Τη δεύτερη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Το χάσμα των φύλων μετά την πανδημία», διοργάνωσε το Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕ.ΜΕ.Φ.Ι) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) την Πέμπτη 22 Απριλίου.
Η Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.Φ.Ι. και Βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ξεκίνησε την ομιλία της αναφέροντας ότι η εκδήλωση είχε στόχο να αναδειχθούν οι έμφυλες ανισότητες, οι οποίες βαθαίνουν σε ανησυχητικό βαθμό, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, μετά την πανδημία. Τα φαινόμενα κοινωνικών ανισοτήτων κατά την διάρκεια της πανδημίας αποτελούν για την κ. Κεφαλογιάννη «μία περίοδο κοινωνικής οπισθοδρόμησης» καθώς κινδυνεύουν να χαθούν μέσα σε έναν μόλις χρόνο, «κοινωνικά επιτεύγματα που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών». Η πρώην υπουργός έκανε εκτενή αναφορά σε θέματα και προβλήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, η γυναικεία εργασία, η συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια σφαίρα και σε ηγετικές θέσεις. Για να τεθούν γερά θεμέλια στην επόμενη μέρα, η βουλευτής Α’ Αθηνών τόνισε πως «αυτά πρέπει να βασίζονται στην ενδυνάμωση, με κάθε μέσο, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και δημοκρατικών αξιών. Συμπεριλαμβανομένης και της ισότητας των φύλων.» και συνεχίζοντας εμβάθυνε με σημεία σε δράσεις και λύσεις. Κλείνοντας η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως «η επίτευξη της ισότητας την επόμενη μέρα είναι ένας στόχος κοινός. Είναι στόχος αναπτυξιακός και ταυτόχρονα ένας όρος απαρέγκλιτος για την συνολική πρόοδο των κοινωνιών».
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ «Η Σωτηρία» και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), κ. Μίνα Γκάγκα, κάνοντας μία συνοπτική αλλά ουσιαστική αναδρομή στην προετοιμασία του νοσοκομείου Σωτηρία από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα καθώς και στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού είναι γυναίκες και ως εκ τούτου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας. Παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό για την καλύτερη οργάνωση του νοσοκομείου και έδωσε έμφαση στο ανθρώπινο στοιχείο και στην συμβολή της λειτουργίας των νοσηλευτών ως ομάδας στην φροντίδα και αποθεραπεία των ασθενών. Παράλληλα υπογράμμισε πως το προσωπικό των νοσηλευτικών ομάδων χρήζει υποστήριξης για να ανταποκριθεί στο απαιτητικό του λειτούργημα. Η γιατρός μίλησε επίσης, και για «χάσμα φύλου στην υγεία» καθώς οι γυναίκες δεν προωθούνται σε υψηλές θέσεις. «Μόνο το 9-16% από αυτές γίνονται Διευθύντριες τμημάτων. Το 90% των νοσηλευτών στην Ελλάδα είναι γυναίκες. Δεν προωθούνται γιατί λειτουργούν ανδρικά δίκτυα». Στο κλείσιμο της ομιλίας της ανέφερε πως η πανδημία είναι μια ευκαιρία «για να καλλιεργήσουμε ένα πνεύμα συνεργασίας και συμμετοχής και να βοηθήσουμε νέες γυναίκες από την αρχή της καριέρας τους να προχωρήσουν σε υψηλές θέσεις.»
Στο μέσο της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε η CEO της εταιρείας Fresh Line, κ. Ναταλία Βαγιωνή και η οποία εστίασε στο ζήτημα της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της γυναικείας απασχόλησης.
Ως έμπειρη γυναίκα επιχειρηματίας με επιχείρηση της οποίας το προσωπικό κατά 75% αποτελείται από γυναίκες είπε ότι το ζήτημα της ισότητας παρουσιάζει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα παρά το γεγονός ότι γίνονται έντονες προσπάθειες για να γεφυρωθεί το χάσμα, μόλις σε ένα χρόνο στη διάρκεια της πανδημίας έγινε πισωγύρισμα στα επιτεύγματα δεκαετιών. «Το 54% των απολυμένων είναι γυναίκες και αυτό το εύρημα μαζί με άλλα υπογραμμίζει το γεγονός ότι η πανδημία είναι γένους θηλυκού. Και το ζήτημα είναι ότι οι γυναίκες που έχουν απωλέσει την εργασία τους, δύσκολα θα έχουν την δυνατότητα αποκατάστασης όταν τελειώσει η κρίση».
Η κ. Μαρία Μενδρινού, καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μίλησε για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και για την σχέση γυναικών και αγορά εργασίας την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Αναφέρθηκε στο έμφυλο πρόσημο της πανδημίας και πως στην δύσκολη συγκυρία στην οποία ζούμε το χάσμα των φύλων ανοίγει ακόμα περισσότερο. «Η πανδημία το επιδεινώνει και η επακόλουθη οικονομική κρίση θα επιβαρύνει τις γυναίκες ακόμα περισσότερο.» ανέφερε η κ. Μενδρινού. Αφού ανέφερε παραδείγματα με συγκεκριμένα ποσοστά έμφυλης ανισότητας σε εργασιακούς χώρους στην ΕΕ, η καθηγήτρια τόνισε πως «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο ζήτημα των ιδιαιτεροτήτων της γυναικείας απασχόλησης».
Με την ομιλία της Καθηγήτριας Εγκληματολογίας και πρώην Προέδρου του Τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Βάσως Αρτινοπούλου συνεχίστηκε η εκδήλωση και στην οποία έγινε λόγος για την ενδοοικογενειακή βία. Με την εξειδίκευσή της έριξε φως στο σύνθετο αλλά και καταδικαστέο αυτό φαινόμενο και το οποίο στο πλαίσιο της απομόνωσης της πανδημίας έχει οξυνθεί. Μίλησε για τον όρο Shadow pandemic την σκιώδη πανδημία όπως λέγεται από τους διεθνείς οργανισμούς και αναφέρεται στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σύμφωνα με τα στοιχεία των γραμμών βοηθείας. «Ο περιορισμός στην κίνηση λόγω πανδημίας περιορίζει και την πρόσβαση των θυμάτων σε καταφύγια και υπηρεσίες φροντίδας. Δυστυχώς και στην Ελλάδα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και των καταγγελιών (κλήσεις για παροχή βοήθειας)» δήλωσε η καθηγήτρια και σημείωσε πως «το μοντέλο των στατιστικά τεκμηριωμένων πολιτικών δεν το είχαμε στην Ελλάδα, τώρα όμως, μετά το πρώτο lockdown, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέθεσε μία έρευνα από εμπειρογνώμονες για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής κακοποίησης των γυναικών. Για πρώτη φορά. Ποσοστό 36% των γυναικών έχει υποστεί κακοποίηση». Η κ. Αρτινοπούλου υπογράμμισε πως «αυτή είναι η πρώτη έρευνα που έγινε στην χώρα και κατά την διάρκεια της πανδημίας μόνο η Ελλάδα είχε πρωτογενή στοιχεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Τελευταία ομιλία στην διαδικτυακή συνάντηση ήταν εκείνη της κ. Μαρίνας Οικονόμου, Καθηγήτριας Ψυχιατρικής στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Σε αυτό το σημείο η κ. Οικονόμου μίλησε για το ψυχολογικό αποτύπωμα της βίας τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο καθώς και για την πανδημία ως ψυχοτραυματικό γεγονός, ως τραύμα. «Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες» δήλωσε αναφέροντας συγχρόνως σχετική έρευνας από τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης. «Η κρίση έχει φύλο σε ότι αφορά τις ψυχικές συνέπειες» ανέφερε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε πως «οι γυναίκες έχουν υψηλή ενσυναίσθηση που συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά άγχους και ανησυχίας και αντικατοπτρίζει τις διαφορές στα φύλα και τους ρόλους τους» και πως οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύσσουν κοινωνικά επωφελείς συμπεριφορές. «Είναι τώρα η ευκαιρία να προβληματιστούμε για την έννοια της συμπερίληψης του άλλου, της ενσυναίσθησης που οι γυναίκες έχουν ενισχυμένα.
Η επόμενη ημέρα πρέπει να αφορά τις συναισθήσεις. Κοινωνική ευθύνη, ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη στις οποίες όλοι πρέπει να εκπαιδευτούμε.» είπε στο τέλος της ομιλίας της η κ. Οικονόμου.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διευθυντής και μέλος Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.Φ.Ι., κ. Κώστας Λάβδας.