Το προσωπικό αποτύπωμα του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρει η υιοθέτηση από την Κομισιόν, μέσω του σχεδίου που κατέθεσε προς έγκριση, της πρότασης του για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ανοίγει μια ασφαλή «Λεωφόρο Υγείας» στη μετακίνηση των πολιτών ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου και της επιστροφής στην κανονικότητα.
“Η Ευρώπη προχωράει μπροστά με την πρότασή μας. Η εισαγωγή ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού είναι σε καλό δρόμο για εφαρμογή. Αυτή είναι μία απόφαση η οποία θα διευκολύνει σημαντικά τη μετακίνηση των πολιτών και θα βοηθήσει στην ενίσχυση του τουρισμού και των οικονομιών που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό αυτόν”, έγραψε (στα αγγλικά) ο πρωθυπουργός στο twitter, κάνοντας retweet την ανάρτηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας Φον Ντε Λάιεν για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.
Του Κώστα Πασίση
Αυτή ήταν μια καινοτόμα πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού που αρχικά αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στους κόλπους της Ευρώπης, πλην της προέδρου της Ε.Ε Ούρσουλα φον ντε Λάιεν η οποία είδε πίσω από αυτή μια μεγάλη ευκαιρία για όλη την Ευρώπη.
Στην Ελλάδα ο πρώτος που αντέδρασε και προσπάθησε να αποδημήσει εν τη γενέσει της, τη ρηξικέλευθη πρόταση Μητσοτάκη, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μέσω ανακοίνωσης του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «Κίνηση εντυπωσιασμού» και πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας»!
Αυτή ήταν άλλη μια …εύστοχη πολιτική επιλογή που αποκαλύπτει την ποιότητα της αντιπολιτευτικής τακτικής της Κουμουνδούρου που το τελευταίο διάστημα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να υπονομεύσει την κυβέρνηση.
Ενώ μόλις, χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι «Η εικόνα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι εικόνα απόλυτης παράλυσης»!
Το παρασκήνιο και οι κινήσεις Μητσοτάκη
Ωστόσο, η πρόταση Μητσοτάκη συνάντησε και επιφυλάξεις εντός Ε.Ε. Πρώτα οι σκανδιναβικές χώρες και στη συνέχεια η ‘Ανγκελα Μέρκελ.
Ο γερμανικός τύπος, όμως, είχε διαφορετική άποψη και πίεσε στη κατεύθυνση της υιοθέτησης της και στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Γερμανίδα Καγκελάριος άλλαξε ρότα. Η αντίστροφη μέτρηση μόλις είχε ξεκινήσει…
Στο μεσοδιάστημα ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν αποθαρρύνθηκε αλλά αντίθετα πείσμωσε και με πειστικά και στην πραγματικότητα αυτονόητα επιχειρήματα επέμεινε στην προώθηση της πρωτοβουλίας, βλέποντας ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο.
«Ήμουν ο πρώτος που ανακίνησα το ζήτημα ενός πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, καθώς αντελήφθην ότι σε κάποιο σημείο, την άνοιξη ή το καλοκαίρι, οι Ευρωπαίοι θα αισθανθούν την ανάγκη να ταξιδέψουν και εμείς θα είχαμε την υποχρέωση να τους διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε χθες σε συνέντευξη του στο CNN.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε τονίσει ότι «όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις, τόσο καλύτερα για την Ε.Ε., καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση».
Μάλιστα η Ούρσουλα φον ντε Λαιεν προειδοποίησε τους ευρωπαίους ηγέτες ότι δύο αμερικανικοί κολοσσοί έχουν ήδη προσεγγίσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αναλάβουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Ο απόηχος που αφήνει πίσω του το σχέδιο της Κομισιόν για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό είναι ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανεβαίνει κατηγορία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σταθεροποιεί την Ελλάδα στο σκληρό «πυρήνα» της Ευρώπης, εκεί δηλαδή που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη μελλοντική της πορεία.
Τέλος να σημειώσουμε ότι η προαναφερθείσα πρωτοβουλία Μητσοτάκη δεν είναι η μόνη. Παλαιότερα είχε προτείνει την έκδοση κορωνο-ομόλογου, ενώ έχει καταθέσει και ριζοσπαστικές προτάσεις για το Μεταναστευτικό.