today-is-a-good-day
13 C
Athens

Ν.Κακλαμάνης: Το στοίχημα είναι να είμαστε υγιείς για να κερδίσουμε σιγά-σιγά τη καθημερινότητα μας

Συνέντευξη στην Αγγελική Λάζου

Με θετικό πρόσημο βαθμολογεί το έργο της κυβέρνησης ο Α’ Αντιπρόεδρος Βουλής, Βουλευτής Α’ Αθηνών, ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης με συνέντευξη που παραχωρεί στο The President που πάντως αναγνωρίζει πως γίνονται και λάθη. Ο κ. Κακλαμάνης στέκεται σκωπτικά στην επικοινωνιακή διαχείριση της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων επισημαίνοντας πως «έδωσαν το δικαίωμα να την αμφισβητήσουν. Χωρίστηκαν. Ήταν σφάλμα, κάποια μέλη, να εκφράζουν δημοσίως διαφορετικές απόψεις, εκθέτοντας εμμέσως τα υπόλοιπα».

Τέλος στέλνει μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας πως «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν συνειδητοποιήσει, ότι το «όχι σε όλα», που έχουν καθιερώσει πλέον ως αντιπολιτευτική γραμμή, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Νικήτα Κακλαμάνη

Δύο χρόνια διακυβέρνησης γεμάτα προκλήσεις, πως θα σχολιάζατε την πορεία της κυβέρνησης μέχρι τώρα;

Θεωρώ, ότι είναι επιτυχημένη παρά τα σημαντικά εμπόδια, που βρήκε στο δρόμο της. Η αντιπολίτευση μας κατηγορεί, ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα αλλά προφανώς ή δεν έχουν ή δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν, τις ειδικές συνθήκες, που αντιμετωπίσαμε σε όλα τα επίπεδα:

1) Μεταναστευτικό, όπου πλέον οι προσφυγικές ροές από τα γειτονικά παράλια, έχουν μειωθεί σημαντικά.

2) Πανδημία, η οποία έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη κι’ άλλαξε τις ζωές όλων στον κόσμο, προκαλώντας παράλληλα και οικονομικό χάος. Ειδικά, για την Ελλάδα, που προερχόταν μετά από μία δεκαετία μνημονίων, τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα.

3)Τουρκία, που είναι πιο προκλητική από ποτέ κι’ όμως έχει απομονωθεί πλέον στην Ε.Ε., χάρη στην συντεταγμένη εξωτερική μας πολιτική.

Η κυβέρνηση έχει απέναντί της μια πολύ σκληρή αντιπολίτευση , ενδεχομένως και άδικα σε ορισμένες περιπτώσεις, πάντως αποτυπώνει λάθη και αστοχίες, η δική σας τοποθέτηση ποια είναι;

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν συνειδητοποιήσει, ότι το «όχι σε όλα», που έχουν καθιερώσει πλέον ως αντιπολιτευτική γραμμή, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Ο κόσμος βλέπει, καταλαβαίνει και κρίνει. Και η κρίση του αυτή αποτυπώνεται σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις. Προς Θεού, δεν λέω, ότι δεν γίνονται λάθη από τη πλευρά της κυβέρνησης. Είμαι από τους πρώτους, που έχω ασκήσει κριτική, ώστε να διορθώνονται. Είναι διαφορετικό κι’ άδικο όμως, να μηδενίζεις τα πάντα, όπως επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. H τελική διαχείριση της πανδημίας θεωρώ, ότι έχει θετικό πρόσημο.

Κ. Κακλαμάνη ασκήθηκε πολύ έντονη κριτική για την πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για το ακαταδίωκτο, θα θέλαμε να καταλάβουμε γιατί η συγκεκριμένη τροπολογία ξεσήκωσε τέτοια θύελλα όταν αντίστοιχες τροπολογίες επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ΟΑΣΘ, Επιτροπή Ντόπινγκ και ΤΑΙΠΕΔ) σχεδόν ξεχάστηκαν, θα ήθελα να μας απαντήσετε και ως γιατρός και ως κοινοβουλευτικός με τεράστια εμπειρία.

Σωστά, τα επισημαίνετε, κ. Λαζού. Είναι, ότι σας έλεγα για τη λανθασμένη αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ως γιατρός μπορώ να κατανοήσω τη πικρία κάποιων συναδέλφων μου, να προσπαθούν να βοηθήσουν σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση και παράλληλα να δέχονται επιθέσεις, από ανθρώπους που θέλουν να τους σύρουν ως και τα δικαστήρια. Για τη διάσταση όμως του προβλήματος ευθύνεται και η ίδια η Επιτροπή.  Έδωσαν το δικαίωμα να την αμφισβητήσουν. Χωρίστηκαν. Ήταν σφάλμα, κάποια μέλη, να εκφράζουν δημοσίως διαφορετικές απόψεις, εκθέτοντας εμμέσως τα υπόλοιπα. Θα έπρεπε να εμφανίζονται με «μία γλώσσα και μία γραμμή». Επίσης, θα έπρεπε να αποφευχθεί και η πολυγλωσσία από κυβερνητικά στελέχη. Για τη περίπτωση της Επιτροπής είμαι σαφώς υπέρ του ακαταδίωκτου. Δεν ήταν δυνατόν π.χ. να ψηφίζετε ακαταδίωκτο για μέλη Οργανισμών, που διαχειρίζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και να «στήνονται στο εκτελεστικό απόσπασμα» άνθρωποι, που προσπαθούν να σώσουν ζωές προσφέροντας χρόνο και κόπο αφιλοκερδώς.

Ας κινηθούμε στην παραδοχή ότι οι πολιτικές δυνάμεις έχουν πάντα στο μυαλό τους αυτό που εύσχημα αποκαλούν διεύρυνση, το είδαμε το προηγούμενο διάστημα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ , το βλέπουμε και σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο μας έχει προκύψει μια νέα πραγματικότητα, ορμώμενη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούμε πως όσο πιο σφοδρές είναι οι επικρίσεις τόσο καλύτερη είναι η ενσωμάτωση των προσώπων στους κομματικούς μηχανισμούς. Θα ήθελα ένα σχόλιο σας για αυτό.

Οι απόψεις μου για τις πολιτικές διευρύνσεις είναι διαχρονικές και γνωστές. Μία διεύρυνση για να έχει μόνιμο πολιτικό αποτύπωμα, ιδιαίτερα σε μία εκλογική αναμέτρηση, πρέπει τα πρόσωπα που υποτίθεται ότι την εκφράζουν, να έχουν ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα στον Λαό. Εάν αυτό δεν ισχύει τότε δεν πρόκειται για πολιτική διεύρυνση αλλά για ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών από άτομα, που χθες υπηρετούσαν μία συγκεκριμένη πολιτική παράταξη και σήμερα θέλουν να μας πείσουν ότι υπηρετούν την ιδεολογία μίας άλλης. Τέτοιου τύπου διευρύνσεις στα 30 χρόνια της πολιτικής δημόσιας παρουσίας μου ήμουν πάντοτε αντίθετος.

Εν μέσω δυσκολιών, θυμού , αγανάκτησης και αβεβαιότητας, φαίνεται πως η χώρα μας τα πήγε πολύ καλά στην πανδημία, ποια είναι η δική σας αίσθηση τι σας λέει η κοινωνία και ποιο νομίζεται ότι είναι το κλειδί της κυβέρνησης που διατηρεί την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Όπως προείπα, πιστεύω ότι το τελικό ισοζύγιο για τη διαχείριση της πανδημίας είναι θετικό. Και για το συγκεκριμένο θέμα, όσοι δεν θυμούνται, ήμουν από τους πρώτους, που άσκησα κριτική, χωρίς να ακούω, είτε  όσους υποστήριζαν, ότι τα πάντα «πηγαίνουν ρολόι», είτε όσους έλεγαν ότι όλα ήταν «μαύρα κι’ άραχνα». Το κλειδί είναι, ότι η κυβέρνηση εργάζεται και προσπαθεί. Η κατάθεση του σχεδίου Ανάκαμψης στην Ε.Ε. σε χρόνο-ρεκόρ, ώστε να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία χρήματα υπεραπαραίτητα, για να λειτουργήσει ξανά η οικονομία, αποτελεί ένα πρόσφατο παράδειγμα.  Γενικά μπορεί κάποιος να διαφωνεί, με τους χειρισμούς, μπορεί κάποιος να έχει διαφορετικές απόψεις για το καθένα ξεχωριστά, δικαιούται να ασκεί οποιαδήποτε κριτική αλλά το δεδομένο είναι το εξής: Η κυβέρνηση δουλεύει. Επιδιώκει να εφαρμόσει τη πολιτική της, μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς υγειονομικές αλλά και γεωπολιτικές συνθήκες κάτι, που ο κόσμος το αντιλαμβάνεται . Γίνονται λάθη αλλά είναι στα πλαίσια της λογικής. Και μη ξεχνάτε ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα.

Ποιο θεωρείτε  ότι είναι το στοίχημα της επόμενης ημέρας, με δεδομένο ότι η χώρα μας ταλαιπωρείται από οικονομική αβεβαιότητα τα τελευταία δέκα χρόνια, υφίσταται μια έντονη δραστηριότητα από τη γειτονική Τουρκία σε επίπεδο ρητορικής αλλά και σε επίπεδο προσφυγικών ροών, ενώ και η πανδημία  έχει προκαλέσει ισχυρές πιέσεις και στους υγειονομικούς αλλά και στους συγγενείς που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους; 

Το στοίχημα είναι, πάνω απ’ όλα να είμαστε υγιείς και να κερδίσουμε σιγά-σιγά τη καθημερινότητα μας. Θέλω, να πιστεύω, ότι πραγματικά θα έρθουν καλύτερες μέρες σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, το άνοιγμα του τουρισμού και τα χρήματα, που ελπίζω ότι θα δοθούν από την Ε.Ε. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, θα βοηθήσουν σημαντικά. Υπό την προϋπόθεση πάντα, ότι στις Βρυξέλλες –επιτέλους- θα αντιληφθούν ότι η Ε.Ε. είναι 27 χώρες και όχι μόνο η Γερμανία, με τους «δορυφόρους» της. Κάτι ανάλογο ισχύει και για το πρόβλημα, που ακούει στο όνομα «Τουρκία».

Η Ελλάδα, με τη παρουσία του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα απέδειξε, ότι διαθέτει το ανάστημα, για να απαντά στον Ερντογάν, όπως του αρμόζει. Ταυτόχρονα, έθεσε τα ξεκάθαρα όρια απέναντι σε ένα κράτος, το οποίο θεωρεί ότι μπορεί να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, χωρίς την ελάχιστη επίπτωση, όπως-δυστυχώς- έχει κάνει μέχρι σήμερα με την Κύπρο. Και τέλος, υπενθύμισε σε κάποιους, λίγους «εντός τειχών», ότι οι συμφωνίες τύπου Μαδρίτης και Ελσίνκι, που «διδάσκει» ως τις μέρες μας, μέσω του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο κ. Σημίτης, μικραίνουν την Ελλάδα, αφού την οδηγούν στον ακρωτηριασμό της εθνικής της κυριαρχίας. Η σαφής τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι ο Ν. Δένδιας ακολούθησε κι’ ακολουθεί τη κυβερνητική γραμμή στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν η καλύτερη απάντηση για τους θιασώτες της πολιτικής, «με κάθε θυσία διάλογο», έστω κι’ αν έχει ηττημένη, τη Πατρίδα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ