Ανάμεσα στις επιλογές μίας ακόμη κυβέρνησης Νετανιάχου, του εναντίον του πολιτικού συνασπισμού και ενός νέου πολιτικού αδιεξόδου οι Ισραηλινοί ψηφίζουν αύριο στις τέταρτες βουλευτικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια, με μία διαφορά: η χώρα βρίσκεται αυτήν την φορά στο μέσον της γιγάντιας εκστρατείας εμβολιασμού κατά της Covid-19.
Κατά την τελευταία ψηφοφορία τον Μάρτιο 2020, η επιδημία βρισκόταν στο πρώτο της στάδιο στο Ισραήλ και οι αρχές είχαν προβλέψει την λειτουργία ειδικών εκλογικών κέντρων για τα άτομα που βρίσκονταν σε καραντίνα.
Εναν χρόνο μετά, και αφού επλήγη βαριά από την επιδημία, το Ισραήλ ηγείται της παγκόσμιας εκστρατείας εμβολιασμού έχοντας εμβολιάσει πλήρως το 49% του πληθυσμού. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ποντάρει στην «νίκη» αυτή που έχει επιτρέψει στην χώρα του να αρχίζει σιγά σιγά να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής. Αλλά, αν και έχει εμβολιασθεί κατά της Covid-19, δεν έχει εμβολιασθεί και κατά ενδεχόμενης εκλογικής του ήττας.
Ο χρόνος που χωρίζει τις δύο ψηφοφορίες σημαδεύτηκε και από την έναρξη της δίκης του κατά του πρωθυπουργού για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, υπόθεση πίσω από την οποία συγκροτήθηκε ένα κίνημα κοινωνικής διαμαρτυρίας. Τελευταία του δημόσια εκδήλωση, η διαδήλωση του Σαββάτου μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ.
Στην αυριανή ψηφοφορία βρίσκονται αντιμέτωπα δύο στρατόπεδα: οι φιλοΝετανιάχου και οι αντιΝετανιάχου. Ομως, καθώς το αναλογικό εκλογικό σύστημα ευνοεί την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση πολύ μικρών πολιτικών σχηματισμών, κάθε ένα από τα δύο αυτά στρατόπεδα διαιρείται σε πολλά μικρότερα μέρη.
«Οι συζητήσεις για την διαφθορά έχουν αντικαταστήσει όλες τις προηγούμενες συζητήσεις. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να βλάπτει τον Νετανιάχου», γράφει σήμερα η Yediot Aharonot.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο Likoud του Νετανιάχου την πρώτη θέση με 30 περίπου έδρες στην 120μελή Κνεσέτ. Ακολουθεί η παράταξη Yesh Atid (Υπάρχει μέλλον) του κεντρώου Γιαΐρ Λαπίντ, κόμματα της δεξιάς υπό τον Γκιντεόν Σάαρ και Ναφτάλι Μπένετ, όλοι λαμβάνουν από 10 έδρες σύμφωνα με τις προβλέψεις και περί τους δέκα ακόμη πολιτικοί σχηματισμοί.
Για να εξασφαλίσει 61 έδρες που απαιτούνται για τον σχηματισμό κυβέρνησης και για αποφύγει την επανάληψη της ψηφοφορίας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υπολογίζει στις δυνατότητες συμμαχίας του με κόμματα της θρησκευτικής δεξιάς και της άκρας δεξιάς, ενώ ο Γιαΐρ Λαπίντ στηρίζεται στα κόμματα της αριστεράς του κέντρου και της απογοητευμένης από τον πρωθυπουργό δεξιάς.
Μέχρις στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν καθαρό πλεονέκτημα σε κανένα από τα δύο στρατόπεδα, σημειώνει η Ντάλια Σάιντλιν, ειδική πολιτικών δημοσκοπήσεων στο Ισραήλ. Ομως, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται αυτήν την στιγμή ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να παραμείνει πρωθυπουργός.
Η κάρτα Ναφτάλι Μπένετ
Για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υπολογίζει στη στήριξη δύο υπερορθόδοξων κομμάτων και στον νέο πολιτικό σχηματισμό «Θρησκευόμενοι Σιωνιστές» υπό τον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, εξέχουσα προσωπικότητα της ισραηλινής άκρας δεξιάς που ενδέχεται να μπει στο κοινοβούλιο.
Ομως, και αυτά τα στηρίγματα δεν αρκούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης Νετανιάχου. Εξ ου και η σημασία για τον απερχόμενο πρωθυπουργό να εξασφαλίσει την στήριξη του Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτη της ριζοσπαστικής δεξιάς. Με την προϋπόθεση ότι αυτός δεν θα εξασφαλίσει τόση πολιτική δύναμη ώστε να είναι σε θέση να σχηματίσει ο ίδιος κυβέρνηση στην θέση του Νετανιάχου.
Από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας ο Ναφτάλι Μπένετ δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, εμφανιζόμενος επικριτικός προς την διακυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά προσκείμενος σε αυτόν ιδεολογικά.
Το βράδυ της Κυριακής εμφανίσθηκε στο πλατό μεγάλου τηλεοπτικού δικτύου για να υπογράψει έγγραφο με το οποίο δεσμεύεται ότι δεν θα στηρίξει κυβέρνηση υπό τον Γιαΐρ Λαπίντ, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί και ότι θα στηρίξει τον Νετανιάχου.
Εάν η κατά του Νετανιάχου παράταξη δεν καταφέρει να εξασφαλίσει 61 έδρες στην Κνεσέτ, θα πρέπει να προσεγγίσει τον Ναφτάλι Μπένετ ή τα αραβικά κόμματα για να καταφέρει να αποκαθηλώσει τον «βασιλιά Μπίμπι».
Και αν καμία πολιτική δύναμη δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παραμένει ντε φάκτο πρωθυπουργός. Για τον Γκιντεόν Ραχάτ, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Hebrew University της Ιερουσαλήμ, εδώ τίθεται το ερώτημα: ο Νετανιάχου είναι έτοιμος για μία πέμπτη, έκτη, έβδομη εκλογική αναμέτρηση;