Έχει αναπαραστήσει ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας -και όχι μόνο- μέσα από τα διοράματα που δημιουργεί με playmobil. Η συμπλήρωση των 80 ετών από τη Μάχη των Οχυρών ήταν σίγουρο πως δεν θα άφηνε ασυγκίνητο τον Τάσο Πανταζόπουλο από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος με πολλή όρεξη, μεράκι και φαντασία έφτιαξε ένα διόραμα αφιερωμένο στο ιστορικό αυτό γεγονός, χρησιμοποιώντας τις αγαπημένες φιγούρες μικρών και μεγάλων, τις οποίες έχει προηγουμένως διαμορφώσει και επεξεργαστεί κατάλληλα.
Ο Τάσος Πανταζόπουλος κατάφερε να αναπαραστήσει με μοναδικό τρόπο, με κάθε λεπτομέρεια, τη στιγμή της παράδοσης των οχυρών του Ρούπελ δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά, οι δημοφιλείς φιγούρες των μόλις 7,5 εκατοστών μεταμορφώθηκαν σε Έλληνες και Γερμανούς στρατιώτες, με τους τελευταίους παραταγμένους να αποδίδουν τιμές στους πρώτους κατά την παράδοση των οχυρών.
Σε αναζήτηση ενός γερμανικού άρματος μάχης
Το διόραμα με τη Μάχη των Οχυρών και την παράδοση του Οχυρού Ρούπελ είναι το τελευταίο που δημιούργησε και επρόκειτο να παρουσιαστεί επίσημα την περσινή χρονιά στη διάρκεια της ετήσιας έκθεσης ComiCcon. Η πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο, εμπόδισε την πραγματοποίηση της μεγάλης αυτής έκθεσης δημιουργών κόμικς. Έτσι, οι αγαπημένες φιγούρες με τους Έλληνες και τους Γερμανούς στρατιώτες περιμένουν υπομονετικά στο ράφι τη στιγμή που θα αναπαραστήσουν μια ακόμα σημαντική στιγμή της σύγχρονης στρατιωτικής ιστορίας της πατρίδας μας.
Ο Τάσος Πανταζόπουλος δεν κρύβει ότι η δημιουργία αυτού ειδικά του διοράματος τον παίδεψε για καιρό αφού χρειάστηκε σχεδόν μια τετραετία για να το ολοκληρώσει. «Ομολογώ», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ότι μετά την επίσκεψη που έκανα μαζί με τα παιδιά μου στο Ρούπελ συγκινήθηκα πολύ κι έτσι έβαλα στόχο να κάνω το διόραμα. Ξεκίνησα συγκεντρώνοντας και διαμορφώνοντας τις φιγούρες των Γερμανών στρατιωτών, που είναι και οι περισσότερες. Εκεί που δυσκολεύτηκα ήταν να βρω ομοιώματα του τύπου των γερμανικών αρμάτων μάχης που χρησιμοποιηθήκαν εκείνη την περίοδο. Μετά από πολύ ψάξιμο, τελικά τα αγόρασα από τις ΗΠΑ μέσα από μια δημοπρασία. Η αλήθεια είναι ότι πάντα αναζητώ τα καλύτερα εξαρτήματα για να αποδώσω τα διοράματα. Δε θέλω να συμβιβάζομαι γιατί όπως λένε, η λεπτομέρεια κάνει τη διάφορα και εν τέλει η λεπτομέρεια είναι αυτή που εντυπωσιάζει τον κόσμο».
Η πανδημία του κορονοϊού έχει πάει πίσω όλο τον προγραμματισμό του ταλαντούχου δημιουργού για τα διοράματα που θα ήθελε να παρουσιάσει. Υλικό όμως όπως φαίνεται υπάρχει άφθονο και ο σχεδιασμός του για το επόμενο διάστημα, αν όλα πάνε καλά, είναι ένα διόραμα με θέμα τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Ένα μαγικό ταξίδι που ξεκίνησε το 2006
Ο Τάσος Πανταζόπουλος ξεκίνησε να συλλέγει φιγούρες το 2006 έχοντας παίξει και ο ίδιος πάρα πολύ ως παιδί με αυτές. Η ενασχόλησή του με τον μοντελισμό νωρίτερα και η αγάπη του γι’ αυτές τις όμορφες μικρές φιγούρες τον οδήγησαν, μέρα με τη μέρα, να ξεκινήσει αυτό το όμορφο και θαυμαστό ταξίδι.
Το γεγονός ότι η γνωστή εταιρεία δεν είχε κυκλοφορήσει φιγούρες με ελληνική θεματολογία όπως είχε κάνει με τους Ρωμαίους και τους Αιγύπτιους, τον οδηγεί στη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσει να τις δημιουργεί μόνος μεταμορφώνοντας κυριολεκτικά τις ήδη γνώστες φιγούρες. Στο πλαίσιο αυτό, μια ινδιάνικη ασπίδα μπορεί να μετατραπεί, με το κατάλληλο αυτοκόλλητο, σε πέλτη Μακεδόνα σαρισοφόρου, ενώ το φτερό του καπέλου ενός πειρατή τροποποιείται και κοσμεί το κράνος ενός εταίρου της Βασιλικής Ίλης.
Προκειμένου να αποκτήσει τις απαραίτητες φιγούρες για το πρώτο μεγάλο διόραμα που ετοίμαζε, που ήταν η Μακεδονική φάλαγγα των χρόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, άρχισε να συμμετέχει σε δημοπρασίες στο διαδίκτυο. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε το 2017 στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης στην πρώτη έκθεση Ελλήνων συλλεκτών, ενώ ολοκληρώθηκε το 2019, όταν παρουσιάστηκε στην έκθεση «Τhe ComicCon 5» που πραγματοποιήθηκε στο Βελίδειο.