Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση όσον αφορά την πολιτική της στον τομέα της εργασίας άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε εκδήλωση που πραγματοποίησε σήμερα διαδικτυακά με αφορμή το προαναγγελθέν νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Συντονίζοντας την εκδήλωση, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “εκμεταλλεύθηκε την πανδημία για την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων” και ότι “τώρα με το ανεργατικό νομοσχέδιο” δίνει “το τελειωτικό χτύπημα σε εργαζόμενους, ωράριο, μισθούς, δικαιώματα, στη συλλογική αυτονομία και στις συνδικαιστικές ελευθερίες”.
“Εξαπολύει γενικευμένη επίθεση στην κοινωνική πλειοψηφία”, είπε χαρακτηριστικά η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας ότι “καταδικάζει τη νέα γενιά σε ένα ζωφερό μέλλον με εργασιακή επισφάλεια, φθηνούς μισθούς και ελαστική εργασία”.
Ενόψει δε και της εργατικής πρωτομαγιάς που φέτος θα εορταστεί στις 6 Μαΐου, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλησε να στείλει ένα “ισχυρό και αποφασιστικό μήνυμα”, ένα “όχι” όπως είπε, στην “κατάργηση του οκτάωρου”, στη “μείωση των μισθών”, στις “ατομικές συμβάσεις”, στην “κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων”, “όχι στην εργασιακή ζούγκλα” της κυβέρνησης Μητσοτάκη. “Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην εργασία και στη ζωή, για ένα δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο μέλλον”, διαμήνυσε.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, πέρα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έκανε την αρχική εισήγηση, εκπρόσωποι εργατικών κέντρων από όλη την Ελλάδα, συνδικαλιστικών φορέων από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, εργολαβικών εργαζομένων καθώς και εργαζόμενοι από τους κλάδους της βιομηχανίας, του τουρισμού – επισιτισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού, οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Χαρακτηριστικά, εκπροσωπώντας την ΓΣΕΕ, ο Νίκος Φωτόπουλος παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν την τρέχουσα εικόνα στον τομέα της εργασίας στη χώρα, όσον αφορά τους μισθούς αλλά και τα ωράρια. Όπως είπε, αυτήν την εικόνα “εκμετάλλευσης” και “αδικίας” είναι η πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι. Επίσης, χαρακτήρισε την κυβέρνηση της ΝΔ ως την “πιο κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο” και το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για τα εργασιακά ως “οδοστρωτήρα” και “χαριστική βολή” για τη μετατροπή των εργαζόμενων σε “σκλάβους”, χωρίς “δικαιώματα”, χωρίς “προστασία” και χωρίς “ωράριο”.
Με τη σειρά του, ο Γιώργος Πετρόπουλος από την ΑΔΕΔΥ έκανε λόγο για “οπισθοδρόμηση” που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά πρόκειται συνολικά για “επίθεση στη δημοκρατία”. Όπως ανέφερε, η πανδημία ήδη έχει επιφέρει διαφορετικά “μοντέλα εργασίας” όσον αφορά τις συνθήκες ή το ωράριο και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά ζητά από τους εργαζόμενους να πληρώσουν από τις “τσέπες” τους την “ανάκαμψη της οικονομίας” και να επιβαρυνθούν με το “κόστος” από τη διαχείριση της πανδημίας.
Το λόγο έλαβαν επίσης γυναίκες από διαφορετικά σωματεία που έθεσαν το ζήτημα της διατάρραξης των ωραρίων που επηρεάζει σημαντικά τις οικογένειες, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για τις γυναίκες που είναι τα “θύματα” αυτού του νομοσχεδίου.
Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε επίσης παρέμβαση από τον τομέα του Τουρισμού, θίγοντας το ζήτημα των εποχικών υπαλλήλων που έχουν να δουλέψουν “ενάμισι χρόνο” και τονίζοντας ότι μόλις “αρθούν τα όποια πενιχρά μέτρα” υπήρχαν μέχρι τώρα, θα έρθουμε μπροστά σε ένα “τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα”.
Κλείνοντας την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι πρόκειται για τη “μητέρα των μαχών” που ξεκινάει, διαμηνύοντας ότι δεν θα είναι “μια αντιπαράθεση όπως όλες οι άλλες”. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε όλες τις “προοδευτικές δυνάμεις” να “συσστρατευτούν” με το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη μάχη, ενώ ανακοίνωσε ότι παρά τις “διαφορές” και την “κριτική” που έχει ασκήσει ακόμα και στη ΓΣΕΕ, θα λάβει πρωτοβουλίες και θα απευθυνθεί σε όλους. Τέλος, έστειλε για ακόμα μία φορά μήνυμα στους εργαζόμενους σχετικά με την ανάγκη κινητοποίησης ενόψει της 6ης Μαΐου, υποστηρίζοντας ότι δεν αφορά μόνο μια “συνδικαλιστική νομενκλατούρα”.