«Είμαι με τους πολίτες της Χίου που δεν θέλουν ροές», διαμηνύει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σημειώνοντας ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να αμφισβητήσει μία πολιτική που έχει αποτελέσματα και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Μάλιστα, χαρακτηρίζει το μεταναστευτικό ως «διαχειρίσιμη κατάσταση». Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ThePresident.gr, o κύριος Μηταράκης αναφέρει πως όταν η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές οι ροές ήταν ανεξέλεγκτες, οι δομές υπερπλήρεις, οι τοπικές κοινωνίες εξαγριωμένες. Αντιθέτως, σήμερα -σύμφωνα με τον ίδιο- η ελληνική κοινωνία βλέπει τα νησιά να αποσυμφορούνται χωρίς να επιβαρύνεται η ενδοχώρα.
«Το μεταναστευτικό έχει βγει από το κάδρο», τονίζει o υπουργός που ανέλαβε ένα από τα «θερμότερα» χαρτοφυλάκια και διευκρινίζει πως δεν κατασκευάζονται νέες δομές στη χώρα, παρά κλείνουν όσο μειώνονται οι ροές και εκσυγχρονίζονται κάποιες παλαιότερες.
Μιλώντας για την Τουρκία και όσα διακινεί κατά των ελληνικών αρχών, ο κ. Μηταράκης κάνει σαφές ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, κατηγορεί τη γειτονική χώρα για fake news και την καλεί «να αποδείξει ότι αξίζει τη θετική ατζέντα που της προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Το Ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει και συνεχίζει να σώζει καθημερινά χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο», επισημαίνει και «υπενθυμίζει» πως η Τουρκία έχει υποχρέωση να αποτρέπει τις παράτυπες εξόδους από τα σύνορά της, όπως και να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση του 2016, ώστε η Ελλάδα να μην έχει αφίξεις από τα τουρκικά παράλια
Συνέντευξη στο ThePresident.gr και την Ελένη Κριτσιδήμα
– Υπουργέ, πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές πως επιχείρησαν να κάψουν πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα, υπό την επίβλεψη των Ευρωπαίων. Πιστεύετε πως μπορεί να παραμείνει η Τουρκία στη συμφωνία για το μεταναστευτικό μετά από αυτές τις δηλώσει ή η θέση που τηρεί θα έπρεπε να τη θέσει εκτός;
-Κοιτάξτε, η χώρα μας φυλάσσει τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Το γνωρίζει και η Τουρκία, που έχει διασπείρει αρκετές φορές fake news για το μεταναστευτικό, ιδίως για το τι συμβαίνει στα θαλάσσια σύνορά μας.
Το Ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει και συνεχίζει να σώζει καθημερινά χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο. Ζωές ανθρώπων που πέφτουν θύμα εκμετάλλευσης των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών και όσων τα βοηθούν και συνεργάζονται μαζί τους.
Η Τουρκία είναι μια οργανωμένη χώρα και έχει υποχρέωση να αποτρέπει τις παράτυπες εξόδους από τα σύνορά της. Είναι ασφαλής χώρα και εφόσον έχει και την ικανότητα με το Λιμενικό να παρακολουθεί τη θαλάσσια ζώνη, οφείλει να εφαρμόσει και την Κοινή Δήλωση του 2016, ώστε η Ελλάδα να μην έχει αφίξεις από τα τουρκικά παράλια.
Όπως αποδείξαμε και τον Φεβρουάριο 2020 και πρόσφατα, εμείς έχουμε την ικανότητα, τα μέσα και τους ανθρώπους στη θάλασσα 24 ώρες το 24ωρο έτοιμους να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Ας αποδείξει και η Τουρκία ότι αξίζει τη θετική ατζέντα που της προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια ατζέντα συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις της με αντάλλαγμα μια καλύτερη σχέση με την Ευρώπη.
-Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή των νέων κλειστών/ελεγχόμενων δομών;
-Καταρχήν θέλω να τονίσω ότι δεν κατασκευάζουμε νέες δομές. Πουθενά στην Ελλάδα. Έχουμε κλείσει δομές και θα κλείσουμε και άλλες, καθώς οι ανάγκες μας, είναι πλέον λιγότερες, σε σύγκριση με το σχεδιασμό που κάναμε το 2019. Οι διατηρήσιμες μειωμένες μεταναστευτικές ροές και η ταχεία διαδικασία ασύλου έχουν συμβάλλει σε αυτό και υπολογίζω ότι θα συνεχίσουμε έτσι.
Σε συγκεκριμένα σημεία εισόδου καταργούμε παλαιότερες δομές, τις οποίες αντικαθιστούμε ή μετατρέπουμε υπάρχουσες δομές σε σύγχρονες. Στις τοποθεσίες όπου ήδη βρίσκονται, ή σε νέες τοποθεσίες, εφόσον στόχος μας είναι η αποσυμφόρηση των πόλεων και των τοπικών κοινωνιών.
Αυτές οι κλειστές/ ελεγχόμενες δομές, λοιπόν, προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο και υπολογίζουμε ότι σύντομα θα αρχίσει η κατασκευή στη Λέσβο και τη Χίο, όπου αναμένουμε την τελική έγκριση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
-Αναφερθήκατε στη Σάμο, πότε προβλέπεται να κλείσει η δομή στο Βαθύ;
-Έχει ξεκινήσει ήδη ένα σημαντικό κομμάτι της δομής της Σάμου και η διαδικασία μετεγκατάστασης από το Βαθύ, το οποίο σχεδιάζουμε να κλείσει οριστικά το καλοκαίρι του 2021. Στόχος μας είναι να έχουμε ασφαλείς δομές, να προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες στους ωφελούμενους, στο προσωπικό, αλλά και ασφάλεια στην τοπική κοινωνία.
-Αναφορικά με την κατασκευή δομής στο Θόλο, η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει ότι «θα μείνετε με τα χαρτιά στα χέρια», ενώ χαρακτηρίζει όσους είναι υπέρ της κατασκευής ως «υπεύθυνους για τις όποιες δυσάρεστες εξελίξεις ακολουθήσουν». Τί απαντάτε; Πώς χαρακτηρίζετε αυτές τις δηλώσεις;
-Τα κλειστά/ ελεγχόμενα κέντρα είναι σημαντικό τμήμα της στρατηγικής μας. Όχι για να μένουν στα νησιά μας πρόσφυγες. Ήδη δεν μένουν και δεν θα μένουν ούτε στο μέλλον, εφόσον η πολιτική μας συνεχιστεί.
Τα κλειστά / ελεγχόμενα κέντρα είναι απαραίτητα για να αποτρέπουν τους παράτυπους, οικονομικούς μετανάστες από το να προσπαθούν να έρθουν στη χώρα. Οι οικονομικοί μετανάστες πλέον είναι η πλειοψηφία των αφίξεων.
Η αντιπολίτευση προσπαθεί να αμφισβητήσει μία πολιτική που έχει αποτελέσματα και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ειδικά σε ότι αφορά στο νησί μου, στη Χίο, η αντιπολίτευση πλανάται αν νομίζει ότι έχουμε ξεχάσουμε τι έγινε το 2015 με την ακατάλληλη δομή στο Μερσινίδη. Τότε, που στην πρώτη κρίση, η Χίος πνίγηκε. Και μετά δημιουργήθηκε η ΒΙΑΛ, η Σούδα, τα Ταμπάκικα. Και μας πήρε 6 χρόνια να πέσει ο πληθυσμός της ΒΙΑΛ κάτω από την χωρητικότητα της.
Είμαι με τους πολίτες της Χίου που δεν θέλουν ροές, δεν θέλουν να έχουν κόσμο στο νησί. Είμαι βέβαιος ότι η κλειστή / ελεγχόμενη δομή θα μας βοηθήσει καταλυτικά να το εξασφαλίσουμε, ενώ σε καμία περίπτωση δεν είναι θα υπερδομή, όπως κάποιοι σκοπίμως παραπληροφορούν.
-Θα λέγατε πως το πρόβλημα του μεταναστευτικού, σήμερα, είναι πλέον διαχειρίσιμο;
-Δεν μου αρέσουν τα πολιτικά κλισέ, αλλά είναι αλήθεια ότι στο μεταναστευτικό η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε μία κρίση σε πλήρη εξέλιξη. Οι μεταναστευτικές ροές ήταν ανεξέλεγκτες, οι δομές υπερπλήρεις, οι τοπικές κοινωνίες εξαγριωμένες.
Σε αυτές τις συνθήκες, καταφέραμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και να μειώσουμε σημαντικά τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης. Δεν μιλάμε πλέον για κρίση. Μιλάμε για μία διαχειρίσιμη κατάσταση. Και δεν είναι τυχαίο ότι το μεταναστευτικό δεν βρίσκεται εδώ και καιρό στο κάδρο.
Αντιμετωπίσαμε την κρίση του περασμένου Μαρτίου στον Έβρο, αλλά και στα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία και τον εμπρησμό στη Μόρια.
-Μπορείτε να εξηγήσετε με αριθμούς αυτή τη βελτίωση της κατάστασης, που περιγράφετε;
-Βεβαίως. Μειώσαμε τις ροές κατά 80%, μειώσαμε τους διαμένοντες στα νησιά κατά 60%. Διαμένουν σήμερα 13.495 αιτούντες άσυλο από 40.300 που διέμεναν τον Μάρτιο του 2020.
Επίσης, κλείσαμε 57 ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούσαν μετανάστες και πρόσφυγες και τρεις δομές φιλοξενίας (Γρεβενά, ΠΙΚΠΑ Λέρος, ΠΙΚΠΑ Λέσβος) και θα κλείσουμε και άλλες μέσα το 2021, καθώς οι ανάγκες είναι αισθητά μειωμένες. Ακόμα, τους τελευταίους 12 μήνες έχουν φύγει νομίμως, με απελάσεις, οικειοθελείς αποχωρήσεις, ή με μετεγκαταστάσεις από τη χώρα περισσότεροι απ’ όσους μπήκαν.
Η ελληνική κοινωνία βλέπει τα νησιά να αποσυμφορούνται χωρίς να επιβαρύνεται η ενδοχώρα και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην κριτική της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει πλέον κρίση εκτός ελέγχου. Όλα αυτά δεν επιτυγχάνονται χωρίς σχέδιο και στην αξιωματική αντιπολίτευση που διαχειρίστηκαν το μεταναστευτικό και απέτυχαν, το γνωρίζουν καλά αυτό.