today-is-a-good-day
13.7 C
Athens

Γιάννα Αγγελοπούλου: Το 2021 είναι η χρονιά της Ελλάδας και θα την τιμήσουμε όλο το έτος

Δράσεις και εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση θα γίνουν σε όλη τη διάρκεια του 2021, έτσι ώστε να υπογραμμιστεί ακόμη περισσότερο η σημασία αυτής της συμβολικής χρονιάς ως «Χρονιάς της Ελλάδας», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής, ήδη υλοποιούνται και προγραμματίζονται δράσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς, ενώ βασικό μέσο για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν ακόμη περισσότερες δράσεις και εκδηλώσεις αποτελεί το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής, μια μοναδική συλλογή συλλεκτικών νομισμάτων που αποτελούν ξεχωριστά ενθύμια της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση.

«Μπορεί να έχουν περάσει κάποιες ημέρες από την 25η Μαρτίου, αλλά εμείς μόλις τώρα αρχίσαμε», ανάφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Το 2021 είναι η χρονιά της Ελλάδας και θα την τιμήσουμε όλο το έτος».

Αναφερόμενη στον τρόπο κατάρτισης του επετειακού προγράμματος, η κυρία Αγγελοπούλου σημείωσε: «Δώσαμε το λόγο στην κοινωνία, δώσαμε τη δυνατότητα στη καθεμιά και τον καθένα να προτείνει πώς θέλει να τιμήσουμε αυτήν την επέτειο. Μέσα από εορταστικές εκδηλώσεις, δράσεις ανάδειξης της ιστορίας, δράσεις στις οποίες νέοι άνθρωποι και παιδιά μαθαίνουν για τη διαδρομή μας, αλλά και δράσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών της Ελλάδας».

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε σε σειρά επετειακών δράσεων που υλοποιούνται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, κυρίως διαδικτυακά, όπως webinars, διαδικτυακά συνέδρια, αλλά και πολλές εκπαιδευτικές δράσεις. Ενώ τόνισε ότι, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα υπάρξουν εκδηλώσεις και με φυσική παρουσία.

Σημείωσε, ακόμη, ότι υπό την αιγίδα της Επιτροπής διοργανώνονται επίσης ερευνητικά προγράμματα, μαθητικοί διαγωνισμοί, συνέδρια σχετικά με την Επανάσταση και τον απόηχό της στη σύγχρονη εποχή, από πολλά Πανεπιστήμια, όπως το ΕΚΠΑ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σχετικά με τις δράσεις που αφορούν το Εξωτερικό, ανέφερε: «Λάβαμε προτάσεις από 47 χώρες, που δεν προέρχονται μόνο από Ομογενειακές οργανώσεις αλλά και Πρεσβείες, Προξενικές αρχές, Έλληνες που εργάζονται σε Πανεπιστήμια».

«Η Επιτροπή δεν λαμβάνει χρήματα από το Κράτος, οι πόροι της προέρχονται από χορηγίες, δωρεές και το Νομισματικό μας Πρόγραμμα» τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η κ. Αγγελοπούλου.

Ειδικά για το Νομισματικό Πρόγραμμα επεσήμανε ότι, μέσα από αυτό, επανακυκλοφορούν τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους, ο Φοίνικας και η Δραχμή, αλλά και νομίσματα που τιμούν τις περιοχές της χώρας, εμβληματικές προσωπικότητες των 200 χρόνων καθώς και χαρακτηριστικές σημαίες της Ελλάδας. «Ο καθένας και η καθεμιά μπορούν να αποκτήσουν για τους ίδιους ή για την οικογένειά τους ένα μοναδικό αναμνηστικό που θα τους θυμίζει την επέτειο» υπογράμμισε, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο στόχο της Επιτροπής οι επετειακές δράσεις να αφήνουν μια παρακαταθήκη για το μέλλον: «Θέλουμε με κάθε ευρώ που έρχεται στην Επιτροπή μέσα από το Πρόγραμμα να χρηματοδοτηθούν δράσεις που θα αφήσουν ένα αποτύπωμα στο μέλλον, στην πόλη του καθενός, στις τοπικές κοινωνίες».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος της Επιτροπής και σε μια νέα μορφή χορηγίας που θέσπισε η Επιτροπή, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες να επιλέξουν τη χρηματοδότηση δράσεων με βάση το γεωγραφικό ή τομεακό τους ενδιαφέρον. «Υπάρχουν εταιρίες στις οποίες απευθυνθήκαμε, μέσα από μια καινοτομία της Επιτροπής, τη χορηγία δράσης, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν δράσεις που προτείνει η κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείσα για τη σημασία της λαϊκής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού σήμερα, στα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε: «Ο λαϊκός μας πολιτισμός, όλος αυτός ο θησαυρός που έχουμε, δεν πρέπει να μείνει μόνο στα μουσεία. Μπορεί να γίνει ένα πεδίο δραστηριότητας για σύγχρονες επιχειρήσεις που θα δώσουν θέσεις εργασίας και θα στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, μπορούν να αναβιώσουν τεχνοτροπίες, μπορούμε να επιστρέψουμε σε βιώσιμες διαδικασίες παραγωγής, μπορούν να ωφεληθούν χιλιάδες άνθρωποι».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ