today-is-a-good-day
8.1 C
Athens

Κ.Μητσοτάκης: Οι αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών είναι εκτός πλαισίου της ΕΕ

Ν. Αναστασιάδης: Επιδιώκουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό

«Σήμερα η χαρά μας είναι διπλή. Τιμούμε τα 200 χρόνια της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Είναι κοινές οι μνήμες, κοινή η παράδοση και η εθνική μας εορτή», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες στις δηλώσεις που έκανε στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η συνάντηση που είχαν επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά την άριστη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Ανέφερε ότι συζήτησαν για την παρούσα φάση των ευρωτουρκικών σχέσεων και για την προετοιμασία της άτυπης πενταμερούς συνάντησης για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ για τις 27 Απριλίου και για την ανάγκη να συμμετέχει και η ΕΕ.

Συμφωνήσαμε, συνέχισε ο πρωθυπουργός, στο αυριανό συμβούλιο οι δύο χώρες μας και συνολικά η ΕΕ να επιμείνουν στην αξιόπιστη εφαρμογή της συμφωνημένης από όλους και αποτυπωμένης στα συμπεράσματα του Συμβουλίου πολιτικής της διττής προσέγγισης της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

Χαιρετήσαμε – πρόσθεσε – το περιεχόμενο της έκθεσης Μπορέλ. «Είναι ανάγκη τα συμπεράσματα να κινούνται στο ίδιο πνεύμα με τα συμπεράσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπογραμμίσουμε την πραγματικότητα ότι η τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει υπονομεύοντας την ευρωπαϊκή πορεία της ‘Αγκυρας και την επανέναρξη των συζητήσεων για την επίλυση του κυπριακού», τόνισε.

Συμπλήρωσε ότι απόδειξη για αυτό είναι η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας για το καθεστώς των Βαροσίων.

«Προς το παρόν στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει αποσύρει τα ερευνητικά της πλοία από τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, από την ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη. Το γεγονός αυτό δεν είναι ασήμαντο, ωστόσο απομένει να αποδειχθεί ότι θα έχει διάρκεια. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να βεβαιώσει αν πρόκειται για μια ειλικρινή κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης και συμμόρφωσης με τη διεθνή νομιμότητα ή για έναν ακόμα παραπλανητικό ελιγμό», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε επίσης ότι η έκθεση Μπορέλ λέει ότι η Τουρκία είτε θα ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου κάτι που όλοι ευχόμαστε, ή στην περίπτωση που επιλέξει να μείνει στο δρόμο της παραβατικότητας αυτό θα οδηγήσει σε συνέπειες.

«Σε κάθε περίπτωση κοινή μας θέση είναι ότι η στάση της ‘Αγκυρας δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από το δικό μας στόχο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, πάντα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι οι αξιώσεις περί δήθεν λύσης δύο κρατών βρίσκονται εκτός πλαισίου Ηνωμένων Εθνών, ότι απορρίπτονται χωρίς συζήτηση από την Ελλάδα και την Κύπρο και βρίσκονται και εκτός πλαισίου της ΕΕ.

«Με το φίλο Νίκο επιβεβαιώσαμε και πάλι την κοινή μας θέση για την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί», υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως επιθυμούμε να είναι καλές με ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

«Αλλά για έναν ειλικρινή διάλογο που θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στις συνθήκες, στους κανόνες ειρηνικής συνύπαρξης και καλή γειτονίας. Χωρίς απειλές, χωρίς προκλήσεις, χωρίς επιθετικές ενέργειες. Η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν αλλά ούτε και φοβάται κανέναν. Παραμένει ειλικρινής χωρίς να είναι αφελής», υπογράμμισε.

Αναστασιάδης: Μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού

Ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκεται στην Αθήνα για να «συνεορτάσουμε και να τιμήσουμε τον ελληνικό λαό 200 χρόνια μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σημείωσε ότι σε αυτόν τον αγώνα η Κύπρος δεν απείχε, συμμετείχε ενεργά, υπέστη θυσίες και εμπνέεται προκειμένου να απαλλαγεί 46 χρόνια μετά από τον ίδιο ζυγό.

«Όχι μόνο για τον ελληνισμό της Κύπρου αλλά και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας», τόνισε προσθέτοντας πως αυτό που έχουν διαπιστώσει και οι δύο είναι πως μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού.

«Για αιώνες ζήσαμε μαζί ειρηνικά, συνδημιουργήσαμε και δυστυχώς τα όσα συνέβησαν έχουν δημιουργήσει μια άλλη κατάσταση που δεν αφορά τόσο τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων αλλά της συγκεκριμένης δύναμης, δηλαδή της Τουρκίας», διευκρίνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Παράλληλα ανέφερε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησαν ενόψει της άτυπης διάσκεψης στην Γενεύη 27-29 Απριλίου και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σημείωσε πως μια επιτυχία της διάσκεψης θα σήμανε τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε ο ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει νέα σύνοδο για την Κύπρο που θα οδηγούσε σε λύση όπως περιγράφεται στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019 στο Βερολίνο.

Είπε ότι αυτή η θέση δεν αποκλίνει από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και δεν παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές της ΕΕ. «Ήμασταν και θα παραμείνουμε κράτος-μέλος και συνεπώς δεν μπορεί την ίδια ώρα μέσα από μία λύση να παραγνωρίζουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο», διαμήνυσε.

Πρόσθεσε ότι οι όποιες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα πρέπει να είναι συναρτημένες με την έκθεση της Κομισιόν και του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ.

«Αν θέλουν να συμβαδίσουν και να πλησιάσουν την Ευρώπη θα πρέπει αν είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν με αρχές, αξίες και προϋποθέσεις που η ΕΕ θέτει», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης για την Τουρκία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στις θέσεις της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ