Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα έχει συναντήσεις με όλα τα μέρη της πυρηνικής συμφωνίας για το Ιράν και με τις Ηνωμένες Πολιτείες την ερχόμενη Τρίτη, 6 Απριλίου, στις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα Ιρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει, μετά τη βιντεοδιάσκεψη που είχαν σήμερα με σκοπό την αναβίωση της συμφωνίας, ότι εκπρόσωποι του Ιράν και των διεθνών δυνάμεων θα συναντηθούν την Τρίτη στη Βιέννη για να συζητήσου την πυρηνική συμφωνία του 2015.
“Οι συμμετάσχοντες συμφώνησαν να επαναλάβουν αυτή τη σύνοδο της Κοινής Επιτροπής στη Βιέννη την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ταυτοποιήσουν σαφώς μέτρα άρσης κυρώσεων και εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας, και μέσω σύγκλησης συναντήσεων των σχετικών ομάδων ειδικών”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ΕΕ η οποία συντονίζει τις συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία.
“Σε αυτό το πλαίσιο, η συντονίστρια θα εντείνει επίσης ξεχωριστές επαφές στη Βιέννη με όλους τους συμμετέχοντες στη συμφωνία JCPOA [αγγλικό ακρωνύμιο της πυρηνικής συμφωνίας, Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης — ΚΟΣΔ} και τις Ηνωμένες Πολιτείες”, ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΕ.
Το Ιράν, η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία –τα μέρη που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2015– συζήτησαν σήμερα την ενδεχόμενη επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία και πώς θα διασφαλίσουν την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της από όλες τις πλευρές.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσί, υψηλόβαθμος διαπραγματευτής στις συνομιλίες, δήλωσε στην ιρανική δημόσια τηλεόραση πως οι συμμετασχόντες συμφώνησαν να συναντηθούν διά ζώσης στη Βιέννη την Τρίτη έπειτα από “ειλικρινείς και σοβαρές” συνομιλίες.
Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο Αρακτσί δήλωσε στη βιντεοδιάσκεψη πως η κίνηση των ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία δεν απαιτεί οποιεσδήποτε συνομιλίες.
“Το Ιράν θα αναστείλει τα βήματά του (την υπαναχώρηση από τη συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας) μόλις αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και αυτό επαληθευθεί”, είπε ακόμη ο Αρακτσί, σύμφωνα πάντα με το Fars.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να δεσμεύσει το Ιράν σε συνομιλίες για την επανάληψη της συμμόρφωσης αμφοτέρων των πλευρών στη συμφωνία. Βάσει της συμφωνίας εκείνης, οι κυρώσεις των ΗΠΑ και άλλες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης ήρθησαν με αντάλλαγμα περικοπές στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έτσι ώστε να είναι δυσκολότερο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα — μια φιλοδοξία την οποία η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει.
Ο προκάτοχος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ, αποχώρησε από τη συμφωνία το 2018 και επανέφερε τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ωθώντας το Ιράν, αφού περίμενε έναν και πλέον χρόνο, να παραβιάσει, σε αντίποινα, ορισμένους από τους πυρηνικούς περιορισμούς της συμφωνίας.
Οι ΗΠΑ και το Ιράν δεν έχουν καν συμφωνήσει να συναντηθούν για την αναβίωση της συμφωνίας και επικοινωνούν εμμέσως μέσω ευρωπαϊκών χωρών, δηλώνουν Δυτικοί αξιωματούχοι.
Ο εκπρόσωπος στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ δήλωσε πως οι σημερινές συνομιλίες ήταν επαγγελματικές και θα συνεχισθούν.
“Η εντύπωση είναι πως είμαστε στον σωστό δρόμο αλλά η διαδρομή μπροστά μας δεν θα είναι εύκολη και θα χρειαστούν εντατικές προσπάθειες. Τα ενδιαφερόμενα μέρη φαίνεται να είναι έτοιμα για αυτό”, ανέφερε ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ στο Twitter.