Η Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται «απολύτως εναντίον» μιας επαναχάραξης των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας για μια ανεπίσημη διπλωματική διακοίνωση που πρότεινε τη διάλυση της Βοσνίας και την ενοποίηση του Κοσόβου με την Αλβανία.
Το έγγραφο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters και κυκλοφορεί μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ, προτείνει την ενσωμάτωση τμημάτων της Βοσνίας στη Σερβία και την Κροατία για να βοηθηθεί η ένταξη της περιοχής στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Η συζήτηση θορύβησε τους Βόσνιους, οι οποίοι την θεώρησαν ως απειλή για την εδαφική ενότητα της χώρας τους, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά από τις εθνοτικές συγκρούσεις που οδήγησαν σε πόλεμο στην περιοχή.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα της διακοίνωσης που δεν έχει επίσημα αξιωθεί από καμία χώρα.
«Είμαστε απολύτως ενάντια σε οποιεσδήποτε αλλαγές συνόρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Έρικ Μάμερ σε συνέντευξη Τύπου.
Δύο ομόσπονδες δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η Κροατία και η Σλοβενία έχουν ενταχθεί στην ΕΕ. Το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία, η Αλβανία και το Κόσοβο ευελπιστούν να ενταχθούν.
Η ΕΕ αναφέρει ότι πρέπει πρώτα να επιλύσουν τις γειτονικές τους διαφορές και να προωθήσουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις προτού μπορέσουν να ενταχθούν. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες επιθυμούν να διατηρήσουν στενές σχέσεις με την περιοχή, όπου η Ρωσία και η Κίνα οικοδομούν επίσης την επιρροή τους.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ξεχωριστές δηλώσεις σήμερα μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις Βρυξέλες, δήλωσε ότι η ΕΕ θέλει να «συνεχίσει να βλέπει θετικές εξελίξεις στο κράτος δικαίου» στη Σερβία στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Οι δύο συζήτησαν τις συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Κοσόβου, μια χώρα που αποτελούσε μέρος της Σερβίας και η ανεξαρτησία της οποίας δεν αναγνωρίζεται από πολλές χώρες της ΕΕ.
Οι ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας και του Κοσόβου αναμένονται επίσης στις Βρυξέλες αυτήν την εβδομάδα.
Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι το μπλοκ θα στηρίξει την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Βελιγραδίου και Βόρειας Μακεδονίας, που είδε τις ελπίδες της να ξεκινήσει επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, να θρυμματίζονται πέρυσι μετά από βέτο που άσκησε η Βουλγαρία.
Οι υποστηρικτές της επιβράβευσης των Σκοπίων για την επίλυση της διαφωνίας με την Ελλάδα για την ονομασία της χώρας, ελπίζουν ότι μια νέα βουλγαρική κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει την πορεία, αλλά πιθανότατα δεν θα υπάρξει γρήγορη αλλαγή δεδομένης μιας συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης στη Σόφια.