Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν, από την Ολομέλεια της Βουλής, η αρχή και τα άρθρα του νομοσχεδίου για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. “Κατά” δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. “Παρών” δήλωσε το ΜέΡΑ25. Το άρθρο 23 του νομοσχεδίου που εισάγει περιορισμό στην έκταση των δικογράφων στο ΣτΕ ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειψηφίας και το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να κρατήσουμε ζωντανό το κράτος δικαίου ακόμα και μέσα στην περίοδο της πανδημίας και να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο την ανεξαρτησία και την λειτουργία της Δικαιοσύνης», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας λίγο πριν την ολοκλήρωση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. «Η προσπάθεια που κάνουμε για μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης δείχνει τον δρόμο, φέρνει καρπούς και σε μικρό χρονικό διάστημα θα είναι ορατό, όχι μόνο για τους δικαστικούς και συνλειτουργούς της Δικαιοσύνης αλλά από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία», είπε ο κ. Τσιάρας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι το υπουργείο αναμένει τις αποφάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων- επιδημιολόγων, προκειμένου να δει πως θα κινηθεί και να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για τη σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Όπως πάντως έσπευσε να επισημάνει έχουν εξασφαλιστεί 9.000 rapid test για να προστατευθεί ο χώρος της Δικαιοσύνης.
Υιοθετούμε στην ελληνική έννομη τάξη την εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και με αυτό τον τρόπο κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης για το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια. Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι η δομή των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ώστε και να μην υπάρχει απώλεια εσόδων και να διασφαλίζεται η έννομη τάξη και να υπάρξει εναρμονισμός στην έννομη τάξη των κρατών μελών.
Σχολιάζοντας την κριτική για τη μεταφορά της κυριότητας των καταστημάτων κράτησης, από το ΤΑΧΔΙΚ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Τσιάρας υπενθύμισε ότι ήταν βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής να μεταφερθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σήμερα λοιπόν υλοποιούμε μια προεκλογική μας δέσμευση, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Αναφερόμενος στο άρθρο του νομοσχεδίου με το οποίο εισάγεται περιορισμός στην έκταση των δικογράφων στο ΣτΕ, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι είναι μια ρύθμιση «παραινετικού χαρακτήρα» και ότι η διάταξη κατατέθηκε μετά από πρόταση που είχε την ομόφωνη γνώμη της διοικητικής ολομέλειας του ΣτΕ, και η οποία υποβλήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως επισήμανε, και άλλες προτάσεις της ολομέλειας του συνταγματικού δικαστηρίου, θεσπίστηκαν διατάξεις που είχαν αποτέλεσμα τη μείωση των εκκρεμοτήτων του συγκεκριμένου δικαστηρίου, οι οποίες το 2010 ήταν 40.000 και σήμερα το 2020 είναι 11.000. Ο χρόνος δε διεκπεραίωσης στο ΣτΕ, από τα 5 και πλέον χρόνια που απαιτείτο, σήμερα είναι λιγότερο από 2 χρόνια.
«Άκουσα την πρόταση του ΣτΕ, γιατί το ΣτΕ ήταν από το πρώτο δικαστήριο στη χώρα και από τα πρώτα δικαστήρια στην Ευρώπη, που είχε ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα το 1999», υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας και τόνισε: «Άκουσα το ΣτΕ γιατί οφείλω να ακούσω το Σύνταγμα που λέει ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, τα δικαστήρια είναι αυτοδιοίκητα και όποια νομοθετική ρύθμιση αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, και άρα η διάταξη ήταν θεσμικά οφειλόμενη ενέργεια».
Όπως έσπευσε εξάλλου ο κ. Τσιάρας να επισημάνει, η διάταξη είναι προσαρμογή αντίστοιχων ρυθμίσεων, τόσο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όσο και του Δικαστηρίου της ΕΕ και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι θίγεται η δικαστική προστασία διότι δεν υπάρχει απαράδεκτο του δικογράφου.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που προχωρούν. Όπως είπε, το επόμενο νομοσχέδιο θα είναι ο νέος κώδικας των δικαστικών υπαλλήλων, ότι σύντομα ολοκληρώνονται οι εργασίες της επιτροπής για το νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας ώστε να επισπεύδεται η πολιτική δίκη, ότι μέχρι το καλοκαίρι έρχεται ο νέος κώδικας των δικαστηρίων και ο κώδικας δικαστικών λειτουργών. Αναφέρθηκε στο πλαίσιο για τη διαμεσολάβηση, στην ηλεκτρονική υποβολή των δικογράφων στο ΣτΕ και τα διοικητικά δικαστήρια, στην επιτάχυνση της διαδικασίας επίδοσης, με ηλεκτρονικά μέσα.
«Οι Έλληνες πολίτες μάς κρίνουν καθημερινά και μπορούν να δουν τα αποτελέσματα της πολιτικής μας», ανέφερε ο κ. Τσιάρας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε και το κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης για το ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας.
«Το μορατόριουμ που ακούσαμε πρόσφατα θα είχε μια αξία αν δεν είχαμε ακούσει μια προηγούμενη δήλωση περί ανάληψης ρίσκου και αν δεν υπήρχαν οι προσκλήσεις για συμμετοχή στα συλλαλητήρια», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να σταματήσουν να παίζουν με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και να εκπέμψουν μήνυμα συνεννόησης για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.