today-is-a-good-day
13.2 C
Athens

Η ψήφος των αποδήμων και η στρατηγική των κομμάτων

Η «αιωρούμενη» αλλαγή του εκλογικού χάρτη της χώρας από τη συμμετοχή των Ελλήνων ομογενών στις επόμενες εκλογές, τρομοκρατεί την Κουμουνδούρου, που αντιδρά στην κατάθεση του νέου  νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει την άρση των περιορισμών στον ισχύοντα «συναινετικό» νόμο για τη ψήφο των αποδήμων.

Το θέμα προέκυψε αιφνιδιαστικά από μια δήλωση  της αναπληρώτριας υπεύθυνης  Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ   Θεοδώρας Τζάκρη  στον «Εθνικό Κήρυκα» η οποία ανέφερε ότι «όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας». Η συγκεκριμένη αναφορά έγινε «βούτυρο στο ψωμί» του υπουργείου Εσωτερικών και ο Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει ρύθμιση που θα δίνει σε όλους τους απόδημους το δικαίωμα να ψηφίζουν στο τόπο διαμονή τους.

Του Κώστα Πασίση 

Η κυβερνητική πρωτοβουλία φαίνεται ότι έπιασε στον ύπνο την Κουμουνδούρου, που δεν περίμενε τέτοια αντίδραση…

Προηγουμένως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετέφεραν στα υψηλά κλιμάκια του κόμματος ότι  μεταξύ των ομογενών υπάρχει δυσαρέσκεια για τους περιορισμούς που επέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας στο  νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε μια …ιστορική συναίνεση με 288 ψήφους. Βέβαια σε αυτή τη συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ σύρθηκε αναγκαστικά μετα το «Ναι» που είπαν ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Το θέμα συζητήθηκε ευρέως και λέγεται ότι αποφασίστηκε να λειανθούν οι γωνίες. Έτσι, άρχισε το «παιχνίδι» στο οποίο πρωταγωνίστρια ήταν η Θεοδώρα Τζάκρη, που πλήρωσε το πολιτικό τίμημα, με την επίμαχη δήλωση, που έγινε «μπούμερανγκ» μέσα σε λίγες ώρες.

Αυτή είναι η δεύτερη εκδοχή της εσωκομματικής τρικυμίας στην Κουμουνδούρου  γιατί η πρώτη χρεώνεται εκ ολοκλήρου ως μεγαλειώδη  γκάφα της Θεοδώρας Τζάκρη η οποία ήταν …απρόσεκτη.

Η εκλογική «δεξαμενή» των αποδήμων

Η μεγάλη «εικόνα» στην υπόθεση αυτή δεν είναι οι προαναφερόμενες δηλώσεις και αν έγινε πολιτικά ρεζίλι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τα νέα εκλογικά δεδομένα που κομίζει η τυχόν κατάργηση  όλων των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών με το νόμο που ψηφίστηκε, στην ειδική εκλογική πλατφόρμα αναμένεται να εγγράφουν περίπου 500.000 εως 700.000. Ενώ με την άρση των περιορισμών ο αριθμός των συμμετεχόντων εκτινάσσεται στο 1.000.000 αποδήμους ίσως και περισσότερους.

Ένας αριθμός  που πραγματικά τρομάζει το ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται να μην έχει μεγάλη επιρροή στη συγκεκριμένη εκλογική δεξαμενή.

Από αναλύσεις που έχουν γίνει, οι Έλληνες δεύτερης ή τρίτης γενιάς, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νοικοκυραίοι, φαίνεται να ανήκουν στο χώρο της κεντροδεξιάς. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι πρόκειται για απόδημους με εθνικές ευαισθησίες.

Αυτό προκύπτει από τις χιλιάδες επιστολές διαμαρτυρίας που έλαβε το Μαξίμου, όταν «ένοικος» του ήταν ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χειρίστηκε  τη Συμφωνία των Πρεσπών και αντάλλαξε πολλές θερμές χειραψίες και αγκαλιές με τον Σκοπιανό ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ.

Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τις ομογενειακές οργανώσεις.

Είχε οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης από την περίοδο που η ΝΔ βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, με πολλές επισκέψεις σε Γερμανία, ΗΠΑ και Αυστραλία, όπου το ελληνική παροικία είναι ισχυρή.

Στις ομιλίες του είχε δεσμευθεί ότι η κυβέρνηση του θα νομοθετήσει για να ψηφίζουν οι απόδημοι στο τόπο κατοικίας τους,  κάτι που έκανε τον περασμένο Δεκέμβριο και σήμερα προσπαθεί να διορθώσει και την αδικία με τους περιορισμούς που έθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ