρώπη στον πλήρη και οριστικό τερματισμό των συζητήσεων. Ο Β. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η Έκθεση Προόδου που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, κατά γενική ομολογία, είναι η χειρότερη για την Τουρκία γιατί ο Ερντογάν με τη συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά του θέτει από μόνος του εαυτόν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιεί τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να συσπειρώσει το ακραίο ακροατήριό του, βλέποντας ότι η δημοτικότητά του καταρρέει και η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών στρέφει το βλέμμα στη Δύση.

 

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η διερεύνηση μιας νέας ειδικής σχέσης με την Τουρκία, είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή απέναντι στον Ερντογάν. «Αυτή η νέα ειδική σχέση δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην οικονομία. Η μία όψη του νομίσματος μπορεί να είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Η άλλη θα πρέπει να περιέχει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών, καθώς και τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αποτρέποντας την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου», είπε ο Ν. Ανδρουλάκης.

 

«Αυτή η Τουρκία δεν μπορεί να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ», τόνισε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας ότι στο δημόσιο διάλογο στην Τουρκία κυριαρχεί η αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η αναβίωση του Ισλάμ, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η αποστροφή στο διεθνές δίκαιο, η αποστροφή της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και η αντίθεση στη Συνθήκη της Λοζάνης.

 

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, είπε ότι η λεγόμενη θετική ευρωτουρκική ατζέντα περιλαμβάνει την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και επικυρώνει την απαράδεκτη συμφωνία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που εγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες κα μετανάστες – θύματα των επεμβάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ