Την Τετάρτη 24 Μαρτίου, η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Εξαγωγών του Ισραήλ διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τις «Έξυπνες Πόλεις: Έλληνο-Ισραηλινή Συνεργασία Τεχνολογίας και Καινοτομίας: Κοινές εμπειρίες & Κατάρτιση (“Smart Cities: Greek Israeli Technology & Innovations Cooperation: Sharing & Learning).”
Εννέα ισραηλινές εταιρείες παρουσίασαν τεχνολογίες αιχμής για έξυπνες πόλεις και ευκαιρίες για συνεργασία με την Ελλάδα.
Ο Πρέσβης του Ισραήλ, κ. Γιόσι Αμράνι, ο Δήμαρχος Τρικάλων και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, απηύθυναν χαιρετισμό. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος, Σωτήρης Γιαννάτος, αρχισυντάκτης του περιοδικού “Startupper MAG” .
Στο χαιρετισμό του ο Ισραηλινός Πρέσβης δήλωσε ότι: «Είναι μια μοναδική ευκαιρία να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας όχι μόνο από οικονομικής άποψης αλλά και σε επίπεδο τοπικής διακυβέρνησης. Επισήμανε τις εξαιρετικές σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες διαρκώς βελτιώνονται. Ο κ. Αμράνι ανέφερε ότι το ΚΕΔΕ και ο αντίστοιχος φορέας του Ισραήλ, η Ομοσπονδία Τοπικών Αρχών, έχουν ήδη ξεκινήσει μια καλή σχέση εργασίας. Ο Πρέσβης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι η χώρα οργανώθηκε ψηφιακά κατά τη διάρκεια του lockdown με συστήματα που παρουσιάστηκαν προς χρήση από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο Πρέσβης σημείωσε πως αυτό προσφέρει περιθώρια για περαιτέρω συνεργασία.
Ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε ότι ο κόσμος αλλάζει. Τόνισε ότι πρέπει να συμμετάσχουμε στη μετατροπή των πόλεων σε έξυπνες πόλεις εστιάζοντας στην πράσινη ενέργεια και την καινοτομία. Ο Πρόεδρος του ΚΕΔΕ δήλωσε πως η εκδήλωση ήταν ευκαιρία να μάθουμε για ισραηλινές τεχνολογίες και να προωθήσουμε τη συνεργασία. Πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει τους δήμους της Ελλάδας για τις τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, δήλωσε ότι χρηματοδότηση ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί στους δήμους. Ο κ. Βορίδης μίλησε για τη χρηματοδότηση που έχει διατεθεί για να κάνει τις πόλεις πιο έξυπνες, πιο πράσινες για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση. Ευχαρίστησε τον Ισραηλινό Πρέσβη και επεσήμανε τις δυνατότητες συνεργασίας με το Ισραήλ στην διαμόρφωση έξυπνων πόλεων.
Οι κάτωθι ισραηλινές εταιρείες και τεχνολογίες παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση:
Ayyeka: Έξυπνη παρακολούθηση υποδομής- Τεχνολογία που συνδέει τις υποδομές με σκοπό τη διαχείριση και την ανταλλαγή πληροφοριών.
Adasky: Θερμικοί αισθητήρες όρασης – Η εταιρεία χρησιμοποιεί τις μοναδικές ιδιότητες της τεχνολογίας θερμικής όρασης για να κάνει τους δρόμους ασφαλέστερους για όλους.
GreenQ: Βελτιστοποίηση συλλογής αποβλήτων- Έξυπνα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων. Μέσω αυτών των συστημάτων, τα οποία μπορούν να εγκατασταθούν σε κάδους απορριμμάτων και σκουπίδια, μειώνεται η μόλυνση.
HopOn: Πληρωμή μέσω κινητού για τις δημόσιες συγκοινωνίες- Σύστημα που διευκολύνει τη ζωή των πολιτών κατά την μετακίνηση δημόσιες συγκοινωνίες.
Kando: Λύσεις διαχείρισης λυμάτων-Επικεντρώνεται στο να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ύδρευσης να αποκτήσουν στοιχεία και να ελέγξουν τα δίκτυα λυμάτων τους για τη μείωση της ρύπανσης.
Octopus Systems: Λογισμικό ασφάλειας εντολών και ελέγχου -Μια ολοκληρωμένη λύση έξυπνων πόλεων που επιτρέπει τη διαχείριση πόλεων με αποτελεσματικότητα κόστους Παρέχει προηγμένα αναλυτικά στοιχεία για τον εντοπισμό και τη διαχείριση των πόρων της πόλης.
Radwin: Λύσεις ασύρματης επικοινωνίας Broadband- Μια ειδικά σχεδιασμένη λύση έξυπνου δικτύου πόλης με ασύρματες λύσεις. Ανταλλαγή δεδομένων μέσω ασύρματων δικτύων.
Urban Digital: Ψηφιακές πλατφόρμες- Ψηφιακές πλατφόρμες για τη βελτίωση της αίσθησης προσανατολισμού των κατοίκων, μειώνοντας παράλληλα το λειτουργικό κόστος.
Takadu: Λύσεις περιστατικών για υπηρεσίες κοινής ωφελείας ύδρευσης. Παρέχει λύσεις διαχείρισης περιστατικών για τη βιομηχανία νερού. Η υπηρεσία που βασίζεται σε cloudεπιτρέπει στα προγράμματα την ανίχνευσης, ανάλυση διαχείριση περιστατικών του δικτύου, όπως διαρροές, την κατάσταση ποιότητας νερού κλπ.
Τη διαδικτυακή εκδήλωση παρακολούθησαν δήμαρχοι από όλη τη χώρα, εκπρόσωποι διαφόρων περιφερειών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και άλλοι. Στις τελευταίες παρατηρήσεις του, κ. Βορίδης εξέφρασε τις εντυπώσεις του από τις τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν και ζήτησε μια ταχεία προσπάθεια διασύνδεσης των πόλεων με ισραηλινές εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο Υπουργός ανέφερε πως η εκδήλωση είναι μόνο η αρχή και κάλεσε όλα τα μέρη να προωθήσαν ενεργά την συνεργασία.