Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού και σε συνέχεια των δράσεων της Οργάνωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των ατόμων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας καλαθοσφαίρισης «Champs» κ. Φώτη Τσώνη και τον υπεύθυνο προπονητή κ. Νίκο Λινοξυλάκη.
Είναι η δεύτερη δράση ευαισθητοποίησης για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού της ΟΝΝΕΔ, καθώς πριν μερικούς μήνες είχε πραγματοποιηθεί μια ενημερωτική συνάντηση με γονείς και εκπαιδευτικούς που μίλησαν για την προκατάληψη που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό και την έλλειψη υποδομών και ενημέρωσης.
Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που διαρκεί όλη τη ζωή ενός ανθρώπου και οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού χαρακτηρίζονται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση, μειωμένη επικοινωνία, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και στερεότυπες δραστηριότητες. Ο Αθλητικός Σύλλογος «Holargos BC» προχώρησε στη δημιουργία του πρώτου τμήματος καλαθοσφαίρισης για παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, με στόχο την ανάπτυξη των κοινωνικών τους δεξιοτήτων μέσα από τον ομαδικό αθλητισμό. Το νεοσύστατο τμήμα «Champs-Αθλητισμός για όλους» απευθύνεται για αρχή σε παιδιά ηλικία 6 έως 11 ετών με ΔΑΦ υψηλής λειτουργικότητας και αποτελείται από μια ομάδα έμπειρων προπονητών Ειδικής Αγωγής, γιατρών, ψυχολόγων και εργοθεραπευτών, που βρίσκεται στο πλάι των παιδιών και φροντίζει για την ασφαλή συμμετοχή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τα παιδιά θα μπορούν να συμμετέχουν στην ομάδα και να αναπτύσσουν δεξιότητες μέσα από τον ομαδικό αθλητισμό δωρεάν.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι υπεύθυνοι αναφέρθηκαν στους σκοπούς του προγράμματος αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά το στελεχιακό δυναμικό. Η σπουδαία αυτή πρωτοβουλία αποτελεί παράδειγμα για όλα τα αθλητικά σωματεία και αποδεικνύει έμπρακτα το κοινωνικό πρόσωπο του αθλητισμού, καθώς η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Στόχος της ομάδας είναι η αλληλεπίδραση των αθλητών του τμήματος με τα άλλα τμήματα καλαθοσφαίρισης του Συλλόγου καθώς τα παιδιά αυτά θα πρέπει να σταματήσουν να βρίσκονται στο περιθώριο. Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΔΣ κύριος Φώτης Τσώνης τόνισε τη σημασία δημιουργίας όμοιων τμημάτων και σε άλλα ομαδικά αθλήματα πέραν της καλαθοσφαίρισης ενώ υπογράμμισε ότι όλα τα άτομα με αυτιστική διαταραχή, ενήλικες και παιδιά, δικαιούνται την ισότιμη συμμετοχή σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα.
Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ευχαριστώντας τους υπεύθυνους του προγράμματος για τη συνάντηση, δήλωσε: «Η απόφαση του αθλητικού σωματείου Χολαργού για τη δημιουργία του τμήματος “Champs-Αθλητισμός για όλους” αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για κάθε αθλητικό σωματείο. Είναι μια προσπάθεια που εναρμονίζεται με πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και είναι μια πολύ γενναία αρχή για τη χώρα μας. Συνηθίζουμε να αναφερόμαστε στα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού ως “παιδιά με αυτισμό”, όμως δεν είναι έτσι, καθώς ο αυτισμός δεν σταματά στην παιδική ηλικία ενός ατόμου. Τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού δεν πρέπει να θεωρούνται αόρατα και ο σεβασμός και η υποστήριξη των ατόμων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού δεν θα πρέπει να μένει στα λόγια, αλλά να αποδεικνύεται με πράξεις: να αποτελεί στάση ζωής».
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Υπεύθυνη Εθελοντισμού της ΟΝΝΕΔ Χριστίνα Γιασκουλίδη, ο Διευθυντής Συντονισμού του Εκτελεστικού Γραφείου Γιώργος Καψιώχας ο αναπληρωτής Υπεύθυνος Εθελοντισμού Χρήστος Παπούλιας και ο Τομεάρχης Αθλητισμού του Πολιτικού Συμβουλίου Αλέξανδρος Φυντανίδης.
Πριν από μερικούς μήνες, διοργανώσαμε μια ενημερωτική συζήτηση για τα άτομα με αυτισμό με τη συμμετοχή του Σωματείου γονέων, κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας. Αποσπάσματα από τη συζήτηση μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:
Μετά από επικοινωνία μας, ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Θωμάς Γκορίλας έκανε την εξής δήλωση με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού:
«Επιδίωξή μας είναι να περάσουμε στον κόσμο την Αποδοχή και την Κατανόηση της Αυτιστικής Διαταραχής, να επισημάνουμε οτι χρειάζεται κινητοποίηση και Δράση που πρέπει να αναληφθεί από συλλόγους, Υπηρεσίες, από επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς και από ευαισθητοποιημένους πολίτες για να διεκδικήσουν αυτά που η πολιτεία και η κοινωνία οφείλει στα Άτομα με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος, μια και τα ίδια δεν είναι σε θέση να τα διεκδικήσουν.
Τα τελευταία λίγα χρόνια η προσοχή της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και της πολιτείας , είναι μεγαλύτερη και πιο στοχευμένη στον Αυτισμό. Πολλά μεγάλα ερευνητικά κέντρα και επιστήμονες μελετούν με σύγχρονα διαγνωστικά μέσα τον Αυτισμό με ελπιδοφόρα αποτελέσματα, που υπόσχονται λύσεις, αλλά όχι προς το παρόν. Η πολιτεία στρέφεται με μεγαλύτερη προσοχή στον Αυτισμό. Δημιουργεί και στη χώρα μας σιγά-σιγά υποδομές και αναπτύσσει υπηρεσίες που βοηθούν σημαντικά.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζουμε το γεγονός οτι με πρόσφατες δηλώσεις η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, εξήγγηλε συγκεκριμένα μέτρα για τον Αυτισμό, αναλύοντας το ολιστικό σχέδιο παρέμβασης, που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι βασικοί άξονες του οποίου δίνουν έμφαση στην πρώιμη ανίχνευση από την προσχολική ηλικία, στην κατάρτιση και στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, καθώς και στην αυτόνομη διαβίωση, που συμπίπτουν με τις προτάσεις, τους στόχους και τις επιδιώξεις μας, και αναμένουμε την υλοποίησή τους».