today-is-a-good-day
8.9 C
Athens

Β.Κορκίδης: Το πρόβλημα της βιωσιμότητας των ΜμΕ πρέπει να λυθεί από την ΕΕ

«Τα στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου των ΜμΕ και οι μελλοντικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν πως το πρόβλημα της βιωσιμότητας των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και ο φόβος έκρηξης λουκέτων και ανεργίας δεν είναι ελληνικό θέμα, αλλά πανευρωπαϊκό ζήτημα, που πρέπει να αντιμετωπισθεί σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο». Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης με αφορμή το δείκτη επιχειρηματικού κλίματος για τις ΜμΕ.

Σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου αναφέρεται ότι ο δείκτης δείχνει μικρή ανάκαμψη 5,2%, στο 59,8% μετά την αρνητική καταγραφή του 54,6% που καταγράφηκε το φθινόπωρο του 2020. Όμως, παρά το γεγονός της προσωρινής αποσύνδεσης από την πανδημία και τη μερική επιστροφή των επιχειρήσεων στη συνήθη λειτουργία τους, που προκάλεσαν θετική ανάκαμψη, οι αριθμοί μετριάζονται από το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος στο τέλος του 2020.

Όπως επισημαίνεται, παρά την επανέναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι περιορισμοί στις μη βασικές υπηρεσίες και η επακόλουθη συρρίκνωση της ζήτησης των καταναλωτών επηρέασαν σοβαρά ιδίως τον τομέα των ΜμΕ. Κατά συνέπεια, σημειώνεται, η ανάκαμψη το φθινόπωρο ήταν λιγότερο έντονη από το αναμενόμενο. «Οι νότιες και περιφερειακές περιοχές, οι οποίες αντιμετώπιζαν μια βαθύτερη ύφεση, δείχνουν ένα μεγαλύτερο θετικό αποτέλεσμα αποσύνδεσης από τις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Συνολικά, το χάσμα μεταξύ αυτών των δύο περιοχών μειώθηκε σε 10,5 από 15,8 μονάδες» προστίθεται.

Ακόμη, όπως αναφέρει το ΕΒΕΠ, στην παρουσίαση της έκθεσης του τελευταίου βαρόμετρου για τις ΜμΕ της ΕΕ που παρείχε η Μονάδα Μελετών της «SMEunited», επισημαίνεται πως τα μέτρα αποσυμπίεσης το καλοκαίρι προκάλεσαν μια ενθαρρυντική ανάκαμψη σε όλους τους τομείς, ακόμη και αν υπολείπονται από τα προβλεπόμενα. Τα χειρότερα αποτελέσματα, συμπληρώνεται, συλλέγονται από επαγγελματικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις λιανικής, οι οποίες υπέστησαν τα lockdown και μειωμένη ζήτηση. Από την άλλη πλευρά, σημειώνεται, ο κατασκευαστικός τομέας αποδίδει καλύτερα από τον μέσο όρο.

Γενικά, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι ΜμΕ πλήττονται περισσότερο από την κρίση από τη συνολική κατάσταση της οικονομίας, λόγω της ισχυρότερης παρουσίας τους στον τομέα των υπηρεσιών. Για το πρώτο εξάμηνο του 2021, όπως αναφέρεται, τα στοιχεία δείχνουν υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας που προκαλείται από την απρόβλεπτη συμπεριφορά του ιού, την εκστρατεία εμβολιασμού και την εφαρμογή σχεδίων αποκατάστασης. Η έκθεση υπογραμμίζει πως τα εθνικά μέτρα στήριξης και η αύξηση του κύκλου εργασιών το δεύτερο εξάμηνο του 2020 διατήρησαν την απασχόληση στις ΜμΕ, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το ΕΒΕΠ επισημαίνει πως ανάκαμψη το 2021 προβλέπεται βραδεία και για να επιτρέψει στις ΜμΕ να περάσουν από την αβεβαιότητα αυτής της περιόδου κρίσης, ώστε να ξεκινήσουν πάλι οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας, οι πολιτικές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο θα πρέπει να:

-συνεχίσουν με μέτρα κρίσης για όσο διάστημα είναι απαραίτητο

-παρέχουν μέσα που να επιτρέπουν στις επιχειρήσεις με θετική επιχειρηματική προοπτική να παραμείνουν σε λειτουργία

– διασφαλίζει ότι οι άνεργοι ή οι εργαζόμενοι σε βραχυπρόθεσμα προγράμματα εργασίας μπορούν να επωφεληθούν από μέτρα κατάρτισης,

-χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα ανάκτησης και ανθεκτικότητας για να υποστηρίξουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση,

-συμμετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι και οργανώσεις ΜμΕ στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας,

-ενισχύσουν την εσωτερική αγορά αποφεύγοντας οποιαδήποτε στρέβλωση της διασυνοριακής κινητικότητας με την άρση των υφιστάμενων εμποδίων για τις υπηρεσίες,

-εξασφαλίσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού σε σχέση με τρίτες αγορές και εντός της ενιαίας αγοράς, επιβάλλοντας τους ισχύοντες κανόνες και βελτιώνοντας τη δικαιοσύνη όσον αφορά τις οικονομίες πλατφόρμας και τα φορολογικά συστήματα.

Συμπερασματικά, καταλήγει η ανακοίνωση, για να περάσει από την τρέχουσα αβεβαιότητα και να επανεκκινήσει η οικονομία, το επίκεντρο του επερχόμενου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει να εστιάσει στη δημιουργία επαρκούς ισορροπίας μεταξύ αμοιβαίας ενίσχυσης επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μέσα από την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ