«Γρίφος» παραμένουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, την περίοδο του Πάσχα καθώς η επίλυση της «εκκρεμότητας» παραπέμπεται για το …μέλλον, με την «ευχή» της κυβέρνησης και των «ειδικών», το επιδημιολογικό φορτίο, να παρουσιάσει εμφανή σημάδια κάμψης και να «λυθούν» τα χέρια όλων.
Υπό τις τωρινές συνθήκες, πάντως, με το ένα αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα να διαδέχεται το άλλο, κανείς δεν αναλαμβάνει το ρίσκο, να πει τι θα γίνει, μετά από τρεις εβδομάδες.
Του Κώστα Πασίση
Χθες να σημειώσουμε ότι τα κρούσματα έφθασαν τα 4.309, με ρεκόρ στα τεστ, 751 διασωληνομένοι, ενώ 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αριθμοί που πραγματικά τρομάζουν…
Τις τελευταίες δυο εβδομάδες τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό.
Οι κλίνες ΜΕΘ, πλέον είναι δυσεύρετες και αυτός είναι ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης, που έχει θέσει την υγεία των πολιτών, ως την πρώτη προτεραιότητα της.
Σε αυξημένη ετοιμότητα είναι και οι «ειδικοί» της Εθνικής Επιτροπής Υγείας οι οποίοι έχουν τοποθετήσει στο «μικροσκόπιο» τους την πορεία της πανδημίας, μετά το μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου, όπως έγινε την περασμένη Τετάρτη, που ζήτησαν από την κυβέρνηση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη, λόγω της εκθετικής αύξησης του covid 19 στις συγκεκριμένες περιοχές.
Όπως φάνηκε από τη διαχείριση της κατάστασης που έγινε για τους τρεις νομούς, η κυβέρνηση παρότι επιθυμεί τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, εξακολουθεί να ακούει με θρησκευτική ευλάβεια τις υποδείξεις των επιστημόνων.
Πάσχα στο χωριό;
Ωστόσο στον κυβερνητικό σχεδιασμό, το σενάριο του «Πάσχα στο χωριό», έχει πιθανότητες επαλήθευσης και δεν είναι χαμένη υπόθεση για τους πολίτες που εμφανίζουν έντονα τα σημάδια ψυχικής κόπωσης.
Το …αμυδρό σήμα αισιοδοξίας έδωσε ο «συνήθης ύποπτος» υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης ο οποίος σε ένα βαθμό, γνωρίζει τις σκέψεις και τις προθέσεις του Πρωθυπουργού, για τέτοιου τύπου ζητήματα και όχι μόνο…
«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όχι σε περιοχές όμως που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες», ανέφερε ο πολυπράγμων υπουργός.
Περισσότερο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε: «Για το Πάσχα δεν μπορώ να σας πω ακόμα, είναι νωρίς».
Ελαφρώς πιο «καθαρή» εικόνα υπάρχει για τα σχολεία και δη τα Λύκεια που ετοιμάζονται για άνοιγμα -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- στις 12 Απριλίου με υποχρεωτική τη χρήση των self-tests.
Την ίδια στιγμή που συζητούνται όλα αυτά οι λοιμωξιολόγοι διατηρούν επιφυλάξεις για την έξοδο του Πάσχα. Επί παραδείγματι, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε ότι προς μεγάλη λύπη «οι προβλέψεις για το Πάσχα αναθεωρούνται προς το χειρότερο».
Ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, εξέφρασε μια πιο αισιόδοξη εκδοχή, λέγοντας ότι βλέπει Πάσχα στο χωριό μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού.
Δυο θέσεις που δείχνουν παράλληλα και τη διχογνωμία που υπάρχει μεταξύ των ειδικών, αναφορικά με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Ένα θέμα που έχει γίνει περισσότερο «ορατό» απ ό,τι στο παρελθόν, στις τελευταίες πολύωρες και δύσκολες συνεδριάσεις της Υγειονομικής Επιτροπής.
Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει «ρίσκο», ανοίγοντας βεβιασμένα την αγορά, καθώς η μεγάλη «εικόνα» είναι η επίσημη υποδοχή των τουριστών στις 14 Μαΐου. Όπερ σημαίνει ότι μπορεί να ανά πάσα στιγμή να σκληρύνει τα μέτρα, για να γίνει όσο το δυνατό πιο ασφαλές το άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου.