today-is-a-good-day
13.2 C
Athens

Είναι εφικτός ο “ασφαλής τουρισμός”; Γράφει ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Ο εμβολιασμός πηγαίνει καλά! Σε όλον τον Δυτικό Κόσμο, όπου υπάρχουν και δημοσιεύονται αξιόπιστα στοιχεία δηλαδή, σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού εμβολιάζεται με ταχύτητα, που έχει αποκλειστικώς και καθοριστικώς σχέση με την διαθεσιμότητα των σκευασμάτων. Οι αρχικές αγωνίες για τον βαθμό αμφισβήτησης μιας διαδικασίας εργαστηριακής εφεύρεσης και κλινικών δοκιμών πρωτόγνωρης ταχύτητας δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντιθέτως ως κυριώτερος ανασταλτικός παράγων προόδου αναδεικνύεται πλέον η αδυναμία των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις τους παραγωγής συγκεκριμένων ποσοτήτων σε συγκεκριμένους χρόνους. Η αδυναμία αυτή οδήγησε σε εισηγήσεις για την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας των πρωτοτύπων εμβολίων ( πατέντας) προς όφελος των κρατών, που συγχρηματοδότησαν την ανάπτυξη τους. Δεδομένων των νομικών και πρακτικών κινδύνων η άποψη αυτή υποχώρησε προς την κατεύθυνση της «υποχρεωτικής αδειοδότησης», δηλαδή της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών να επιτρέπουν την χρήση της πατέντας για μαζική παραγωγή σε χώρους και χρόνους υπό των έλεγχο της ΕΕ. Οι καθυστερήσεις αυτές σημαίνουν, ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων η ανοσία της αγέλης (εμβολιασμός >70% πληθυσμού) δεν πρόκειται να επιτευχθεί προ του τέλους του καλοκαιριού. Πέραν αυτού οι μεταλλάξεις του ιού, οι ήδη υπάρχουσες, όπως η λεγομένη νοτιοαφρικανική, είτε οι αναπόφευκτα ερχόμενες, που θα διαφεύγουν σε σημαντικό βαθμό των σημερινών εμβολίων, θα δημιουργήσουν το επόμενο εξάμηνο την αναγκαιότητα συμπληρωματικού «ενισχυτικού» προγράμματος εμβολιασμού για τον επόμενο χειμώνα.

Του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

Όλα αυτά μειώνουν σημαντικά την αρχική αισιοδοξία, ότι η ανοσία αγέλης θα επιτρέψει μια ανέφελη τουριστική περίοδο. Η συνειδητοποίηση αυτή οδήγησε – ύστερα από έναν αρχικό έντονο σκεπτικισμό- σε μια ενθουσιώδη πλέον αποδοχή της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού προς διευκόλυνση της μετακίνησης. Μάλιστα η πρόταση συμπληρώνεται με την καταχώρηση παλαιάς νόσησης είτε πρόσφατου pcr test και διευρύνεται έτσι σε μια πράγματι αξιόπιστη «πράσινη κάρτα».

Όλα αυτά όμως, απολύτως εφικτά για τα κράτη μέλη, είναι δυσχερέστατα εφαρμόσιμα, λόγω της ανεπαρκείας των υποδομών, στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Τούτο δημιουργεί ουσιαστικό θέμα ασφαλείας όσον αφορά τον οδικό τουρισμό της Βορείου Ελλάδος.

Είναι προφανές, ότι δεν είναι δυνατόν, να αναμένουμε από τους βόρειους γείτονές μας, ούτε υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, ούτε αξιόπιστα tests, όπως δεν είναι δυνατόν, να γίνονται αυτά τα tests στις πύλες οδικής εισόδου.

Η μόνη εφικτή λύση προκύπτει από την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για την δυνατότητα διενέργειας rapid tests στους πελάτες και εργαζομένους τους. Ειδικότερα η ΠΟΞ επισημαίνει, ότι στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επιβάλλεται , ανάλογα με τη δυναμικότητά τους, να συμβάλλονται με ιατρό (ΚΥΑ 1881/29-5-2020, ΦΕΚ Β 2084) κατάλληλα εκπαιδευμένο στη διενέργεια των ελέγχων. Δεδομένου, ότι τα στοιχεία των πελατών καταχωρούνται υποχρεωτικά από τον ξενοδοχείο, βάσει διαβατηρίου, άρα υπάρχει η σχετική βάση δεδομένων, θα μπορεί, να γίνεται γρήγορα ο εντοπισμός και η καταγραφή των κρουσμάτων από τον υπεύθυνο ιατρό. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζεται και η άμεση συμμόρφωση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ιχνηλάτησης και αποφυγής της διασποράς. Το ζητούμενο πλέον είναι, αυτά που ισχύουν για τις οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, να ισχύσουν αδιακρίτως για όλους τους προσφέροντες διαμονή, δηλαδή και για τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και Airbnb.

Θα δημιουργηθεί έτσι μια βάση δεδομένων των εισερχομένων στην χώρα με καταγραφή του χώρου διαμονής, όπου ο υπεύθυνος Ιατρός θα καταχωρεί εντός 24ωρου το αποτέλεσμα του rapid test. Ιδανικά θα μπορούσε, να συμπληρώνεται και στις πύλες οδικής εισόδου, αρκεί όμως και η καταχώρηση στον τελικό υποδοχέα.

Αναπόφευκτη εμφανίζεται εν προκειμένω και η υποχρεωτικότητα ( με έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης) του εμβολιασμού του προσωπικού στις τουριστικές επιχειρήσεις. Παράλληλα με την εξυπηρέτηση των ηλικιακών κατηγοριών και μετά την ολοκλήρωση των ευπαθών ομάδων ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον Τουρισμό (πχ με το μονοδοσικό της Johnson) θα έλυνε πολλά προβλήματα.

Όπως απέδειξε και η περυσινή εμπειρία, ο Τουρισμός μπορεί να μην είναι αναγκαία συνθήκη για την δημιουργία ενός νέου κύματος διασποράς, είναι όπως σίγουρα ικανή για την επιδείνωση του.

*Ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ