Έντονη ανησυχία προκαλεί στους κύκλους των ειδικών το κλίμα που διαμορφώνεται, τις τελευταίες ημέρες, με τους συνωστισμούς σε καρναβαλικές εκδηλώσεις, αλλά και τις καθημερινές πορείες, καθώς επιβαρύνουν την επιδημιολογική κατάσταση.
Παρά τα μέτρα που είναι σε ισχύ, τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.512 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.180 κρούσματα στην Αττική, ενώ εντοπίστηκαν ακόμη 264 νέες μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη και 105 στην Αχαΐα.
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε 31 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, αγνοώντας τον κώδωνα του κινδύνου για υπερμετάδοση που κρούει η επιστημονική κοινότητα.
Μορατόριουμ μεταξύ κομμάτων προτείνουν οι επιστήμονες
“Σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση” τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Μάλιστα, πρότεινε “να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις. Είτε με την μη κατάθεση νομοσχεδίων από την κυβέρνηση που προκαλούν αντιδράσεις, εφόσον αυτό είναι εφικτό καθώς θα πρέπει να ασκείται η διοίκηση του Κράτους, είτε με την στάση μιας πιο υπεύθυνης αντιμετώπισης”.
“Όταν εννοώ μορατόριουμ, εννοώ μορατόριουμ των πάντων και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και συλλογικοτήτων και των πάντων. Τώρα έχουμε πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό” εξήγησε και πρόσθεσε “Ας έχουμε χρόνο να τσακωθούμε αργότερα.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, πρότεινε να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία για εκεχειρία πολιτικών διαφωνιών έτσι ώστε να μην γίνονται διαδηλώσεις.
«Σε ό,τι αφορά στις συγκεντρώσεις θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για εκεχειρία πολιτικών διαφωνιών ώστε να μην υπάρχουν και διαδηλώσεις», υπογράμμισε.
Υγειονομική βόμβα το ξέφρενο καρναβάλι στην Ξάνθη
Την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι διαδηλώσεις πυροδοτούν και οι εικόνες που έρχονται από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης της Ξάνθης, με το αυθόρμητο αποκριάτικο πάρτι που έγινε στην κεντρική πλατεία. Πλήθος κόσμου χόρευε και άναβε βεγγαλικά υπό τους ήχους μουσικής.
“Το ύπουλο με τον κορωνοϊό είναι ότι πολλοί νοσούν χωρίς συμπτώματα και ότι μόλις το 2% του πληθυσμού θα νοσήσει, άρα σου λένε πολλοί ότι το 98% θα την σκαπουλάρει και επομένως ας κάνουμε και κούλουμα και Καρναβάλι, ας μαζευόμαστε” σημείωσε ο κ. Βατόπουλος και επανέλαβε ότι η βρετανική μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα.
“Το δεύτερο ή τρίτο κύμα των επιδημιών αυτών είναι πολύ πιο ισχυρό από το πρώτο κρούσματα παραδοσιακά, το έχουμε δει διαχρονικά στις επιδημίες γρίπης. Η διαφορά εδώ είναι ότι αν και περισσότερα τα κρούσματα είναι πιο ήπια και σε νεότερες ηλικίες, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, προφανώς και λόγω των εμβολιασμών, αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα σε σχέση με το πρώτο κύμα” συμπλήρωσε.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ξάνθη “υγειονομική βόμβα” και σχολίασε ότι “δεν πετύχαμε τον στόχο του αυστηρού lockdown”.
“Είναι ο ένας πάνω στον άλλον. Πολλοί δεν θα φορούν μάσκα. Προφανώς η Θράκη που δεν είχε πρόβλημα, θα δείτε ότι θα αρχίσει μέσα σε 10-15 μέρες να έχει” πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το lockdown έχει πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα από την επιθυμητή. “Ο κόσμος δεν το εφαρμόζει τόσο πολύ. Υπάρχει κόπωση, αμφισβήτηση. Υπάρχουν οι μεταλλάξεις” συμπλήρωσε.
Αναφορικά με την Αθήνα, είπε ότι η εικόνα είναι τραγική και το σύστημα είναι πέρα από τα όρια του.
Βαλβίδα εκτόνωσης το άνοιγμα μικρών επιχειρήσεων
Ο ίδιος πρότεινε τη επόμενη βδομάδα ή μεθεπόμενη να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις όπου όπως ανέφερε δεν μπορεί να υπάρχει εύκολα συνωστισμός διότι σε μια μικρή επιχείρηση δεν περιμένουν πολλοί πελάτες.
“Έτσι θα άρχιζε να κινείται λίγο η οικονομία, ο κόσμος θα έβρισκε μια βαλβίδα εκτόνωσης και αντί να πηγαίνει με το 4 δήθεν βοήθεια στο σπίτι στο σπίτι του φίλου ή του συγγενή να φάει, να πιει και να γλεντήσει θα το έκανε συντεταγμένα. Το ίδιο πιστεύω πρέπει να γίνει με τις καφετέριες και τα εστιατόρια σε εξωτερικούς και μόνο χώρους. Αντί να πηγαίνει στην πλατεία” πρόσθεσε ο καθηγητής.
Ανέφερε πως τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με φίλους και οικογένεια οι οποίοι στην ουσία έχουν κολλήσει ο ένας από τον άλλον πηγαίνοντας ο ένας στα σπίτια του άλλου. “Εκεί γίνεται το μεγάλος μέρος της διάδοσης άρα πρέπει να δώσουμε εναλλακτική διέξοδο στην ανθρώπινη ανάγκη για επαφή. Δεν υπάρχει σωτηρία αν μαζευόμαστε ομαδικά στις πλατείες. Πρέπει με έξυπνους τρόπους να κόψουμε την μετάδοση”.