today-is-a-good-day
11.8 C
Athens

Παρουσίαση Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ – Ελληνικό Νομισματοκοπείο) επέλεξε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για να παρουσιάσει το Νομισματικό της Πρόγραμμα και να τιμήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του. Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ο εκτελεστικός γενικός συντονιστής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Μάρτων Σίμιτσεκ, και ο διευθυντής του ΙΕΤΑ, Νικόλαος Βασιλόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής περιλαμβάνει μια μοναδική συλλογή 14 συλλεκτικών νομισμάτων που εκδόθηκαν με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση. Απεικονίζουν εμβληματικές στιγμές της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας και φιλοδοξούν να κρατήσουν για πάντα ζωντανή στη μνήμη μας την διακοσιετηρίδα της Επανάστασης. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής.

«Η παρουσία του υπουργείου Οικονομικών σε αυτήν την κοινή προσπάθεια είναι κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης στις δηλώσεις του. «Αυτή η καταπληκτική συλλογή, που αποτελεί στήριγμα για όλη την προσπάθεια της Επιτροπής Ελλάδα 2021, θα κοσμεί από εδώ και πέρα το γραφείο του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών, μαζί με το χρηματοκιβώτιο από την εποχή του Χαριλάου Τρικούπη και το γραφείο του, σαν ένα κειμήλιο και σημάδι της διαχρονικής προσπάθειας που καταβάλαμε» πρόσθεσε. Όπως σημείωσε, «η επέτειος των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε όλη αυτήν τη μεγάλη πορεία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους αλλά και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Ένα ακόμη δίδαγμα που πρέπει κρατήσουμε για να πάμε παραπέρα είναι να δούμε τα επόμενα 200 χρόνια της ιστορίας μας με περισσότερη ομόνοια, ενότητα και ικανότητα να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο».

«Οι άνθρωποι του ΙΕΤΑ αγκάλιασαν το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», προσπαθώντας να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στην εμπιστοσύνη της Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών και να δημιουργήσουν ξεχωριστά συλλεκτικά νομίσματα, αντάξια της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση», σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας στην τοποθέτηση του και προχώρησε σε μια σύντομη αναδρομή της ιστορίας του ΙΕΤΑ. «Το νόμισμα, σε όλες του τις φυσικές μορφές, είναι δημόσιο αγαθό, το οποίο παράγεται στο ΙΕΤΑ και προσφέρεται στον πολίτη» σημείωσε και πρόσθεσε: «Παράλληλα όμως, κάθε νομισματικό προϊόν είναι αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής, είναι μικρά έργα τέχνης, σχεδιασμένα από σπουδαίους καλλιτέχνες που και στο παρελθόν και σήμερα έχει την τιμή να απασχολεί το ΙΕΤΑ». «Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ιδιαίτερα περήφανη για το έργο αυτό, όχι μόνον γιατί το στήριξε οικονομικά ως Χρυσός Χορηγός αλλά και γιατί με τον ενθουσιασμό και τον ζήλο των ανθρώπων της αποτυπώθηκε στα νομίσματα της συλλογής «Ελλάδα 2021» το νόημα της επετείου και λόγω της μεγάλης συλλεκτικής αξίας τους δημιουργούνται οικονομικοί πόροι που επιστρέφουν στη χώρα για κοινωνικούς σκοπούς» κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που σήμερα, λίγες μέρες πριν την διακοσιοστή επέτειο της κήρυξης της Επανάστασης, μέσα σε αυτόν τον ξεχωριστό χώρο του Νομισματοκοπείου που ελάχιστα γνωρίζουμε, τιμούμε τους ανθρώπους που έκαναν πραγματικότητα το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής: Τον κύριο διοικητή που μας επέτρεψε, μέσα από την χρυσή χορηγία της Τραπέζης της Ελλάδας, να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα, τον υπουργό, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε τη σημασία του ως σημείου αναφοράς της επετείου και το ενέταξε στο επίσημο Νομισματικό Πρόγραμμα της χώρας, τους διευθύνοντες, τους χαράκτες, τους τεχνικούς, τους εργαζόμενους του Νομισματοκοπείου, οι οποίοι με την υψηλή τεχνική και την αφοσίωσή τους δημιούργησαν μια μοναδική συλλογή 14 νομισμάτων που αναδεικνύει τους δύο αιώνες της σύγχρονης ιστορίας μας» επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. «Όταν η επετειακή μας χρονιά θα έχει τελειώσει, τα συλλεκτικά αυτά νομίσματα που θα κρατάμε στα χέρια μας, θα αποτελούν ένα μοναδικό ενθύμιο της δικής μας παρουσίας στα διακοσιοστά γενέθλια της σύγχρονης Ελλάδας. Αλλά και ένα αναμνηστικό μεγάλης συναισθηματικής αξίας που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές, στα παιδιά και τα εγγόνια μας» κατέληξε η κυρία Αγγελοπούλου.

Τι περιλαμβάνει το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Μέσα από το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής, οι διεθνώς βραβευμένοι χαράκτες του Ελληνικού Νομισματοκοπείου αποτύπωσαν με τη μοναδική τους τεχνική σημαντικές στιγμές και προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, κυκλοφορούν και πάλι, ως συλλεκτικά ενθύμια της επετείου, ο Φοίνικας του 1828 και η Δραχμή του 1832, τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους, υπό τη μορφή διμεταλλικών νομισμάτων. Το Νομισματικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης οκτώ αργυρά νομίσματα που αναφέρονται στις επεκτάσεις του ελληνικού κράτους και απεικονίζουν τις εμβληματικές προσωπικότητες της κάθε περιοχής της Ελλάδας:

– Το πρώτο Ελληνικό κράτος, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

– Τα Επτάνησα, με τον Ιωάννη Καποδίστρια.

– Η Θεσσαλία και η Άρτα, με τον Ρήγα Φεραίο-Βελεστινλή.

– Η Κρήτη, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

– Η Μακεδονία και τα Νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου, με τον Παύλο Μελά.

– Η Ήπειρος, με τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.

– Η Θράκη, με τον Γεώργιο Βιζυηνό.

– Τα Δωδεκάνησα, με την κυρά της Ρω

Τέλος, το Πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τα τέσσερα χρυσά νομίσματα που αποτυπώνουν χαρακτηριστικές ελληνικές σημαίες και διατίθενται αποκλειστικά ως μέρος της πλήρους κασετίνας, που περιλαμβάνει και τα 14 νομίσματα της συλλογής του Προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ