Ο ιδιωτικός τομέας σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και αξίζει κάθε στήριξη για να καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια του και να πρωταγωνιστήσει στην ταχύρρυθμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη της επόμενης μέρας. Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στη σημερινή διαδικτυακή γενική συνέλευση της ένωσης.
Ο πρόεδρος ανέφερε ότι οι δραστηριότητες αρχίζουν σταδιακά να ανοίγουν και το μεγάλο στοίχημα για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι να συνεχιστούν με ταχύτητα οι εμβολιασμοί και να λειτουργήσουμε όλοι συντεταγμένα, ώστε η αγορά να παραμείνει ανοιχτή χωρίς προβλήματα.
Σημείωσε την καλή συνεργασία με την κυβέρνηση, όλο αυτό το δύσκολο διάστημα κατά το όποιο επιτεύχθηκε η προώθηση αρκετών ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα των πληττόμενων κλάδων, ενώ υπογράμμισε ότι η μέχρι τώρα πορεία των ελληνικών ομολόγων δείχνει την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η πορεία αυτή δεν είναι διασφαλισμένη. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναγοράζει τα ομόλογά μας μετά το Μάρτιο του 2022. Όταν, δηλαδή, θα λήξει το έκτακτο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα μπορεί σήμερα να δανείζεται φθηνά. Αλλά και πότε θα εγκριθούν οι διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε τα κονδύλια να αρχίσουν να εισρέουν στη χώρα και να αξιοποιήσουμε έξυπνα και αποτελεσματικά τους πόρους αυτούς, ώστε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας μας.
Ο πρόεδρος στη συνέχεια σημείωσε ότι στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός βιώσιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος έχουν γίνει κάποια βήματα το τελευταίο διάστημα αλλά πρόσθεσε: «Βεβαίως, πολλά προβλήματα παραμένουν. Και σε αυτά θα επικεντρώσουμε τις παρεμβάσεις μας στο επόμενο διάστημα» .
Το πιο άμεσο, όπως είπε, αφορά τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας και της επακόλουθης ύφεσης. Ακόμη κι αν η αγορά ανοίγει, οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν αρκετό καιρό, για να μαζέψουν τις ζημιές. Γι’ αυτό και θα διεκδικήσουμε τη συνέχιση των μέτρων στήριξης, μέχρι να βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση.
Ένα ακόμη μεγάλο θέμα, αφορά το χρέος που συσσωρεύθηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Υπενθύμισε ότι ως Επιμελητηριακή Κοινότητα διεκδικεί την περικοπή μέρους αυτού του χρέους, ώστε να μην εξελιχθεί σε «βαρίδι» στην προσπάθεια ανάκαμψης. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα απαιτηθεί σχετική απόφαση σε επίπεδο Ε.Ε.
Ως μόνιμο πρόβλημα ανέφερε τη συνεχιζόμενη δυσκολία των επιχειρήσεων να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους με φθηνό, έστω ανταγωνιστικό, κόστος.
«Η απάντηση από την πλευρά των τραπεζών είναι ότι ο όγκος των κόκκινων δανείων είναι υψηλός, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν νέους κινδύνους με την παροχή νέων χορηγήσεων. Επικαλούνται, επίσης, το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις της χώρας είναι μικρές και όχι αρκετά αξιόχρεες. Πώς θα μπορέσουν όμως να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν οι επιχειρήσεις, χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση;» τόνισε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «Αυτός ο φαύλος κύκλος, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να δανειστούν, για να επενδύσουν και να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάκαμψη. Και οι τράπεζες βεβαίως χαμένες θα βγουν μακροπρόθεσμα. Γιατί χωρίς την κύρια δραστηριότητά τους, που είναι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης, δεν μπορούν να έχουν βιώσιμη κερδοφορία. Ας το καταλάβουν, λοιπόν, ότι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας».