Η Ρωσία ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή του δικού της διαστημικού σταθμού με στόχο να τον έχει θέσει σε τροχιά έως το 2030, εφόσον ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εγκρίνει το σχέδιο.
Εφόσον όντως προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου, θα σημάνει το τέλος της συνεργασίας της Ρωσίας με τις ΗΠΑ στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ). Η μακροχρόνια διαστημική συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ δεν έχει διακοπεί παρά τις διαδοχικές κρίσεις στις σχέσεις δύο χωρών στο πεδίο της πολιτικής. Οι Ρώσοι κοσμοναύτες ταξιδεύουν στον ΔΔΣ -μαζί με συναδέλφους τους από άλλες 17 χώρες- από το 1998.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τον ΔΣΣ το 2025. Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ότι «αν το 2030, σύμφωνα με τα σχέδια μας, μπορέσουμε να θέσουμε σε τροχιά το νέο σταθμό, θα είναι ένα κολοσσιαίο επίτευγμα». Ενώ διευκρίνισε ότι, αντίθετα με τον ΔΣΣ, ο νέος ρωσικός σταθμός δεν θα έχει μόνιμη παρουσία κοσμοναυτών, για να μην εκτίθενται σε αυξημένη κοσμική ακτινοβολία.
Τον ρωσικό σταθμό -που θα είναι διάδοχος των προηγούμενων ρωσικών σταθμών Salyut και Mir των δεκαετιών 1970 και 1980- θα επισκέπτονται κοσμοναύτες κατά περιόδους, ενώ θα γίνεται επίσης χρήση ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης. Ο Ρογκόζιν είπε ότι η Ρωσία θα εξετάσει την πιθανότητα να επιτρέψει σε ξένους αστροναύτες τις επισκέψεις, αλλά πρωτίστως «ο σταθμός πρέπει να είναι εθνικός. Αν θέλεις να κάνεις κάτι καλά, πρέπει να το κάνεις μόνος σου». Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλέσθηκε το Ιντερφάξ, η Ρωσία σχεδιάζει να επενδύσει έως έξι δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του σταθμού, με το πρώτο τμήμα να είναι έτοιμο έως το 2025.
Οι Ρώσοι θεωρούν ότι ο ΔΣΣ είναι προβληματικός και η κατάσταση του χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. «Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε τις ζωές των κοσμοναυτών μας», δήλωσε ο Μπορίσοφ, σύμφωνα με το BBC, προβλέποντας ότι, λόγω της γήρανσης του ΔΣΣ, είναι θέμα χρόνου «να συμβεί μια καταστροφή».
Στο μεταξύ, στις 21 Απριλίου 2021 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) γιόρτασε την επέτειο 20 ετών παρουσίας των Ευρωπαίων αστροναυτών στον ΔΔΣ. H πρώτη άφιξη Ευρωπαίου ήταν του Ουμπέρτο Γκουιντόνι -ο οποίος αργότερα έγινε ευρωβουλευτής- στις 21 Απριλίου 2001, με πτήση αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου.